• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  PL a solicitat sprijinul liberalilor europeni în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova

    PL a solicitat sprijinul liberalilor europeni în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova

    10.11.2012  

    PL a înaintat astăzi la Dublin, în cadrul Congresului ELDR, un proiect de rezoluţie prin care solicită sprijinul liberalilor europeni, inclusiv a europarlamentarilor, comisarilor europeni, prim-miniştrilor, miniştrilor şi deputaţilor din statele europene, în semnarea celor trei acorduri importante pentru viitorul european al Republicii Moldova: Acordul pentru crearea Zonei de Liber schimb aprofundat şi cuprinzător, Acordul de Asociere şi Acordul de liberalizare a regimului de vize.

    În textul rezoluţiei se precizează că Alianţa pentru Integrare Europeană, în cei trei ani de guvernare, a făcut un şir de reforme, fiind sprijinită de UE şi SUA, care apropie Republica Moldova de standardele şi valorile europene. Acest lucru este confirmat şi de negocierile avansate ale celor trei acorduri, iar semnarea acestora va însemna o perspectivă clară de aderare la UE.

    “Congresul ELDR de la Dublin din noiembrie 2012 recunoaşte Republica Moldova drept un stat european şi apreciază reformele pe care Republica Moldova şi le-a asumat în vederea devenirii unui stat membru al UE. Congresul ELDR declară susţinerea tuturor liberalilor europeni, inclusiv a deputaţilor, eurodeputaţilor, miniştrilor, comisarilor europeni, care vor exprima angajamentul şi sprijinul pentru perspectiva aderării la UE a Republicii Moldova, inclusiv prin semnarea Acordului de asociere şi a Acordului de creare a zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător în toamna anului 2013 şi a Acordului de liberalizare a regimului de vize în prima jumătate a anului 2014”, se menţionează în proiectul rezoluţiei propuse de conducerea PL, care urmează a fi votată de membrii ELDR.

    Rezoluţia face referire la faptul că integrarea Republicii Moldova în UE înseamnă o garanţie în plus pentru independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi securitatea naţională. “Având în vedere faptul că Republica Moldova, ca stat independent, este succesoarea RSSM, republică unională formată de către Sovietul Suprem URSS după anexarea teritoriului României dintre Prut şi Nistru în 1940, Federaţia Rusă nici în secolul XXI nu renunţă la interesele sale geopolitice. Astfel, până astăzi deţine controlul politic şi economic asupra a o treime din teritoriul Republicii Moldova – aşa- numita Transnistria. Cu toate acestea, Republica Moldova face paşi concreţi în democratizarea societăţii şi buna funcţionare a instituţiilor statului”, se mai spune în textul rezoluţiei.

    Conform procedurii prevăzute de regulamentul intern, rezoluţia PL va fi supusă discuţiilor pe interior de către reprezentanţii ELDR, iar ulterior prezentată pentru a fi aprobată.

    Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu şi vicepreşedintele PL Corina Fusu participă, în perioada 8-10 noiembrie 2012, la Dublin, Irlanda, la lucrările celui de-al 33-lea Congres anual al Partidului European Liberal Democrat şi Reformist (ELDR). Reuniunea este  unul dintre cele mai ample evenimente politice din Europa.

    Precizăm că astăzi, în cadrul Congresului, a fost votată moţiunea de a schimba denumirea Partidului European Liberal Democrat şi Reformist (ELDR) în Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE).

    Departamentul Comunicare şi Imagine al PL

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com