• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Coaliția de guvernare sfidează voința cetățenilor

    Coaliția de guvernare sfidează voința cetățenilor

    17.02.2014  
    Astăzi, 17 februarie 2014, Conducerea Partidului Liberal a susținut o conferință de presă cu tema: „Coaliția de guvernare sfidează voința cetățenilor”. La conferința au participat Deputații PL – Mihai Ghimpu, Președintele Partidului, Corina Fusu, Vicepreședinte PL, Președinta Organizației Femeilor Liberale și Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL.
    Deputații PL au anunțat în cadrul conferinței de presă că vor sesiza Curtea Constituțională privind controlul constituționalității unor prevederi legale ce vizeaza posibilitatea modificarii configurației politice a Parlamentului și interpretarea normelor constituționale privind asigurarea respectării drepturilor și intereselor legitime ale partidelor politice.

    Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a precizat că după ce Partidul Reformei și-a schimbat denumirea în Partidul Liberal în anul 2005, și mai ales după victoria PL-ului în 2007 în lupta cu PCRM pentru Primăria mun. Chișinău, au apărut o serie de partide care conțin lexemul „liberal”. Este vorba despre PNL, PLD și acum, mai nou, PLR.
    „Din cauza că PL este singurul partid care promovează adevărul istoric, au fost numeroase încercări de a-l exclude  nu doar din Parlament,  dar și de pe arena politică.  Cu acest scop a fost format PLR – cel de a distruge Partidul Liberal, care nu convine Kremlinului, dar nici foștilor colegi de Alianță pentru că nu tolerăm hoția, contrabanda, minciuna, încălcarea legii, furtul banului public etc.  Fracțiunea PL a devenit fracțiunea PLR-ului, ceea ce înseamnă că a devenit fracțiunea unui partid care nu a fost concurent electoral, nu a obținut votul de încredere a cetățenilor și nu reprezintă pe nimeni în Parlament. Cum poate un partid să reprezinte voința cetățenilor fără să fie ales și votat de către aceștia?”, a menționat Mihai Ghimpu.
    Președintele Partidului PL a citat art. 41 din Constituție, Libertatea partidelor şi a altor organizaţii social-politice, care stipulează următoarele :  „(1) Cetăţenii se pot asocia liber în partide şi în alte organizaţii social-politice. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor şi, în condiţiile legii, participă la alegeri”.

    Mihai Ghimpu a accentuat că PL militează pentru o concurență sănătoasă între partide și o luptă corectă, dar nu prin folosirea pârghiilor administrative. „Coaliția conștient neglijează Partidul Liberal ca partid parlamentar,  conform rezultatelor alegerilor și deciziei CC, și sfidează voința celor peste 200 de mii de alegători care au acordat votul lor PL-ului. În numele alegătorilor care au votat pentru PL poate vorbi doar fracțiunea PL,  pentru că Partidul Liberal a fost concurent electoral. Având în vedere abuzul facut de Igor Corman, Președintele Parlamentului RM și politica ascunsă a Coaliției, care încalcă grav Constituția, noi, Deputații PL, vom depune o sesizare la Curtea Constituțională. Considerăm că I. Corman și Coaliția de guvernare au încălcat alin.(3) al art. 41 din Consituție care prevede : „ Statul asigură respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale partidelor şi ale altor organizaţii social-politice” – a mai declarat Președintele PL în cadrul conferinței.

    În continuare, Corina Fusu a accentuat că PL a devenit ținta nu doar a dușmanilor europenismului și adevărului istoric, dar și a celorlalte partide, întrucât sunt deranjate de strategia și politica corectă a PL-ului. „Partidul Liberal are un rol deosebit în promovarea democrației în Republica Moldova și menținerea cursului european al acesteia. Considerăm că este un atac raider, s-a văzut că merge cu Banca de Economii și Aeroportul și au trecut la partide. Sunt acțiuni antidemocratice și antieuropene !” – a subliniat Corina Fusu.
    Deputata PL a anunțat că pe lângă sesizarea la Curtea Constituțională, Partidul Liberal va adresa  o scrisoare către toate institutiile europene și  Ambasadorilor statelor membre UE cu activitate la Chișinău. În acest demers, liberalii vor informa oficialii europeni despre încălcarea de către Coaliția de guvernare a Constituției R. Moldova, principiilor democratice și în mod special a  pluripartidismului. “Sperăm că CC ne va da și de această dată câștig de cauză și aceasta va fi o lecție pentru profitorii care vor să ajungă în Parlament pe spatelor altor partide”, a mai menționat Corina Fusu.

    Valeriu Munteanu a explicat esența sesizării care va fi depusă astăzi la Curtea Constituțională și a menționat: „Sesizarea solicită interpretarea dispoziţiilor art. 41 alin. (2) raportat şi prin coroborare cu art. 1 alin. (3), art. 2 alin. (1), art. 38 alin. (1), art. 60 alin. (1), art. 61 alin. (1), art. 64 alin. (3), art. 85 alin. (1), art. 98 alin. (1) din Constituţia Republicii Moldova, cu elucidarea următoarelor întrebări;
    a)    Poate fi schimbată configuraţia politică a Parlamentului, stabilită după validarea alegerilor şi atribuirea mandatelor de deputat, prin crearea unei fracţiuni parlamentare, ce ar avea denumirea unui partid, ce nu a obţinut mandate în urma scrutinului electoral parlamentar, nu a participat la alegeri sau nu era înregistrat în calitate de partid politic la data desfăşurării alegerilor;
    b)    Poate fi schimbată denumirea unei fracţiuni parlamentare, creată de concurentul electoral, ce a acces în Parlament şi care-i poartă denumirea, cu denumirea unui partid, ce nu a obţinut mandate în urma scrutinului electoral parlamentar, nu a participat la alegeri sau nu era înregistrat în calitate de partid politic la data desfăşurării alegerilor”.
    Vicepreședintele PL a accentuat că un deputat, în cazul în care nu se mai regăsește în fracțiunea din care face parte, are 2 opțiuni: fie devine independent, fie după 6 luni aderă la o altă fracțiune, dar este neconstituțional să creezi fracțiuni care nu reprezintă voința alegătorilor.
    „Noi acceptăm o luptă politică corectă, cinstită, bazată pe idei, dar nu poți lupta cu un partid politic, bazându-te pe căi administrative. Din lipsa argumentelor politice, Coaliția a apelat la pârghiile administrative”, a mai subliniat Deputatul PL.


    „Acțiunile de subminare a PL-ului înfăptuire de Coaliția de guvenare  toarnă apă la copacul comuniștilor. Cei care luptă împotriva adevărului n-au nicio șansă, iar cei care promovează minciuna, de sabia minciunii vor muri, adevărul este baza vieții pe pământ și în baza lui trebuie să fie condusă societate, căci doar așa putem avea un viitor european și sănătos”, a conchis Mihai Ghimpu la sfârșitul conferinței.
    Sesizarea Deputaților PL la CC
    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    17 februarie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com