• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Primăria Chișinău va retrage autorizația de construcție a bisericii în scuarul Kentford și va rezilia contractul de arendă

    Primăria Chișinău va retrage autorizația de construcție a bisericii în scuarul Kentford și va rezilia contractul de arendă

    30.10.2012  

    Biserica-necropolă nu va mai fi edificată în scuarul Kenford. Primăria Chișinău va retrage autorizația de construcție, certificatul de urbanism și va rezilia contractul cu agentul economic care a câștigat dreptul de arendă, transmite UNIMEDIA.

    Informația a fost făcută publică astăzi, 30 octombrie, de către primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, în cadrul unei conferințe de presă.

    Decizia a fost schimbată după investigația realizată de jurnaliștii ziarului „Timpul”. Dorin Chirtoacă susține că a văzut articolul din presă abia în după-amiaza zilei de ieri și nu știa despre adevăratele intenții ale antreprenorului. „Primăria a fost gata să sprijine un proiect legat de o bisercă creștin-ortodoxă. Avea să câștige orașul din punct de vedere arhitectural și avea să fie o contribuție la creșterea moral-spirituală a cetățenilor. S-a ajuns prea departe și nu în direcția care trebuie. Un cimitir subteran, mă scuzați nu. Eu am văzut această investigație abia după amiază. În proiectul prezentat nu era prevăzut contrucția unui etaj cu cavouri, acel cimitir subteran. S-a lăsat de înțeles că într-un cavou s-ar putea odihni după moarte ctitorul bisericii. Dar, de la ctitori care să se regăsească acolo după moarte și cimitir pentru cei înstăriți este o diferență. Am dispus să fie retrase autorizațiile de construcție și să fie reziliat contractul. Este o altă destinație decât cea prevăzută inițial. Biserica sau catedrală este una și cimitir subteran cu biserica deasupra este cu totul altceva”, a subliniat primarul.

    Potrivit edilului, în proiect, la etajulul subteran urma să fie paraclise - locuri pentru rugăciune. „Eu întotdeauna plec de la bună-credință. Eu am crezut că ne civilizăm, dar nu este chiar așa. La mijloc nu era ideea de a construi o bisercă, ci dorința unui grup de oameni de afaceri de a construi un altfel de loc de veci. Dânsul a recunoscut faptul că a avut de la bun început intenția de a construi cavouri. Paraclisele ulterior ar fi fost transformate în cavouri.S-a renunțat definitiv și nu se va mai reveni niciodată. Îmi pare rău că s-a pus la îndoială intenția mea de a aduce un plus de valoare orașului. Nu a fost scos la licitație loc de cimitir”, a subliniat Chirtoacă.

    Acesta a mulțumit jurnaliștilor pentru investigația profesionistă și a menționat că salută asemenea abordări constructive. „Este bine că s-a făcut asemenea investigație profesionistă. Abordările superficiale și răutăcioase nu au cum să ducă la un rezultat bun”, a conchis sursa citată.

    UNIMEDIA amintește că terenul a fost dat în arendă unui agent economic pe un termen de 50 de ani în schimbul sumei de 1 mil. 20 mii lei. Autoritățile locale au fost anunțate că în acest scuar ar urma să fie construită o copie în miniatură a Catedralei Sfânta Sofia din Istanbul. Ulterior însă, adevăratele intenții au ieșit la iveală.

    O investigație jurnalistică a scos la iveală că „biserica privată” va fi o necropolă pentru milionari. Potrivit schiţei de proiect, la demisol urmează să fie amplasate 36 de cavouri familiale, cu o capacitate de 12 persoane, în total „biserica privată” având o capacitate de înhumare a 432 de persoane.

    www.unimedia.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com