• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputații PL au avut o întrevedere cu coraportorii APCE

    Deputații PL au avut o întrevedere cu coraportorii APCE

    16.10.2012  

    Deputații din Fracțiunea Parlamentară a Partidului Liberal au avut astăzi o întrevedere cu coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Lise Christoffersen și Piotr Wach, aflați într-o vizită de documentare la Chișinău. La întrevedere au participat deputații Mihai Ghimpu, Ion Hadârcă, Corina Fusu și Ana Guțu.

    Discuțiile au vizat îndeplinirea de către Republica Moldova a obligațiilor și angajamentelor asumate față de Consiliul Europei, funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova, realizarea reformelor în vederea apropierii de standardele europene, precum și situația politică internă.

    Deputații PL au exprimat recunoştinţă pentru susţinerea acordată Republicii Moldova de către Consiliul Europei, solicitând sprijin și în continuare din partea instituțiilor europene. Deputații liberali au reiterat că Republica Moldova îşi doreşte încheierea procesului de monitorizare de către Consiliul Europei şi trecerea la etapa de post-monitorizare.

    Președintele Fracțiunii PL Ion Hadârcă s-a referit la progresele înregistrate de Republica Moldova în realizarea parcursului european, prezentând o trecere în revistă a reformelor demarate. „Încercarea opoziției de a perturba parcursul nostru european nu are sorți de izbândă. AIE va continua promovarea reformelor, conform programului nostru de guvernare, până la atingerea obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova”, a precizat deputatul Ion Hadârcă.

    Președintele PL Mihai Ghimpu a mulțumit pentru sprijinul în realizarea parcursului european al Republicii Moldova şi a solicitat susținerea APCE în semnarea celor trei acorduri importante: Acordul pentru crearea Zonei de Liber schimb aprofundat şi cuprinzător, Acordul de Asociere şi Acordul de liberalizare a regimului de vize. “Responsabilitatea pentru realizarea obiectivului de integrare europeană consolidează AIE, în pofida unor mici neînțelegeri, și vom merge în continuare spre realizarea reformelor”, a menționat deputatul. Referitor la îndeplinirea angajamentelor față de CoE, Mihai Ghimpu a precizat că reformele importante în domeniile în care Republica Moldova are restanțe urmează a fi realizate în perioada 2013-2014. Președintele PL a exprimat gratitudine coraportorilor pentru rezoluția adoptată de APCE prin care se solicită Federației Ruse retragerea totală și necondiționată a armatei și munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate. Mihai Ghimpu a solicitat CoE și APCE o poziție mai tranșantă în acest sens față de Federația Rusă.

    Deputata Corina Fusu, vicepreședinta Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a prezentat situația de pe piața mass-media din Republica Moldova, subliniind necesitatea adoptării unui nou Cod al Audiovizualului, conform angajamentelor asumate de AIE în programul de guvernare. Corina Fusu a menționat că necesitatea adoptării acestui act legislativ este dictată de evoluțiile înregistrate în domeniul mass-media, respectiv apariția unor noi directive europene privind dezvoltarea audiovizualului.

    Deputata Ana Guțu, membră a delegației Parlamentului Republicii Moldova la APCE, s-a referit la situația din domeniul educației, menționând necesitatea adoptării unui nou Cod al Educației. Coraportul APCE Piotr Wach a apreciat înalt activitatea deputatei Ana Guțu la sesiunile APCE, menționând că este un parlamentar foarte activ, care prezintă, cu regularitate, discursuri pertinente asupra subiectelor care vizează Republica Moldova, totodată, oferind o apreciere înaltă rezultatelor înregistrate în perioada în care deputata liberală a fost Președintă a delegației Parlamentului Republicii Moldova la APCE și vicepreședintă APCE.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com