• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputatul Mihai Ghimpu în vizită la Vera Stratulat, victimă a ocupaţiei sovietice: “Ați scos adevărul și l-ați pus pe cruce”

    Deputatul Mihai Ghimpu în vizită la Vera Stratulat, victimă a ocupaţiei sovietice: “Ați scos adevărul și l-ați pus pe cruce”

    05.11.2012  

    Preşedintele PL Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a vizitat-o pe Vera Stratulat, victimă a ocupaţiei sovietice şi a regimului totalitar comunist, locuitoare a satului Chiperceni, raionul Orhei.

    Vera Stratulat a împlinit astăzi 85 de ani. Din 1946 a fost învăţătoare de clasele primare, educatoare și directoare la grădinița din satul Voroteţ, raionul Orhei, educând numeroase generații de discipoli. Cu mai mulți ani în urmă, a ridicat, pe banii săi, un monument în amintirea victimelor foametei din satul Voroteţ din anii 1946-1947.

    Deputatul Mihai Ghimpu a felicitat-o cu prilejul zilei de naștere, dorindu-i sănătate și putere. Mihai Ghimpu i-a dăruit un buchet de crizanteme, un coș cu produse alimentare, precum și tehnică de uz casnic. Totodată, Vera Stratulat a mai primit în dar din partea deputatului PL un exemplar din cartea “Conștiința națională a românilor moldoveni”, semnată de regretatul om politic Gheorghe Ghimpu.

    Mihai Ghimpu i-a mulțumit pentru curajul și dăruirea de care a dat dovadă atunci când a decis să înălțe, din banii săi, în satul vecin, o cruce în memoria victimelor foametei. Deputatul a precizat că este un exemplu pentru generațiile de azi și de mâine. “Dvs ați făcut un lucru mai rar printre moldoveni, este un gest al unui om cu suflet mare. Este prima piatră funerară ridicată în memoria victimelor foametei. Puțini sunt cei care au curajul să scoată durerea neamului din pământ și să o ridice pe cruce, așa cum dvs ați ridicat acest monument în memoria celor 3 copii, cărora le-ați fost învățătoare și care au devenit victime ale canibalismului în perioada sovietică. Ați scos adevărul nostru tragic, îngropat în pământ de ocupanți, și l-ați pus pe cruce”, a menționat deputatul PL.

    În context, Mihai Ghimpu a precizat că ideea unora de a construi un viitor fără trecut este imposibilă, deoarece aceasta ar însemna “să meargă înainte, fără a ține cont de părinți, bunei și tot ceea ce s-a întâmplat în viața lor”.

    Profund emoționată de vizită, Vera Stratulat a mulțumit deputatului Mihai Ghimpu pentru felicitări și cadouri, povestindu-i despre calvarul represiunilor sovietice prin care a trecut împreună cu familia sa, dar și istoria dramatică a monumentului înălțat în memoria victimelor foametei. “Vă mulțumesc pentru curajul dvs și pentru faptul că ați spus lucrurilor pe nume, așa cum a trebuit”, a fost mesajul Verei Stratulat adresat deputatului Mihai Ghimpu.

    Ulterior, Mihai Ghimpu împreună cu Vera Stratulat au depus flori la monumentul înălțat în cimitirul din satul Voroteţ, în amintirea victimelor foametei din anii 1946-1947.

    Fracțiunea Parlamentară PL

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com