• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputatul Gheorghe Brega atenţionează: Medicamentele autohtone sunt de calitate proastă

    Deputatul Gheorghe Brega atenţionează: Medicamentele autohtone sunt de calitate proastă

    14.01.2013  

    Majoritatea producătorilor autohtoni de medicamente activează cu abateri grave de la legislaţie. Concluziile au fost formulate după ce o comisie de anchetă a efectuat un studiu al pieţii farmaceutice. Potrivit preşedintelui Comisiei, Gheorge Brega, membrii acesteia vor solicita deputaţilor să modifice şapte legi din domeniu. Modificările prevăd sancţiuni dure pentru producători. Raportul integral va fi prezentat în Legislativ, peste o lună.

    Gheorghe Brega susţine că producătorii autohtoni se folosesc de legislaţia imperfectă şi produc medicamente de calitate proastă. "Firme cu nereguli sunt majoritatea, sincer să fiu. Unii producători autohtoni, cu părere de rău, fac business, dar asta le permite Agenţia Medicamentului, care nu corespunde necesităţilor actuale", a subliniat preşedintele comisiei de anchetă.

    Deputatul susţine că medicamentele scoase în vânzare nu sunt testate. "Nici un preparat generic, care este produs la noi, nu dispune de certificat de bioechivalenţă, ceea ce este foarte şi foarte grav. La momentul când trebuie să facă bioechivalenţa, necesită bani şi ei cunosc destul de bine că nu o să treacă testul niciun preparat", a punctat Brega.

    În urma anchetei efectuate, s-a constatat că doar două firme producătoare au actele în regulă. Şi asta pentru că medicamentele produse de acestea ajung în alte ţări. "Studii de bioechivalenţă la moment au numai Farmaco şi firma Farm Prim, pentru că ei sunt impuşi, deoarece exportă în 17 ţări", a precizat parlamentarul.

    Comisia de anchetă va solicita modificarea legislaţiei astfel încât toţi producătorii autohtoni să fie obligaţi să facă bioechivalenţa preparatelor.

    Membrii comisiei sunt dispuşi să ceară introducerea unor amenzi de până la 50 de mii de lei şi pedeapsă cu închisoarea de până la 5 ani pentru cei care nu respectă legislaţia, dar şi pentru producerea medicamentelor interzise.

    www.publika.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com