• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Implicarea mai activă a femeilor în politică, susţinută de Preşedintele PL Mihai Ghimpu

    Implicarea mai activă a femeilor în politică, susţinută de Preşedintele PL Mihai Ghimpu

    18.11.2012  

     
     „PL încurajează şi promovează implicarea femeilor în politică, în viaţa publică în general, şi salută propunerea Comisarului european pentru justiţie Viviane Reding, susţinută de participanţii Congresului ALDE, de a implementa iniţiativa legislativă care să impună cote de reprezentare, astfel încât cel puţin 40% din membrii consiliilor de administraţie ale întreprinderilor europene să fie femei”. Această declaraţie a fost făcută de Preşedintele PL Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care a participat sâmbătă, 17 noiembrie 2012, la deschiderea lucrărilor Conferinţei Internaţionale “Femeile în politică: obstacole şi provocări”.

    Mihai Ghimpu şi-a exprimat speranţa că organizarea a cât mai multe seminare, conferinţe, traininguri, cu participarea experţilor naţionali şi internaţionali, le va reda femeilor încrederea în forţele proprii, le va oferi mai mult curaj şi îndrăzneala pentru se implica mai activ în activitatea politică, deoarece, din păcate, în societatea noastră, mai sunt femei care cred că locul lor este la bucătărie, iar acest mod de a gândi trebuie schimbat.

    „În politică femeile trebuie să fie egale cu bărbaţii. Aceasta depinde doar de dumneavoastră, dragi femei. Ar trebui să vă implicaţi mai activ în politică şi să pretindeţi la funcţii de conducere pentru că în PL nu se face o selectare în funcţie de gen: cine este mai puternic, mai deştept, mai curajos, acela şi merge înainte. La viitoarele alegeri PL poate depăşi cota de reprezentare de 40% femei în listele electorale. Aceasta depinde doar de implicarea femeilor”, a fost îndemnul Preşedintelui PL pentru reprezentantele Organizaţiei Femeilor Liberale, participante la conferinţă.

    Mihai Ghimpu a oferit şi aprecieri femeilor liberale, subliniind că sunt responsabile,
    oneste, corecte şi pun în capul mesei respectarea valorilor umane. „Femeile, în general, sunt mai disciplinate, mai puţin corupte, mai greu de manipulat şi pun suflet în tot ceea ce fac. Graţie acestor calităţi femeile pot contribui la responsabilizarea clasei politice. În rândul femeilor liberale există dorinţa şi puterea de a participa la edificarea şi consolidarea unui stat democratic. Dacă ar fi să parafrazez citatul că în spatele unui bărbat puternic stă o femeie puternică, aş spune că în spatele unei femei deştepte stă un bărbat liberal, care o susţine în tot ceea ce face”, a menţionat Mihai Ghimpu, încurajând implicarea femeilor în politică.

    În finalul mesajului de salut adresat participantelor la conferinţă, Preşedintele PL a subliniat că îşi doreşte lărgirea şi consolidarea Organizaţiei Femeilor Liberale. „Îmi doresc ca echipa Organizaţiei Femeilor Liberale să devină şi mai puternică, şi mai numeroasă pentru ca la următoarele alegeri să obţinem un scor electoral mai bun şi să ducem schimbarea până la capăt”.

    Deputata Corina Fusu, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale, a formulat o serie de propuneri, în numele reprezentantelor OFL, menite să sporească gradul de implicare a femeilor în politică. Potrivit Corinei Fusu, deşi Republica Moldova are legi care asigură egalitatea de gen, totuşi cadrul legislativ trebuie îmbunătăţit în continuare. În acest sens, deputata propune amendarea capitolului „Principiile de comunicare audiovizuală” din Codul Audiovizualului printr-un articol care va oferi în mod expres garantarea şi respectarea principiului egalității de gen în produsele mass-media. În aceeaşi ordine de idei, este importantă şi introducerea monitorizării sistematice de către Consiliul Coordonator al Audiovizualui a emisiunilor din perspectiva de gen.

    Organizaţia Femeilor Liberale, în parteneriat cu Fundaţia germană Friedrich Naumann, a desfăşurat sâmbătă, 17 noiembrie 2012, Conferinţa Internaţională “Femeile în politică: obstacole și provocări”. Principalele subiecte puse în discuţii au vizat rolul femeilor politiciene în democratizarea societăţii, introducerea cotei de reprezentare ca un instrument de promovare a femeilor în politică, calităţile şi abilităţile necesare unei femei în funcţie de conducere, pericolul reîntoarcerii la rolurile tradiționale în Federaţia Rusă, implicarea femeilor din Lituania şi Armenia în procesele decizionale, dinamica modificărilor în Turcia, participarea femeilor în alegerile din 2012 în Ucraina, succesul femeilor din Republica Moldova în politică. Participantele au adoptat şi o rezoluție privind sporirea participării femeilor în viaţa publică şi politică. La eveniment au participat circa 50 de invitate, inclusiv deputate, viceministre, preşedinte ale filialelor OFL din întreaga republică, femei primar, consilieri locali. Invitaţii de onoare ai evenimentului au fost Irmina Matonyte, profesor universitar, Vicepreședinta Asociației de Științe Politice Lituaniane; Violeta Motulaite, Ambasadoarea Lituaniei în Republica Moldova; Knarik Mkrtchyan, coordonator de programe pentru femeile refugiate din Armenia; Nevval Sevindi, jurnalistă și scriitoare din Turcia; Maria Alekseyenko, consilier de gen în Proiectul Reformei Justiției Juvenile din Ucraina; Catinca Mardarovici, directoarea Clubului politic al Femeilor 50/50; Alexei Buzu, Director al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare; expertul independent în domeniul egalităţii de gen Olga Nicolenco.

    Departamentul Comunicare şi Imagine al PL

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com