• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Guvernul a respins iniţiativa deputaţilor PL: Paşapoartele de tip sovietic rămân în circulaţie

    Guvernul a respins iniţiativa deputaţilor PL: Paşapoartele de tip sovietic rămân în circulaţie

    10.01.2013  

    Ministerul Tehnologiilor Informaționale urmează să elaboreze un plan de acțiuni privind schimbarea pașapoartelor de tip sovietic cu buletine de identitate.

    Solicitarea a venit din partea premierului Vlad Filat, după ce Guvernul a dat aviz negativ inițiativei Parlamentului de a-i obliga pe deținătorii pașapoartelor de tip vechi să renunțe la ele până la 1 iulie 2013, informează UNIMEDIA.

    Ministrul Tehnologiilor Informaționale, Pavel Filip, a explicat că introducerea obligativității de schimbare a actelor de identitate va crea o serie de dificultăți, întrucât marea majoritate a deținătorilor de pașapoarte sovietice sunt persoane de peste 70 de ani, iar o bună parte din ei sunt imobilizați la pat, nu dețin actele de stare civilă, locuiesc departe de birourile de documentare a populației. Mai mult, modificarea ar necesita cheltuieli de circa 35 de milioane de lei.

    Prezent la ședința Guvernului, deputatul Valeriu Munteanu, unul din inițiatorii proiectului de lege, a insistat pe anularea pașapoartelor vechi. „Republica Moldova este unica țară din fosta Uniune Sovietică, în care aceste pașapoarte mai circulă. 22 de ani nu au fost suficienți pentru ca aceste „vestigii” să dispară. Mai mult, astăzi legea prevede gratuitate la schimbarea primară a pașapoartelor. Oamenii trebuie să știe foarte clar termenul în care aceste pașapoarte vor dispărea. În marea majoritate a statelor post-sovietice există amenzi pentru utilizarea acestor pașapoarte, iar noi găsim de fiecare dată argumente să le păstrăm”, a declarat Valeriu Munteanu.

    Drept răspuns, premierul Vlad Filat i-a cerut ministrului Filip să vină cu un plan de acțiuni în acest sens, în două săptămâni. „Obiectivul acestui proiect de lege este justificat și absolut rațional. Rog instituirea unui grup de lucru cu participarea tuturor instituțiilor vizate, evaluarea volumului de lucru și a resurselor financiare necesare”, a spus Vlad Filat. Premierul a accentuat și necesitatea unei campanii de informare a cetățenilor, ca oamenii să știe mai ales ce se va întâmpla dacă nu-și vor schimba pașapoartele în termenii indicați. 

    În prezent, circa 240 de mii de persoane dețin pașapoarte de tip sovietic și nu au buletine de  identitate. Miniștrii au spus că acestea ar urma să fie declarate valabile încă maxim 1 sau 2 ani. O data clară urmează să fie stabilită ulterior.

    www.unimedia.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com