• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Ministrul Mediului Gheorghe Şalaru: Tarifele la apă sunt politizate

    Ministrul Mediului Gheorghe Şalaru: Tarifele la apă sunt politizate

    08.11.2012  

    Apa din apeduct îi costă diferit pe locuitorii Republicii Moldova. Dacă în unele localităţi oamenii plătesc câte 8 lei pentru un metru cub de apă, atunci în altele tariful ajunge la 25 de lei. Ministrul mediului, Gheorghe Şalaru, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că tarifele au mai curând un aspect politic decât economic, transmite Info-Prim Neo.

    Potrivit lui Gheorghe Şalaru, când tariful e foarte mic, plăţile nu acoperă cheltuielile pe care le suportă furnizorii. „Trebuie să facem regulă pentru ca să devină într-adevăr o afacere bazată pe un management modern, care ar permite acoperirea cheltuielilor”, a notat ministrul.

    În opinia lui Gheorghe Şalaru, există câteva căi pentru a asigura un echilibru în procesul de stabilire a tarifelor la apă. În primul rând, este vorba despre ajustarea cadrului juridic. Este pregătită deja Legea serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare. Conform acestui proiect, dacă va fi promovat de Parlament, tarifele vor fi stabilite de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

    Ministrul a mai spus că aproximativ 90% dintre întreprinderile care prestează servicii de livrare a apei potabile şi de canalizare sunt într-o situaţie proastă sau pe cale de falimentare. Aceştia ar trebui să promoveze un management care le-ar permite acoperirea cheltuielilor, dar şi rambursarea creditelor, în cazul în care le au accesate. Sunt necesare acţiuni pentru revitalizarea apeductelor şi extinderea regiilor de apă din centrele raionale în sate.

    Conferinţa de presă a avut loc în cadrul conferinţei internaţionale „Provocările din sectorul apă şi canalizare în Republica Moldova”, organizată de Ministerul Mediului, Delegaţia UE în Republica Moldova şi Biroul Elveţian de Cooperare. 

    www.info-prim.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com