• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu a participat la conferința „Republica Moldova post-Vilnius. Liberalizarea regimului de vize”

    Mihai Ghimpu a participat la conferința „Republica Moldova post-Vilnius. Liberalizarea regimului de vize”

    26.03.2014  
    Deputatul Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, a participat marți, 25 martie 2014, la Conferința intitulată: „Republica Moldova post-Vilnius. Liberalizarea regimului de vize”, care s-a desfășurat la Palatul Parlamentului din București. Evenimentul face parte din seria manifestărilor Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei”, care se va încheia la 30 martie.

    Printre invitați s-au numărat și Renate Weber, Europarlamentar, Viorel Badea, Senator Comisia Românilor de pretutindeni, Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului, Iurie Reniță, Ambasadorul Republicii Moldova în România ș.a.

    În cadrul conferinței, Mihai Ghimpu a accentuat că „liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova și semnarea Acordului de Asociere cu UE trebuiau să se întâmple mult mai devreme,  căci dacă în 1999 PPCD și comuniștii nu ar fi demis Guvernul, foarte probil ca astăzi R. Moldova să fi fost membru UE cu drepturi depline”.
    Președintele PL a mai menționat: „Anexarea Crimeii în cel mai barbar mod de către Federația Rusă ne amintește, repetat, că lucrurile trebuie să fie făcute la timp. Sunt convins că dacă Ucraina ar fi fost membru NATO și UE,  acest lucru, categoric, nu s-ar fi  întâmplat. La fel,  sunt convins că și noi dacă făceam reforme la timp, ceea ce ar fi însemnat o mișcare spre valori, am fi avut astăzi o altă situație economică, socială și politică, dar, vorba lui Eminescu – „suntem un popor inteligent, dar ducem lipsă de caractere”. Iar aceasta ne costă, fiindcă în 20 de ani noi am bătut pasul pe loc, iar cetățenii, nemulțumiți de viața pe care o au, cu mii de probleme, în fiecare 4 ani aleg or comuniștii, or democrații, dar, din păcate, nu s-a schimbat nimic. Cetățenii  Republicii nu au simțit încă ce înseamnă valori democratice!”

    Întrucât conferința se încadrează în programul dedicat Festivalului „Zilele Basarabiei”, ajuns la a VII-a ediție în acest an, Mihai Ghimpu a adus un mesaj de felicitare cu ocazia împlinirii, în scurt timp, a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România – „ Unirea din 1918 a fost salvarea românilor moldoveni din Basarabia, la această dată, 27 martie, în anul 1918 a fost realizat un mare vis al românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Vă felicit cu ocazia acestei sărbători unice și atât de importantă pentru noi toți! În acest sens vreau să închei cu un citat care-i aparține fratelui meu, Gheorghe Ghimpu, cel care și-a dedicat viața luptei pentru cauza națională – „Ne vom salva doar revenind la românism și realizând reîntregirea neamului românesc!”.

    În intervenția sa, Europarlamentarul  Renate Weber a subliniat faptul că liberalizarea vizelor pentru cetățenii moldoveni "nu este un cadou din partea UE, ci Republica Moldova a făcut eforturi în această direcție, este manifestarea unei voințe politice de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană care vine în urma unei evaluări ce a fost făcută pe parcurs".

    În același context, Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului, a punctat: „relația necondiționată dintre România și Moldova este lucrul cel mai important pe care se poate conta".

    Cuvânt au mai avut Viorel Badea, Iurie Reniță, Ion Sturza, Radu Carp, Dan Dungaciu ș.a.  Dan Dungaciu a comentat situația politică actuală a R. Moldova și a prezentat datele unui sondaj recent efectuat de Realitatea și Timpul. Politologul a menționat că, din datele sondajului,  tema aderării Republicii Moldova la NATO va intra puternic pe agenda electorală, pe fondul evoluţiilor din Ucraina. „Deja 25% din respondenţii sondajului se pronunţă pentru aderare, asta în condiţiile în care nicio forţă politică nu şi-a asumat încă public aderarea la NATO” – a precizat Dan Dungaciu.
    Acesta a vorbit și despre încrederea cetățenilor R. Moldova în partidele politice și liderii politici, preferințele lor și prognoze pentru alegerile parlamentare pentru acest an.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    26 martie 2014

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com