• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputații PL au sesizat CC despre o altă neconstituționalitate a Coaliției de guvernare

    Deputații PL au sesizat CC despre o altă neconstituționalitate a Coaliției de guvernare

    03.03.2014  
    Astăzi, 3 martie 2014, Deputații Partidului Liberal în Parlament au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității Hotărârii Guvernului nr. 330 din 05.06.2013, cu privire la eliberarea din funcția de șef al Oficiului teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat a domnului Iurie Turtureanu, sub aspect al respectării procedurii de adoptare.

    Deputații PL au argumentat că Regulamentul cu privire la organizarea şi funcţionarea oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.845/2009, stabilește expres că, Conducerea generală a Oficiului este asigurată de şeful Oficiului, care este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Şeful Oficiului este numit în funcție şi eliberat din funcţie prin hotărâre de Guvern, la propunerea secretarului general al Guvernului.

    Prin Hotărârea contestată din 05 iulie 2013, Guvernul Republicii Moldova a dispus eliberarea din funcție a dlui Iurie Turtureanu din funcția de şef al Oficiului teritorial Căuşeni al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu, în timp ce dl. Iurie Turtureanu se afla în concediu de boală, fapt confirmat prin certificatul  medical.
    Despre starea sănătăţii și deschiderea buletinului de boală pentru concediu medical, dl Iurie Turtureanu a informat Cancelaria de Stat, informând și despre imposibilitatea îndeplinirii funcţiilor, pe perioada concediului medical.

    „ În opinia noastră, Hotărârea Guvernului nr. 330 cu privire la eliberarea din funcția de șef al Oficiului teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat a domnului Iurie Turtureanu a fost adoptată cu încălcări de procedură din următoarele considerente:
    a)    Hotărârea contestată neglijează  și este emisă contrar prevederilor legislației muncii și a legilor speciale, Legea nr. 199/2010 lege cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică și Legii nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, care reglementează procedura eliberării din funcție a persoanelor numite și motivele.
    b)    În Hotărârea contestată nu sunt indicate temeiul și motivele eliberării din funcție;
    c)    Termenul mandatului persoane oficiale exponent ale unui interes public deosebit a fost redus din motive subiective politice” – se menționează în sesizarea depusă la Curte.

    Este de menționat că, Hotărârea contestată de eliberare din funcție a domnului Turtureanu nu conține temeiul și cauzele eliberării din funcție.

    Deputații PL au solicitat Curții Constituționale să exercite controlul constituționalității și să declare neconstituțională Hotărârea Guvernului nr. 330 din 05.06.2013, cu privire la eliberarea din funcție a domnului Iurie Turtureanu.


    Sesizarea depusă la Curtea Constituțională


    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    3 martie 2014

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com