• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Felicitarea lui Dorin Chirtoacă cu ocazia sărbătorii Unirii Principatelor Române

    Felicitarea lui Dorin Chirtoacă cu ocazia sărbătorii Unirii Principatelor Române

    24.01.2013  

    La 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, primarul Dorin Chirtoacă a venit cu o felicitare pentru toţi românii de pretutindeni. Cu ocazia acestui eveniment la Iaşi au fost organizate un şir de manifestări.

    La manifestările de la Iaşi au participat mai mulţi politicieni de la Chişinău, printre care şi primarul Dorin Chirtoacă.

    "La mulţi ani tuturor cu ocazia zilei de 24 ianuarie. Este o sărbătoare frumoasă, o sărbătoare a sufletului la care apare din nou speranţa că într-o bună zi se va repeta ceea ce s-a întâmplat la 1600 realizat de Mihai Viteazul, la 1859 realizat de Alexandru Ion Cuza, la 1918 realizat de Sfatul Ţării, aşa încât să fim iarăşi împreună. Integrarea Europeană este o cale pe care trebuie să o parcurgem până la capăt", a specificat Chirtoacă.

    Azi, se împlinesc 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Unirea Mică, care a constituit primul pas în formarea unui singur stat al tuturor românilor.

    La 24 ianuarie 1859, prin alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Munteniei, de către Divanul ad-hoc de la Bucureşti, după ce acesta fusese ales, pe 5 ianuarie 1859, ca domn al Moldovei, se consfinţea unul dintre dezideratele istorice ale neamului românesc din cele două provincii, ideal care avea să fie încununat în 1918, prin unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei şi formarea României Mari.

    Înfăptuită în ciuda opoziţiei marilor puteri ale vremii, Unirea Principatelor Române a fost un exemplu pentru unificarea altor state naţionale, Germania şi mai apoi Italia formându-se, un deceniu mai târziu, prin alăturarea mai multor provincii separate.

    În 1859, în componenţa Principatelor Unite au intrat şi trei judeţe din sudul Basarabiei, Ismail, Chilia şi Cetatea Albă. În 1878, ele au fost reanexate de Imperiul Ţarist.

    www.inprofunzime.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com