• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Ministerul Mediului a iniţiat activităţile de creare a Parcului Naţional Orhei

    Ministerul Mediului a iniţiat activităţile de creare a Parcului Naţional Orhei

    16.11.2012  

    Recent a fost aprobată Hotărârea de Guvern nr. 834 din 8 noiembrie 2012 pentru aprobarea proiectului de Hotărâre a Parlamentului privind fondarea Parcului național Orhei – primul parc național din Republica Moldova.

    În acest context, la 16.11.2012 ministrul mediului Gheorghe Șalaru a efectuat o vizită în teritoriu în scop de documentare și informare a reprezentanților mass-media privind  importanța creării Parcului național Orhei, privind activitățile care deja au fost realizate în vederea creării lui și perspectivele de dezvoltare ale acestuia.

    Crearea parcului național are ca scop major protecţia şi conservarea complexelor naturale şi peisagistice, în care interacţiunea activităţilor umane cu natura de-a lungul timpului a creat o zonă distinctă, cu valoare peisagistică, naturală şi culturală deosebită.  Un parc național pentru Moldova va constitui un punct de pornire pentru atragerea fondurilor străine destinate conservării biodiversității. De asemenea, Parcul național Orhei va constitui un exemplu de dezvoltare a turismului ecologic în ariile protejate, demonstrând că acestea dețin un potențial turistic foarte mare. O misiune importantă a Parcului o va constitui și conștientizarea permanentă a societății despre importanța conservării biodiversității și conviețuirea în armonie cu natura, - a menționat în discursul său dl Gh. Șalaru.

    Activităţile de creare a Parcului Naţional Orhei  au fost inițiate de către Ministerul Mediului, iar suportul financiar necesar a fost oferit de către Fondul Global de Mediu în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţilor instituţionale şi a reprezentativităţii sistemului de arii protejate din Moldova”.

    Nucleele principale ale parcului sunt Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi” cu Rezervaţia peisagistică Trebujeni, trupul de pădure Curchi cu mănăstirea cu aceeaşi denumire şi Rezervaţia peisagistică Ţigăneşti cu mănăstirea Ţigăneşti. Valoarea naturală a zonei o constituie 12 asociaţii vegetale şi 700 specii de plante vasculare, dintre care 51 specii de plante rare, 1 specie inclusă în anexa Convenţiei privind habitatele naturale de importanţă europeană de la Berna, 26 specii de plante incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova. Suprafața totală a Parcul naţional Orhei va constitui 33792,09 ha.

    Pe lângă faptul că fondarea Parcului va contribui substanțial la conservarea diversității biologice din zonă, locuitorii comunităților situate pe teritoriului lui, precum și cei din localitățile adiacente, vor beneficia direct sau indirect din activitatea parcului. Va crește dezvoltarea socio-economică a regiunii, vor fi atrase mai multe fonduri străine în domeniul protecţiei mediului, se va dezvolta ecoturismul, va crește numărul locurilor de muncă și veniturile la nivel local, vor fi reabilitate monumentele culturale prin implicarea donatorilor externi sau investitorilor locali, vor fi organizate festivaluri folclorice sau alte activităţi culturale de nivel internaţional, va fi asigurată protecția patrimoniului natural şi cultural pentru generaţiile viitoare.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com