• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  La Chişinău va fi construită o biserică asemănătoare cu Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul

    La Chişinău va fi construită o biserică asemănătoare cu Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul

    22.10.2012  

    La Chişinău va fi construită o biserică asemănătoare cu Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul. Locul ales este în scuarul clădirii „Kentford”, iar, potrivit primăriei, construcţia este legală. Potrivit viceprimarului, Nistor Grozavu, terenul a fost scos la licitație, în baza unei decizii a Consiliului municipal Chișinău, și adjudecat în 2009. De atunci se cunoștea destinația acestui teren.

    „Erau discuții. Nu se știa dacă se va construi un lăcaș de cult sau un monument. Doar o precizare - terenul nu a fost vândut pentru 1 mil. 20 mii așa cum se vehiculează. Contra acestei sume s-a obținut dreptul de arendă. Au primit certificat de urbanism pentru elaborarea proiectului. Au elaborat proiectul respectiv. Au primit toate avizele, de la toate instanțele. Au obținut acum autorizația de construcție. Acționează absolut legal. Ne-am înțeles ca volumul defrișărilor să fie minimal, iar speciile rare să fie ocrotite. Plantele care nu va fi posibil de păstrat, vor fi plantate în altă parte”, a menționat Grozavu. „Va fi o construcție centrală, nu longitudinală, așa cum sunt marea majoritate. O să fie realizată în stilul arhitecturii bizantine”, a precizat acesta.

    „Nu am înțeles reacția care a fost transmisă în presă cu privire la acest obiectiv. Când mergem în Capitale europene ne place să vedem obiective frumoase, să le vizităm, dar când vine vorba să facem așa ceva și la Chișinău punem problema că se distruge. Este vorba de încadrarea acelui obiectiv în scuarul respectiv. Și Catedrala mitropolitană a fost amplasată în mijlocul unui parc, asta însemnă că s-a distrus Parcul Central?”, a spus Chirtoacă.

    Edilul a punctat că aprobă acestă construcție pentru că nu va fi una oarecare, ci o reproducere a Catedralei Sfânta Sofia de la Istanbul. „Pentru că biserica care va fi contruită este ceva asemănător cu Biserica Sfânta Sofia de la Constantinopol. Este oare atât de nepotrivit? Cum dorim să obținem ceea ce ne dorim? În general, numărul de arbori în Chișinău crește. Când are loc o defrișare are loc și o plantare”, a adăugat primarul.

    Amintim că primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă a manifestat încă în februarie 2011 dorința de a construi în Capitală o copie în miniatură a Catedralei Sfânta Sofia din Istanbul, după o vizită în Turcia. „În opinia mea, această catedrală pentru noi are dublă semnificaţie: Întruchipează originea noastră latină, cât şi apartenenţa noastră la religia creştin-ortodoxă. În acest fel vom arăta un omagiu și un respect față de înaintașii noștri latini și creștini, deopotrivă, acelor care ne-au lăsat această moştenire”, spunea atunci edilul.

    Menţionăm că, Catedrala Sfânta Sofia, situată în Istanbul - vechiul Constantinopol - este o fosta biserică creştină, şi o fostă moschee musulmană, în prezent servind doar pe post de muzeu. Biserica Sfânta Sofia este recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai mari şi impresionante clădiri din lume.

    www.tv7.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com