• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Partidul Liberal solicită asigurarea dreptului de vot al cetățenilor aflați peste hotare prin deschiderea secțiilor de votare suplimentare

    Partidul Liberal solicită asigurarea dreptului de vot al cetățenilor aflați peste hotare prin deschiderea secțiilor de votare suplimentare

    02.06.2014  
       Astăzi, 2 iunie 2014, Conducerea Partidului Liberal a susținut o conferință de presă cu tema „Limitarea dreptului la vot a cetățenilor Republicii Moldova”. La conferință au participat deputații PL în Parlamentul RM: Gheorghe Brega, Mihai Ghimpu, Președintele PL, Corina Fusu, Vicepreședintă PL, Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL.
    La începutul conferinței, Mihai Ghimpu a pus accent pe două probleme stringente: importanţa asigurării dreptului la vot a cetăţenilor noştri, cu preponderenţă a celor aflaţi peste hotare și continuitatea cursului european. Asigurarea dreptului la vot a fiecărui cetăţean al RM  însemnând respectarea Constituției, iar continuitatea cursului european reprezentând viitorul nostru.
    „Subiectul cu privire la dreptul de vot al cetăţenilor este unul foarte important atât pentru prezentul, cât şi pentru viitorul nostru, viitorul fiecăruia dintre noi, în condiţiile în care fiecare vot este important în vederea continuării politicii interne şi externe a republicii, şi anume cursul european, ceea ce de fapt înseamnă prioritatea legii, diminuarea corupției și bunăstarea cetățenilor.
    Este  cunoscut faptul că săptămâna trecută Parlamentul RM a numit data alegerilor parlamentare -  30 noiembrie 2014. De asemenea cunoaștem că avem foarte mulţi cetăţeni ai RM plecaţi peste hotare, sute de mii. În acest sens, Art. 38 al  Constituţiei prevede: “Cetăţenii RM au dreptul de vot de la vârsta de 18 ani împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv…” 
    Aşadar,  PL, fiind partidul care pledă pentru cursul european, pentru drepturile și libertăţile fundamentale ale omului, consideră necesară asumarea  de către  coaliţia de guvernare actuală  a două obiective foarte importante pentru prezentul şi viitorul nostru, primul fiind asigurarea dreptului de vot a tuturor cetăţenilor noștri, inclusiv și a celor aflați peste hotare, confrom prevederilor art. 38  din Constituţia RM, şi al doilea fiind asigurarea continuității  cursului european, prin alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.
     Modul de realizare al acestor două obiective nu este complicat, nu este în afara puterii celor de la guvernare, și anume, este posibil prin deschiderea secţiilor de votare peste hotare. Cei aflaţi în afara republicii tot sunt cetăţenii noştri, mai mult decât atât,  conform datelor de care dispunem de la alegerile precedente, anume cetăţenii de peste hotare sunt cei ce au salvat democrația, ajutând astfel la debarcarea guvernării comuniste şi la instaurarea unei guvernări democratice, care a implimentat obiectivul nostru principal – integrarea europeană, început prin Libera Circulaţie şi semnarea Acordului de Asociere cu UE la 27 iunie 2014.  
    Vă amintim că în 2009,  guvernarea comunistă, după 8 ani de guvernare, a venit cu 60 de mandate, în iulie 2009 au obţinut 48 de mandate. Micșorarea numărului de mandate ale comuniștilor  s-a produs datorită faptului că peste hotare au participat la votare, în aprilie 2009 – 16 000, iar în iulie 2009  - 17 500, ceea ce însemna un mandat, tocmai ceea ce le-a lipsit comuniştilor în aprilie 2009.  Iar  în 2010, cetăţenii de peste hotare au adus deja 4 sau 5 mandate. Aceasta ţine de cursul european și  este cel mai important pentru o guvernare democratică. 
    Cunoaştem cu toţii că, în noiembrie 2010, mulţi cetăţeni ai RM aflaţi peste hotare, nu au putut să-şi exprime dreptul la vot, fapt demonstrat prin gălăgia din Paris, de la secţiile de votare din Italia.  Dacă  facem o analiză retrospectivă a datelor prezentate de către Comisia Electorală Centrală, în Padova au participat la votare 3000 de persoane, în Parma – 3 000, Roma – 3 000, Bologna – 2 700, Mestre -2 700, București -2400, Atena  - 2360, Milano  - 2260, Verona  - 2150, Torino - 2100,  Iași  -  2000, Paris  - 2000,  iar alte 10 secții de votare de peste hotare au avut între 1000 și 2000 de alegători, ceea ce demonstrează necesitatea deschiderii secțiilor de votare suplimentare peste hotare.
    În acest context, PL solicită deschiderea secțiilor de votare suplimentare peste hotare, deoarece cele 75 de secții de votare deschise în 2010 nu acoperă numărul participanților la vot, 75 de secții fiind foarte puțin. De aceea, considerăm că numărul secțiilor de votare  trebuie sa fie dublat sau cel puțin să fie deschise încă 30 - 40 de secții, așa încât toți cetățenii să-și poată exercita dreptul la vot garantat de Constituție, pentru formarea puterii în RM. 
    Există un regulament adoptat de către CEC, conform căruia cetățenii aflați peste hotare trebuie sa se înregistreze online, în prealabil, pentru a completa cu datele necesare participării la vot.
    Cunoaștem cu toții,  în cadrul cancelariei de stat există  biroul pentru diasporă, și ei dețin toate cifrele și datele despre cei plecați peste hotare. Astfel cunoscând, spre exemplu, că în Padova sunt 20 000 de cetățeni ai RM cu drept de vot, însă la vot au participat doar 3 000 de cetățeni, atunci CEC împreună cu guvernul ar trebui să ia măsuri în vederea deschiderii a încă cel puțin 5 secții de votare în acest oraș. Conform parametrilor din republică, o secție de votare este deschisă pentru un număr de 3000 de cetățeni, iar birourile electorale informează, în prealabil, despre locul și modul de participare la vot. 
    Revenind la Constituție, amintesc , de acest drept dispun toți cetățenii republicii, indiferent unde se află, fie în Irlanda, Spania sau Canada.
    Dreptul de vot și cursul european sunt  lucruri foarte importante atât pentru cetățenii aflați în republică, cât și pentru cei de peste hotare. Nu mai rezistă RM dacă la fiecare patru ani de zile, “copacul” sădit este tăiat și sădit din nou. Acesta este și motivul sărăciei din RM. 
    Exemplul elocvent este situația politică începând cu anii 90, când lumea a pledat pentru schimbarea sistemului totalitar cu unul democratic. A fost sădit un „pom democratic”, care poate da roade în 3 - 4  ani de zile, atunci când a început să dea roade, acesta a fost tăiat de către alegători și sădit  „un alt pom comunist”, la putere venind Partidul Democrat Agrar cu secretarii generali de partid, promițând sarea și marea, dar nerealizând întrun final nimic. De aceea în 98 cetățenii optează din nou pentru partidele democratice, astfel fiind înlocuit „copacul comunist cu cel democratic”, iar în 2001 lumea fiind nemulțumită, iarăși votează comuniștii. Astfel, din 90 încoace nu există o continuitate politică la nivel de guvernare, fiind înlocuit „copacul” la fiecare 4 ani, iată  de ce roadă nu are de unde fi.
    Este  foarte important ca actuala coaliție de guvernare să facă tot posibilul ca acest „copac” sădit de cetățenii noștri în 2009, apărat în 2010, să fie păstrat așa încât noi să putem în curând să culegem roada în fiecare an.  
    Sunt convins că acest „copac” va da roade bune, dar totul depinde de guvernarea actuală, dacă ei vor deschide secții de votare peste hotare, deoarece salvarea cursului european este în cetățenii noștri de peste hotare.
    De aceea,  PL consideră necesară deschiderea a cel puțin 30 – 40 de secții de votare suplimentare peste hotare. Astfel RM ar avea asigurată, din nou, o guvernare democratică, precum și continuitatea cursului european, și cel mai important lucru este că aceasta va genera  bunăstarea cetățenilor RM”, a mai precizat Mihai Ghimpu.
     
    Vicepreședinta PL, Corina Fusu, a menționat faptul că aspectele ce țin de integrarea europeană, dorința de a trăi după norme europene, legale, dorința de a trăi în civilizație, întrun stat modern, unde legea este una pentru toți, le-au înțeles, în primul rând, cetățenii  noștri, care, din condiții complicate de viață aici, au decis să-și rezolve problemele departe de casă, în Italia, Franța și în alte țări europene. 
    Aceștia sunt cei, care, fiind plecați de ani de zile peste hotare, au reușit să-ți creeze acolo o situație, o mică afacere chiar, și în aceste condiții au început să gândească în mod european și nu mai acceptă situația din RM, nu percep o guvernare coruptă, care nu se gândește la cum să readucă cetățenii acasă, cum să ofere locuri de muncă, nu se gândește la redresarea economiei și dezvoltarea republicii.
    “Întâlnindu-ne cu acești cetățeni și având ocazia să discutăm cu ei, ne-au spus că, deși au un salariu bun și trăiesc întro țară europeană, unde au siguranța zilei de mâine, dorul de casă și dorința de a face bine aici acasă, rămâne o speranță vie și durută pentru ei. Iată de ce, PL a decis să vină cu politici concrete în vederea readucerii acasă a cetățenilor RM, care vizează întreprinderea unor pași concreți în această privință. Și anume, în primul rând asigurarea exercitării dreptului constituțional  pentru fiecare cetățean de a-și exprima voința politică. Domnul Președinte Ghimpu, a remarcat deja faptul că deja în 2009 și 2010, cetățenii noștri aflați peste hotare au salvat parcursul european al RM. Aici, acasă sunt foarte mulți decepționați și dezamăgiți, circa 30 % conform sondajelor, însă, cu certitudine și cei plecați au același gust amar al dezamăgirii pentru faptul că nu au fost create încă condițiile necesare pentru a reveni acasă.
     Îndemnul nostru este ca, în pofida acestei dezamăgiri, fiecare cetățean să-și exercite dreptul la vot, așa încât cursul nostru european să devină ireversibil. 
    În acest sens, PL solicită Consulatelor RM din țările unde se află cetățenii noștri, să îi informeze pe aceștia că a început deja perioada de înregistrare, în vederea participării la vot, la consulate și ambasade.
     De asemenea CEC, MAEIE, precum și guvernul trebuie să întreprindă măsurile necesare în vederea deschiderii a unui număr suficient de secții de votare, pentru ca fiecare cetățean aflat peste hotare să-și poată exercita dreptul la vot. Această obligațiune ține de ambele instituții, și în condițiile unei epoci tehnologice avansate, avem destule pârghii informaționale pentru ca toți cetățenii să fie informați în timp util ”, a reiterat Corina Fusu.
     
     
    Deputatul Gheorghe Brega a evidențiat: “Conform regulamentului CEC, privind înregistrarea prealabilă a cetățenilor RM cu drept de vot aflați în străinătate, în art. 12 este stipulat: “Perioada prealabilă de înregistrare a cetățenilor RM  cu drept de vot, aflați în străinătate, se începe nu mai devreme de 6 luni înainte de expirarea mandatului Parlamentului și se va încheia cu cel târziu 40 de zile înainte de ziua alegerilor”. În aceste condiții solicităm CEC-ului, MAEIE și Biroului pentru Diasporă să înceapă cu 6 luni înainte de alegeri, campania de informare cu privire la exercitarea dreptului de vot a cetățenilor aflați peste hotare.
     Un alt lucru important este asigurarea secțiilor de votare cu buletine de vot suplimentare, conform legislației în vigoare – 5 % din numărul buletinelor de vot din numărul total al buletinelor pentru secția de votare, pentru a evita cazuri precum în anul 2010, când oamenii au votat pe foi A4, care, ulterior, nu au fost validate.”
     
     
    În acest context, Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL, a ținut să accentueze faptul că la alegerile din 2009, guvernarea comunistă a deschis foarte puține secții de votare în străinătate, în jur de 30 la număr, din cauza fricii evidente față de votul proeuropean al cetățenilor aflați peste hotare. În timp ce guvernarea democratică, a majorat numărul secțiilor de votare deschise în străinătate până la 75, astfel oferind posibilitatea unui număr mai mare de cetățeni, care în mod proporțional cu numărul secțiilor de votare, și-au exprimat la alegerile următoare opțiunea politică.
    “Însă, luând doar exemplul Italiei, demonstrăm cu prisosință, că nici acest număr nu  a fost îndeajuns, astfel din cele 16 secții de votare deschise, în 12 dintre ele, precum Mestre, Roma, Bologna, Parma, Torino, ș.a., doar un număr mic, câte 3 000  de cetățeni au avut posibilitatea să-și exercite dreptul de a vota. Deoarece, în contextul în care secția de votare este prevăzută pentru  3000 de persoane, în ziua alegerilor se formează cozi interminabile,și este imposibil ca toți să reușească să ajungă la urna de vot.
     Astfel, este imperială necesitatea dublării sau majorării numărului secțiilor de votare cu 4 sau chiar 5 secții, în funcție de oraș, pentru a oferi posibilitatea reală fiecărui cetățean de a-și execita dreptul la vot. Același lucru este valabil și recomandat nu doar pentru Italia, ci și pentru România, Grecia, Canada, Spania, Paris și alte țări unde se află cetățenii noștri.  Dacă în anul 2010 au participat la scrutin 64 000 de alegători de peste hotare, în condițiile majorării numărului secțiilor de votare cu 40 – 45, prevedem o participare de 100 – 120 mii de persoane, fapt ce ar asigura respectarea Constituției, precum și continuitatea cursului  european al republicii” -  a mai adăugat Valeriu Munteanu.
     
    În final, Președintele Mihai Ghimpu a conchis faptul că,  fiecare dintre noi dispune de dreptul de vot, dar, totodată, are și obligația de a-l exercita în vederea participării la  realizarea unui viitor prosper european, care să asigure Libertatea, Adevărul, Bunăstarea în societate, precum și revenirea cetățenilor de peste hotare acasă, care reprezintă parte integrantă a societății și care dispun de un potențial incomensurabil în vederea dezvoltării unui stat european.
     
    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    2  iunie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com