• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Deputatul Valeriu Nemerenco: Trecerea competenţelor de la administraţia centrală la cea locală decurge cu paşi de melc

    (interviu) Deputatul Valeriu Nemerenco: Trecerea competenţelor de la administraţia centrală la cea locală decurge cu paşi de melc

    27.10.2012  

    Primarii au sperat că noua Strategie Naţională de Descentralizare a Puterii Locale le va oferi mai multă libertate. Dar reprezentanţii autorităţilor locale obiectează că, recent adoptată în Parlament, Strategia rămâne deocamdată doar pe hârtie. Cât de rapid poate fi ea pusă în mişcare? Au înţeles oare cei de la putere că reforma de descentralizare şi consolidare a autonomiei locale e una de importantă naţională?
     
    Practica europeană arată că cele mai eficiente parteneriate intercomunitare sunt înregistrate în cele mai scumpe domenii de infrastructură, cum ar fi reţelele de apeduct, irigare, canalizare, salubrizare, drumuri şi multe altele. Dar, până a ajunge la aceste practici occidentale, experţii constată trista realitate din satele moldave. Felul cum s-a dezvoltat mediul rural, în ultimii ani, demonstrează clar că satele nu au putere nici organizaţională, nici financiară, pentru a-şi moderniza infrastructura. (...)

    Şi totuşi, poate fi dusă până la bun sfârşit reforma privind descentralizarea şi autonomia financiară a autorităţilor publice locale? E doar una din întrebările pe care le-am adresat  fostului  pretor al sectorului Buiucani, Valeriu Nemerenco, care a devenit deputat în Parlament pe lista Partidului Liberal.
     
    ​​Valeriu Nemerenco: „Guvernarea locală este o forţă, o putere, fiindcă de jos totul vine. De aici încep succesele noastre şi insuccesele, pot să spun. Tot timpul am mizat pe faptul că trebuie să apropiem cetăţeanul de putere şi să nu îl îndepărtăm. Fiindcă orice element de birocraţie, care este în actele normative, în legislaţie sau în comportamentul unor funcţionari publici, se simte foarte bine asupra cetăţeanului. Astfel, descentralizarea e ceea ce trebuie să facem noi, să întreprindem, ca să fie mult mai simplu, mai aproape omul de putere, de lege.”
     
    Europa Liberă: Şi serviciile mai aproape de cetăţean.
     
    Valeriu Nemerenco:
    „Şi serviciile, desigur, mai aproape de cetăţean. Deoarece cetăţeanul, adresându-se către administraţia publică locală, centrală, mizează pe un ajutor, pe soluţionarea unei probleme. În funcţie de durata realizării acestei probleme, dacă se soluţionează sau nu se soluţionează, el, în felul acesta, şi judecă despre legislaţie, despre funcţionari şi despre administrarea publică, în general.”
     
    Europa Liberă: Bine, dar acum sunteţi deputat, în cadrul Legislativului. De ce actuala guvernare cu paşi de melc face această descentralizare?
     
    Valeriu Nemerenco:
    „De douăzeci şi ceva de ani de zile, noi vorbim despre descentralizare. Am încercat într-un mod, în alt mod. Însă nu e atât e simplu, fiindcă trebuie să fie înţeleasă o descentralizare: toţi totuna. Adică maximal să descentralizăm tot ce este supracentralizat. Primarul ales sau consiliul ales trebuie să aibă competenţele respective. Adică să nu ceară ajutorul de la centrul raional, de la Chişinău şi aşa mai departe.”
     
    Europa Liberă: Şi de ce primarul se pomeneşte, în cele mai dese cazuri, în rol de cerşetor?
     
    Valeriu Nemerenco:
    „S-au încercat mai multe modificări ale legislaţiei, schimbări. Şi noi mizăm, de fiecare dată, că suntem mai aproape şi mai aproape de popor, de primar, în primul rând. Dar totuşi sunt momente care au intrat în sângele administratorilor că toţi vor să centralizeze, să fie centralizată puterea.”
     
    Europa Liberă: Deci, guvernarea ar vrea să ţină în frâu, în mână puterea locală?
     
    Valeriu Nemerenco:
    „N-aş vrea să spun aşa, dar, pur şi simplu, cu paşi de melc decurge această trecere a competenţelor de la administraţia centrală la locală. Noi trebuie să fim mult mai operativi în acest lucru.”
     
    Europa Liberă: De ce nu sunteţi? Că sunteţi legiuitori.
     
    Valeriu Nemerenco:
    „S-a propus un proiect de descentralizare, se discută aceste legi. Eu cred că, în timpul apropiat, într-adevăr, primarii
    ​​trebuie să simtă că ei sunt puternici, având banii, având competenţele, având tot, tot, trebuie să fie puternici. Atunci omul va crede în acest primar, în acest consiliu. În cazul când această tărăgănare va dura mult timp şi durează, se simte o nemulţumire a aleşilor locali.”
     
    Europa Liberă: Faptul că întârzie şi descentralizarea finanţelor publice locale câtă piedică pune activităţii administraţiei locale?
     
    Valeriu Nemerenco:
    „Desigur că banii hotărăsc totul în oricare activitate. Administraţia fiind locală, centrală, niciodată nu au ajuns bani nici la o guvernare, nici la o administraţie, să fim sinceri. Şi, în cazul de faţă, aceeaşi problemă o avem. Trebuie banii care sunt mai repede să ajungă la primăriile locale, ca ei singuri să gestioneze aceşti bani. Ei ştiu mai bine decât noi toţi cum să gestioneze aceşti bani.”
     
    Europa Liberă: În campania electorală, un candidat la şefia localităţii promite cetăţeanului drumuri bune, apeducte, rezolvarea problemei gunoiştilor, iluminarea străzilor, foarte, foarte multe alte probleme. Atunci care mai este sensul să promiţi, ştiind că nu ai acoperire financiară sau că banii pe care îi acumulezi din impozite, din taxele locale nu vin în punguţa primăriei?
     
    Valeriu Nemerenco:
    „Depinde foarte mult şi de primari. Fiindcă sunt primari foarte activi, foarte competenţi, stăruitori şi, într-adevăr, dacă munceşti poţi să realizezi orişicare doleanţă. Oamenii trebuie să vadă în primarul ales o forţă, o putere, o încredere, fiindcă, votându-l are nevoie de drumuri, apeduct, canalizare. Administraţia centrală trebuie să fie alături de grijile şi doleanţele acestor primari şi primării.”
     
    Europa Liberă: Dar aşa, sincer, dumneavoastră reprezentaţi PL-ul, ţineţi mai mult la exponenţii dumneavoastră din teritoriu care sunt pe lista PL-ului?
     
    Valeriu Nemerenco:
    „Desigur, noi, Partidul Liberal, avem primarii noştri, pe care i-am susţinut şi, prin diferite proiecte, îi susţinem. Este o grijă deosebită. Dar să ţinem cont şi din alte localităţi unde nu avem primarii noştri, ne-au votat tot pe noi, partidul nostru. Şi de aceea suntem, într-un fel sau altul, susţinători ai tuturor primarilor din Republica Moldova, fiindcă ei sunt şi sprijinul nostru, al tuturor, al cetăţenilor Republicii Moldova.”
     
    Europa Liberă: Dar, de fapt, cât îi încurcă şi cât îi ajută culoarea politică pe primari?
     
    Valeriu Nemerenco:
    „Dacă este un primar bun gospodar, dacă este atent faţă de oameni, este atent faţă de promisiunile sale, de consilierii care îl înconjoară, este un bun administrator, un om de încredere. Oamenii au şi nevoie de astfel de primari, de astfel de persoane.”
     
    Europa Liberă: Vă întrebam despre o eventuală modificare a Legii finanţelor publice locale, cum vi se pare faptul că bugetele se fac deocamdată de sus în jos şi nu de jos în sus?
     
    Valeriu Nemerenco:
    „Este o problemă care a fost din toate timpurile, formarea bugetelor de jos. Dar trebuie să fie o tărie de caracter la toţi politicienii.”
     
    Europa Liberă: Dumneavoastră, care sunteţi în coaliţia de guvernare, cum reacţionaţi la aceste reproşuri din partea autorităţilor locale că prea greu are loc această descentrlizare? Sunteţi conştienţi că aveţi restanţă?
     
    Valeriu Nemerenco:
    „Desigur, la acest capitol, avem restanţă. Tot timpul am simţit acest strigăt, să spunem aşa, al autorităţilor locale. De aceea trebuie cât mai operativ, cât mai repede, să descentralizăm aceste competenţe, să fim mai aproape de primari, de consilieri. Cred în această descentralizare.”
     
    Europa Liberă: Valeriu Nemerenco unde se simte mai bine: în administraţia publică locală sau în veriga superioară?
     
    Valeriu Nemerenco:
    „Mult timp am activat în administraţia publică locală.”
     
    Europa Liberă: Aveţi peste două decenii de activitate în administraţia publică locală.
     
    Valeriu Nemerenco:
    „Da. Mi-a plăcut tot timpul să fac acest lucru. Şi l-am făcut cu plăcere şi cu drag. Să ne ţinem de cuvânt, promisiunile să le realizăm.”
     
    Europa Liberă: Cât costă o promisiune?
     
    Valeriu Nemerenco:
    „Costă obrazul unui deputat şi conştiinţa, şi sovestea lui.”

    Valentina Ursu, www.europalibera.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com