• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (Galerie foto) Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română!

    (Galerie foto) Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română!

    01.12.2013  
    Astăzi, de 1 decembrie– ziua în care în 1918 a fost înfăptuit idealul de veacuri al tuturor românilor: de a se reuni în hotarele unui singur stat şi de a trăi în frăţietate, pace şi fericire, Tineretul Liberal a organizat o manifestare culturală în scuarul Teatrului de Operă şi Balet din capitală.
    La eveniment au participat studenţii şi liceenii liberali, tineri simpatinzanţi ai PL-ului şi numeroşi susţinători ai Partidului de diferite vârste – toţi uniţi de cauza naţională.

    La manifestare au participat cu discursuri Nicolae Dabija,  poet,  scriitor, istoric literar, Membru de Onoare al Academiei Române şi  membru-corespondent al Academiei de Științe a Republicii Moldova, Anatol Şalaru, Prim-vicepreşedinte PL, Ion Cebanu, Preşedintele Tineretului Liberal, Nicu Grumeza, Liderul Studenţilor Liberali, Victor Gârbu, ex-Preşedinte al Clubului Liceenilor Liberali, precum şi alţi lideri de partid.

    În cadrul evenimentului, Ion Cebanu, Preşedintele Tineretului Liberal, a menţionat: “Ziua de 1 decembrie este ziua tuturor românilor, este ziua de suflet a tuturor celor care gândesc româneşte. Este o zi la care au aspirat şi luptat generaţii la rând, pentru care s-au sacrificat străbunii nostri, este data de reper  a naţiunii noastre. De aceea pentru noi, românii de pretutindeni,  1 decembrie este mai mult decât un simbol, este gândul şi traiul nostru de zi cu zi, este fiinţa noastră! Vă felicit pe DVS, cei care gândiţi şi credeţi româneşte, felicitări şi la mulţi ani, români de pretutindeni! 1 decembrie înseamnă a fi român, iar a fi român înseamnă a fi european! Este important ca  ceea ce s-a parafact acum câteva zile în urma să se realizeze în viitorul cât mai apropiat.
    La mulţi ani, români! Fiţi vigilenti pentru Romania, pentru Europa!”

    Cu un mesaj de felicitare pentru toţi românii a venit şi Anatol Şalaru, Prim-vicepreşedinte PL, Lider al Mişcării de Eliberare Naţională. Dl Şalaru a precizat în mesajul adus participanţilor la menifestare importanţa sărbătorii de 1 decembrie pentru neamul românesc. „Felicit toată suflarea românească cu această ocazie extraordinară – ziua în care s-a format statul român unit, ziua în care s-a format România mare!  Acum suntem martorii unor evenimente care pe unii i-au luat prin surprindere şi dorinţa noastră de a deveni stat european a fost auzită, a fost înţeleasă şi a fost parafat, la Vilnius, un Acord foarte important pentru noi şi pentru viitorul european al nostru, dar acest Acord este doar un prim pas. Ceea ce va urma depinde doar de noi. Cert este faptul că nimeni nu va putea înăbuşi dorinţa noastra de a deveni europeni!
    La mulţi ani, România! La mulţi ani, România din Basarabia! La mulţi ani,  Republica Moldova! În curând hotarul de la Prut va dispărea pentru totdeauna, iar noi, românii din Basarabia, vom deveni români europeni, dar pentru asta noi avem nevoie de Partidul Liberal - unicul partid care susţine aspiraţiile europene ale românilor din Basarabia şi datorită căruia a devenit posibilă parafarea acestui Acord istoric de la Vilnius. Partidul Liberal este condiţia necesară pentru aderarea Republicii Moldova  la Uniunea Europeană”, a subliniat Prim-vicepreşedintele PL, Anatol Şalaru.

    Poetul, scriitorul, academicianul şi istoricul Nicolae Dabija, un mare patriot român, a marcat alături de Tineretul Liberal ziua în care, în 1918, a fost înfăptuită Marea Unire.  Dl Dabija a încurajat tinerii în activităţile pe care le desfăşoară, motivându-i să fie mândri pentru că sunt români. „ Astăzi este ziua naţională a românilor de pretudineni, deci,  ziua naţională a noastră! 1 decembrie este o zi sfântă pentru noi, mai ales că România mare a început de la Chişinău. Primii care au zis „noi vrem să ne unim cu ţara”, au fost membrii Sfatului Ţării de la Chişinău, iar după aceea a venit Bucovina, a venit Transilvania, ca să facă ţara rotundă.  Un popor, o ţară, un stat! Nu se mai poate ca români şi români să trăiască în state diferite! Felicit Partidul Liberal care a fost întotdeauna consecvent în aceasta privinţă.  PL s-a aflat întotdeauna pe poziţii de unitate naţională şi le multumesc tinerilor care au fost foarte activi în ultimul timp.  Noi suntem cu un pas în UE, deci suntem europeni, suntem români, suntem pe drumul nostru către casa, iar acest lucru trebuie să-l facem cu eforturi comune! Pentru noi România este o icoană! Noi ne putem integra mai lesne în UE, doar integrându-ne în ţară, în valorile ei, în istoria noastră comună, în Limba Română! Să ne mândrim cu faptul că suntem europeni, să ne mândrim cu faptul că suntem români şi să ne rugăm la Cel de Sus ca neamul românesc să fie împreună”, a menţionat Nicolae Dabija.

    Mesaje pentru toţi românii au avut şi liderii Tineretului Liberal, Nicu Grumeza şi Victor Gârbu.  Aceştia au exprimat recunoştinţă celor care au luptat pentru ca noi să vorbim astăzi Limba Română, să ne păstrăm tradiţiile, obiceiurile, să ne cinstim istoria şi să cunoaştem adevărul.

    „Astăzi pentru noi toţi este o zi memorabilă, ziua în care a fost realizată Unirea. Să luptăm, dragi tineri liberali, pentru idealul nostru – integritatea naţională. Noi vrem şi luptăm pentru UNIRE! Noi vrem să revenim acasă!” a punctat Nicu Grumeza, liderul Clubului Studenţilor Liberali.

    Ex-Preşedintele Clubului Liceenilor Liberali, Victor Gârbu, a accentuat importanţa sărbătorii de 1 decembrie pentru românii basarabeni, menţionând: „Mă bucur că Partidul Liberal a făcut deja o tradiţie să sărbătorească 1 decembrie alături de toţi românii. Credem cu tărie că idealul nostru este cel al Unităţii şi vom depune toate eforturile pentru a-l realiza, pentru că noi suntem români şi punctum ”.

    La manifestarea culturală organizată de Tineretul Liberal au răsunat cântece patriotice, discursuri şi felicitări pentru românii de pretutindeni. Liceenii Liberali au demonstrat o scenetă prin care au reflectat trecutul istoric al neamului nostru, evidenţiind personalităţi care au luptat pentru realizarea acestui ideal naţional. Aceştia au amintit de marii patrioţi care au promovat cu mândrie şi demnitate valorile naţionale şi limba română. în pofida ameninţărilor, obstacolelor şi chinurilor prin care au fost nevoiţi să treacă – Gheorghe Ghimpu, Grigore Vieru, Ion şi Doina Aldea Teodorovici, Adrian Păunescu etc.

    Un moment de mândrie a fost prestaţia elevilor de la Liceul Teoretic "Mihai Berezovschi". Copiii au readus spiritul de românism prin costumele naţionale şi dansurile populare, ei fiind primii care au încins o frumoasă Horă a Unirii.

    Invitatul de onoare al manifestării a fost interpreta de muzică populară Maria Iliuţ, care a venit însoţită de Ansamblul Folcloric „Crenguţa de Iederă”.

    Preşedintele Partidului Liberal, Deputatul Mihai Ghimpu, a reuşit să se alăture  participanţilor de la manifestare doar spre sfârşit, întrucât  abia a revenit din Marea Britanie, Londra, unde a participat la Congresul ALDE. Dl Ghimpu a dansat alături de participanţi şi Hora Unirii, moment care a marcat sfârşitul evenimentului.

    Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
    1 decembrie 2013




Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com