• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  „A fost război. . . ecoul lui şi-acum mai este viu”

    „A fost război. . . ecoul lui şi-acum mai este viu”

    02.03.2015  
    2 martie 1992 este ziua în care a început sângerosul război de pe Nistru, prin declanșarea conflictului armat la Dubăsari, prin diversiunea separatiștilor, întrucât Republica Moldova devenise membru ONU, ceea ce a condus la recunoașterea caracterului ilegal al auto-proclamatelor "republici nistreană și găgăuză”.

     Republica Moldova, după proclamarea independenței și recunoașterea acesteia de către peste 100 de state, înregistrase o serie de succese incontestabile în domeniul politicii externe. S-a reușit stabilirea unor relații promițătoare și avantajoase cu SUA în vederea tranziției la economia liberă de piață,  stabilirea unor relații privilegiate, fraterne, cu România, conștientizându-se tot mai mult adevărul că vorbim aceeași limbă, aceeași istorie și suntem un popor, o națiune! 

    Conflictul armat a fost dezlănţuit de către regimul separatist, cu susținerea directă a autorităților ruse, sub pretextul lozincilor de protejare a drepturilor minorităţilor naţionale, situație similară cu cea din Georgia în 2008 și Ucraina, 2014.
    La începutul diferendului de pe Nistru, Republica Moldova, care abia își obținuse cu greu independența, nu dispunea de o forță militară și, cu atât mai mult, de armament, pe când separatiștii  constituiau o impresionantă forță armată(datorită sprijinului oferit de Rusia), fapt pentru care în primele zile ale războiului în conflict fusese implicată doar poliția, dotată la acea vreme doar cu bastoane și pistoale. 

    Aproximativ 10 mii de cetățenii ai Republicii Moldova și-au riscat viaţa pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii.

    Din păcate, chiar și după încetarea focului, Rusia continuă să ofere regimului separatist sprijin militar, politic și economic, permițându-i să supraviețuiască, întrucât Rusia niciodată nu se va dezice de ambițiile ei, pentru că acolo domină generalii și politica imperialistă.

    Ziua de 2 martie 1992 a fost declarată  „Ziua Memoriei", fapt pentru care Partidul Liberal mulțumeste celor care au luptat, riscându-și viața, pentru cauză, neam și pentru libertatea noastră.

    În această zi îndurerată, transmitem sentimentele noastre de compasiune tuturor celor care şi-au pierdut apropiaţii în timpul sângerosului conflict de pe Nistru. Să aprindem o lumânare pentru eroii căzuți pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova și să condamnăm împreună politica ocupantă a Kremlinului! 


    Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei căzuţi la datorie!

    Serviciul de Presă al PL
    2 martie 2015
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com