• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Liberalii solicită ca Muruianu să fie exclus din sistemul judecătoresc

    Liberalii solicită ca Muruianu să fie exclus din sistemul judecătoresc

    26.12.2012  

    Muruianu să fie exclus din sistemul judecătoresc. Asta a cerut azi fracţiunea PL la şedinţa Parlamentului. Solicitarea a venit în contextul în care se examina proiectul de hotărâre privind transferarea celor şase judecători de la CSJ la Curtea de Apel Chişinău.

    “Ion Muruianu să nu fie transferat la Curtea de Apel Chişinău, ci să fie exclus din sistemul judecătoresc”, a afirmat liberalul Valeriu Munteanu.

    Cei şase judecători de la Curtea Supremă de Justiţie – Ion Muruianu, Nina Cernat, Sergiu Furdui, Eugenia Fistican, Iulia Cimpoi, Svetlana Caitaz – vizaţi într-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii privind transferul la o instanţă inferioară sau demisia onorabilă au ales să muncească la Curtea de Apel Chişinău. Valentin Barba, cel de-al şaptelea magistrat din aceeaşi listă, şi-a dat demisia onorabilă.

    Acum câteva săptămâni, Ion Muruianu a calificat decizia de a-l transfera la Curtea de Apel drept ilegală şi anticonstituţională. „Membrii Consiliului s-au bazat pe un regulament pe care-l consider derizoriu“, a declarat Ion Muruianu, fostul preşedinte al CSJ.

    Totodată, deputaţii au votat astăzi pentru adoptarea unui proiect de hotărâre care prevede demiterea judecătorului Curţii Supreme de Justiţie, Valeriu Arhip.

    După ce un raport al Serviciului de Informaţii şi Securitate a scos la iveală mai multe proprietăţi tăinuite ale familiei judecătorului Valeriu Arhip, membrii Consiliului Superior al Magistraturii l-au declarat incompatibil cu funcţia deţinută.

    Ca reacţie, judecătorul şi-a prezentat cererea de demisie, la scurt timp însă s-a răzgândit şi a retras-o, cerând CSM să revadă avizul consultativ de la SIS. La 30 octombrie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii l-au declarat din nou pe Valeriu Arhip incompatibil cu funcţia de judecător şi au propus Parlamentului să-l demită.

    În declaraţiile pe venit prezentate de Valeriu Arhip în ultimii patru ani figurează o casă în localitatea Cojuşna, un lot de pământ în aceeaşi localitate, precum şi un apartament în capitală.

    Valeriu Arhip spune că proprietăţile deţinute de membrii familiei sale şi care se consideră că ar fi fost tăinuite au fost trecute în declaraţia sa cu privire la conflictul de interese, precum şi în chestionarul de verificare al SIS. Arhip recunoaşte că nu a indicat în declaraţie salariul soţiei sale, care ar fi de 15 mii de lei anual, scrie Info Prim-Neo.

    Proiectul de hotărâre a fost aprobat de Parlament. Comuniştii au votat împotrivă.

    www.inprofunzime.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com