• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Întrevederea Deputaților PL cu Jan HAMÁČEK, Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe

    Întrevederea Deputaților PL cu Jan HAMÁČEK, Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe

    14.04.2014  
    Astăzi, 14 aprilie 2014, Deputații Partidului Liberal -  Mihai Ghimpu, Președintele PL, Corina Fusu, Vicepreședintă a PL, Vicepreședinta Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media  și Valeriu Munteanu, Vicepreședinte al PL - au avut o întrevedere cu Jan HAMÁČEK, Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe.

    Delegația din Republica Cehă a avut următoarea componență: Dl Jan HAMÁČEK, Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, membru al Partidului Social - Democrat (coaliția de guvernare); Dl Vojtěch FILIP, Vicepreședintele Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, Președintele Partidului Comunist al Cehiei și Moraviei (opoziție); Dl Milan BRÁZDIL, deputat, Camera Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, membru al Partidului ”Acțiunea Cetățenilor Nemulțumiți” (coaliția de guvernare); Dl Marek ŽENÍŠEK, deputat, Camera Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, membru al Partidului ”TOP 09” (opoziție); Dl Marek BENDA, deputat, Camera Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, membru al Partidului Civic Democrat (opoziție); Dl Josef UHLÍK, deputat, Camera Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, membru al Uniunii Creștinilor și Democraților (coaliția de guvernare) și Dl Jaroslav HOLÍK, deputat, Camera Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, membru al Partidului ”Începutul Democrației Directe” (opoziție).

    Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, Dl Jan HAMÁČEK, a accentuat că acum Republica Moldova trece prin 2 momente cruciale în calea spre UE – a fost abolit regimul de vize pentru cetățenii republicii și, în curând, va fi semnat Acordul de Asociere și Liber Schimb. Dl Jan HAMÁČEK a dat asigurări că în momentul când Republica Cehă va obține documentele necesare procesului de ratificare a Acordului de Asociere și Liber Schimb, aceasta va fi printre primele țări care-l vor ratifica.


    ES Dl HAMÁČEK a menționat importanța informării opiniei publice și cetățenilor RM despre beneficiile semnării Acordului de Asociere – „Este foarte important ca în R. Moldova să fie informați consecvent cetățenii pentru ca ei să cunoască ce presupune semnarea Acordului de Asociere, zona de liber schimb, în așa fel încât așteptările să nu depășească realitatea. Oamenii trebuie să știe că semnarea Acordului de Asociere nu înseamnă întreruperea relațiilor economice pe care le are R. Moldova cu Federația Rusă sau alte state care au fost în componența CSI. Vizita noastră este o dovadă în plus că Republica Cehă  susține R. Moldova în parcursul ei european și suntem deschiși să împărtășim experiența noastră cu Dvs”.

    Jan HAMÁČEK a mai menționat că R. Cehă este interesată să dezvolte relațiile de cooperare cu Republica Moldova – „Relațiile de cooperare dintre R. Cehă și R. Moldova sunt destul de bune, dar există rezerve. Ar trebui să inițiem mai multe proiecte de colaborare pentru a îmbunătăți balanța economică a statelor noastre”.

    Mihai Ghimpu, Președintele PL, a menționat că atât R. Moldova, cât și R. Cehă au trecut prin experiența negativă a sistemului totalitar și Partidul Liberal nu doar conștientizează importanța semnării Acordului de Asociere și Liber Schimb, dar și luptă consecvent de ani de zile pentru realizarea acestui obiectiv principal. „PL, fiind un partid care s-a aflat la guvernare aproape 4 ani, a fost unul dintre cele mai consecvente și mai responsabile partide în ceea ce privește cursul european al republicii. Vă asigurăm că obiectivul prim al Partidului Liberal este schimbarea până la capăt, ceea ce înseamnă integrarea R. Moldova în UE. De aceea rolul nostru nu este doar să votăm tot ceea ce ține de cursul european, dar și să salvăm acest curs,  pentru ca încrederea cetățenilor în democrație a scăzut din cauza coruptiei, contrabandei, privatizarii BEM-ului, concesionarii aeroportului, fapt care a contribuit la creșterea procentajului comuniștilor. Pentru noi sunt foarte importante alegerile parlamentare pentru a continua procesul de integrare europeană” – a mai menționat Președintele PL.

    Corina Fusu a evidențiat problema în spațiul informațional din RM, care este acoperit în proporție de 80% de posturi rusești de radio și televiziune și manipularea prin intermediul mass-mediei a cetățenilor de către unele partide cu privire la integrarea europeană .

    Președintele PL a mai menționat că semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb va schimba în bine situația economică a republicii, iar dezvoltarea economiei înseamnă locuri de muncă, salarii și pensii majorate, condiții mai bune de trai ș.a.

    Mihai Ghimpu a mulțumit R. Cehe pentru sprijinul acordat Republicii Moldova și a accentuat că dacă nu ar fi existat susținerea Cehiei și a altor state membre UE, R. Moldova n-ar fi înregistrat atâtea succese în parcurgerea drumului european.
    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    14 aprilie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com