• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Partidul Liberal pledează pentru un nou model de armată

    Partidul Liberal pledează pentru un nou model de armată

    09.06.2014  

    La 9 iunie 2014, a avut loc o conferința de presă susținută de conducerea PL cu tema: "Un model nou de armată". La conferinţă au participat: Președintele PL, Mihai Ghimpu; Vicepreședintele PL, Veaceslav Untilă și Secretarul General, Ion Apostol.

    În deschiderea conferinţei, Mihai Ghimpu, Președintele PL, a adus la cunoştinţă faptul că reformarea Armatei Naționale este un deziderat indispensabil, şi anume prin angajarea în serviciul militar în bază de contract: “Cu toții știm că avem o armată cu copii, feciori ai neamului, dar cu tehnică sovietică, care a intrat pe acest teritoriu ocupând, omorând, deportând, naționalizând. O tehnică pe care și astăzi o avem în stânga Nistrului. Republica Moldova este un stat mic şi pașnic, dar având armata a 14-a  pe teritoriul nostru, noi, Partidul Liberal, considerăm că Armata Națională trebuie reformată.
    Astăzi, tinerii sunt înrolați în armată pentru un an de zile, timp prea scurt pentru a pregăti un ostaș. Drept exemplu servesc și cazurile de omor din armată, mulți tineri nu rezistă, iar disciplina rămâne a fi una sovietică.
    În acest context, este de o importanţă majoră să menționăm faptul că cetățenii care și-au dat votul în 2009, 2010 pentru Partidul Liberal au optat pentru aderarea la UE și NATO.
    Astfel, începând cu anul 2009, Republica Moldova a început implimentarea reformelor, cu greu, având sărăcie, contrabandă, corupție, dar în plan administrativ totuși, reformele au loc. Având ca obiectiv aderarea la UE și implimentarea standartelor europene, în plan legislativ au avut loc reforme în medicină, educație, justiție...  
    Fiind cunoscut faptul că Armata are un rol la fel de important ca domeniile enumerate mai sus, venim cu propunerea de a trece la o Armată cu ostași angajați în bază de contract, practică întâlnită la majoritatea statelor europene. Iar efectele şi avantajele unei astfel de reforme nu ar întârzia să apară, în primul rând, ne-am debarasa de tehnica sovietică, în al doilea, am avea ostași pregătiți. Nu este nevoie de multe legi,  ci doar de trei modificări legislative. Noi am pregătit 3 proiecte de legi pe care le-am depus deja. Este vorba despre modificarile în: Legea cu privire la Armata Națională, Legea cu privire la prgătirea cetățenilor pentru apărarea patriei și Legea cu privire la rezerva forțelor armate. Considerăm că în decursul a 2 ani de zile am putea trece de la o armata sovietică la una europeană, angajată în bază de contract, una profesională.
    Astfel încât să nu sufere nici copiii, nici cetățenii, fiind siguri că Republica Moldova are o armată mică, dar profesională," a menţionat Mihai Ghimpu.

    Vicepresedintele PL,  Veaceslav Untilă, la rândul său, a reiterat că Partidul Liberal are în programul său noțiunea de modernizare a Armatei Naționale și de trecere la o armată profesionistă.
     "Noi am fost cei care am avut acțiuni pentru promovarea acestei idei. Noi avem nevoie de o armată profesionistă din mai multe puncte de vedere.
    În primul rând, noi avem exemplul Ucrainei, care au acum probleme.
    În al doilea rând, considerăm că modernizarea armatei, ar avea și un impact economic pozitiv. Nu este vorba de cheltuielile noastre, or doar 0,38 din PIB merg la întreținerea armatei, ci despre faptul că o armată modernă ar conferi Republicii Moldova o credibilitate impunătoare în faţa investitorilor străini.
    Iată de ce Partidul Liberal o să continue aceste activități și va monitoriza implimentarea lor, " a mai adăugat Veaceslav Untilă.


    Ion Apostol, Secretarul General al PL, în alocuţiunea sa, făcând trimitere la un vechi citat, a conchis: "Poporul care nu-și poate hrăni propria armată, hrănește armata străină. Din păcate avem experiența amară că după 20 de ani de independență nu s-a creat o armată profesionistă. Fapt ce demonstrează cât de puţină atenția a fost acordată acestui subiect de guvernările precedente.
    Un stat, oricât de mic nu ar fi, are nevoie de o armată funcțională, bine dotată, instruită și desigur motivată. E puțin un an de zile pentru a instrui un ostaș. Iar evenimentele din Ucraina ne demonstrează o dată în plus că armata este un garant al unității și integrității statului. Războiul din 1992 a arătat că patriotismul, de unul singur,  este puțin pentru a face față unui conflict. "

    În final, Președintele Mihai Ghimpu, a reiterat faptul că indispensabilitatea reformării Armatei Naţionale este irefutabilă şi decisivă în vederea realizării reformelor la nivelul unui stat european.


    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    9  iunie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com