• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Gheorghe Şalaru: Ministerul Mediului se angajează să asigure dreptul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova la apă potabilă şi canalizare

    Gheorghe Şalaru: Ministerul Mediului se angajează să asigure dreptul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova la apă potabilă şi canalizare

    06.11.2012  

    Ministerul Mediului, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova şi Biroul Elveţian de Cooperare, Reprezentanța Ambasadei Elveției în Moldova au organizat marți, 6 noiembrie 2012 la Hotelul Leogrand Conferinţa Internaţională „Provocările din sectorul apă şi canalizare în Republica Moldova”.


    “Ministerul Mediului promovează echilibrul și sinergia dezvoltării durabile în dorința respectării obiectivelor trasate în documentul final adoptat la Conferința pentru Dezvolatare Durabilă Rio + 20, “Viitorul pe care îl dorim” (Rio de Janeiro, Brazilia, iunie 2012). Apa și canalizarea sunt esențiale pentru Drepturile Omului. Ne angajăm plenar să accelerăm implementarea deplină a obligațiilor privind asigurarea dreptului omului la apă potabilă și canalizare, atât prin sinergizarea surselor de finanțare interne și externe, cât şi prin promovarea mecanismelor de solidaritate” este mesajul ferm al Ministrului Mediului din Republica Moldova, Gheorghe Șalaru.

    “Investițiile în sectorul de apă și canalizare sunt condiții cruciale pentru accelerarea dezvoltării economice a țării. Ele aduc beneficii importante în ceea ce privește calitatea stării de sănătate, oportunitățile de angajare și de afaceri rezultate dintr-un acces mai bun la apă și sanitație. 50 de milioane de Euro au fost alocate prin suport bugetar pentru continuarea investițiilor în sectorul de apă al țării în cadrul Parteneriatului European de
    Vecinătate”, a declarat Kaido Sirel, Șeful Secției Proiecte din cadrul Delegatiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

    “Conștientizând faptul că dreptul omului la apă și sanitație nu este numai o alegere înțeleaptă și firească din punct de vedere economic, ci este și o obligație juridică, trebuie făcuți imediat pași pentru respectarea dreptului omului la apă și sanitație, în special pentru cei marginalizați, vulnerabili și neglijați. Din experiența mea ca Raportor Special ONU, am observat că dreptul omului la apă și sanitație devine realitate numai cu o dorință puternică din partea clasei politice, o viziune clară a sectorului, resurse financiare suficiente și un cadru al drepturilor omului. Acesta este un cocktail puternic și de succes pentru ca dreptul la apă și sanitație să devină realitate”, a susținut astăzi Catarina de Albuquerque, Raportor special al ONU privind dreptul omului la apă potabilă de calitate și canalizare.

    “Biroul Elveţian de Cooperare, Reprezentanța Ambasadei Elveției în Moldova, ca lider al comunității de donatori, o să depună în continuare eforturi pentru a asigura o cooperare eficientă între autoritățile guvernamentale și partenerii de dezvoltare în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare. Începând cu 2000, Elveția a ajutat regiunile rurale din Republica Moldova în aprovizionarea cu apă potabilă de calitate și a îmbunătățit situația canalizării pentru 40.000 de oameni din 27 de sate. Prin platforme de dialog, împreuna cu autoritățile naționale interesate trebuie să ne asigurăm că accesul egal la apă potabilă de calitate și canalizare adecvată pentru toată lumea nu este un vis, ci o realitate în Moldova", a menţionat Georgette Bruchez, Director Cooperare, Biroul Elveţian de Cooperare, Reprezentanța Ambasadei Elveției în Moldova.

    În cadrul evenimentului se încearcă identificarea de soluţii de dezvoltare a infrastructurii de aprovizionare cu apă şi de canalizare din Moldova, sporirea gradului de conştientizare a populaţiei asupra priorităţilor şi aspectelor cheie ale sectorului, beneficiile economice ale ţării de la alimentarea cu apă potabilă, solidaritate pentru apă şi buna guvernare a problemelor de mediu.

    Conferința se desfășoară în cadrul proiectului “Asistență Tehnică pentru punerea în aplicare a Programului de Susținere a Politicilor de Sector în Domeniul Apelor (SPSP)”, proiect finanțat de Uniunea Europeană cu un buget de 2, 7 Milioane Euro.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com