• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Ion Cebanu despre funcţia de Ministru al Tineretului şi Sportului, echipa politică, preferinţele sale şi viaţa privată

    (interviu) Ion Cebanu despre funcţia de Ministru al Tineretului şi Sportului, echipa politică, preferinţele sale şi viaţa privată

    29.09.2012  

    Într-un interviu acordat portalului TRIBUNA, Ion Cebanu, ministrul Tineretului și Sportului, a răspuns la întrebări care ţin de funcţia pe care o ocupă, echipa politică în care activează, preferinţele sale, dar şi de viaţa privată. 

    T: Care a fost primul sentiment pe care l-ați încercat atunci când ați fost numit în funcția de ministru al Tineretului și Sportului?

    I.C.: Posibil am să vă dezamăgesc, dar nu a fost nicio surpriză. Reprezint echipa (partidul politic) care și-a propus să aducă schimbări spre bine în Republica Moldova și, personal, am fost numit responsabil de un segment foarte important. Sentimentele constituie obiect de mare interes și izvor de nenumărate surprize doar pentru profani și romancieri. În cazul meu, viața bate orice sentiment. Nu am timp pentru ele, prea multe lucruri trebuie schimbate, iar mandat pe viață nimeni nu poate avea într-un stat democratic.

    T: Sunteți cel mai tânăr ministru din Executiv. Este aceasta un avantaj sau un dezavantaj?

    I.C.: Vorba unui actor:  „Vârsta nu reprezintă un subiect prea interesant, oricine poate îmbătrîni. Tot ceea ce trebuie să faci e să trăiești suficient de mult”. Aş mai adăuga: „suficient de corect”.

    T: De ce anume PL?

    I.C.: Pentru că aici s-au regăsit cei mai corecți oameni, pe care am onoarea să-i cunosc, și idealurile pe care le împărtăşesc.

    T: Plimbări sau petreceri?

    I.C.: Plimbări în aer liber, atunci când am timp.

    T: Cu ce vă mândriți cel mai mult?

    I.C.: Cu părinții mei, care și acum sunt izvor de înțelepciune, cu orice medalie obținută de sportivii noștri la competițiile sportive, cu orice succes în procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană!

    T: Care e cel mai mare vis al Dvs.?

    I.C.: Să păstrăm identitatea națională și să fim conștienți de ea.

    T: Aveți timp liber? Cum îl petreceți?

    I.C.: Practic, deloc. Dacă se întâmplă așa „minune”, mă găsiți tot la organizația de tineret sau la vreo competiție sportivă, sau cu cei din familie.

    T: Igor Dodon sau Victor Șelin?

    I.C.: Nici unul, categoric!

    T: Mihai Ghimpu este șeful Dvs. sau și prieten?

    I.C.: Omul de la care învăț să rămân vertical în orice circumstanțe.

    T: Citiți? Ce anume?

    I.C.: La moment, poezia lui Marin Sorescu, dar nu mă las nici de cărți cu tematică istorică.

    T: Se înfăptuiesc reforme la moment în domeniul sportului? Care anume?

    I.C.: Am demarat, împreună cu echipa ministerială, procesul de îmbunătățire a managementului școlilor sportive, reabilitarea infrastructurii sportive prin dotări cu utilaj și echipamentul necesar, dar și majorarea alocațiilor pentru probele de perspectivă, fapt ce a permis deja creșterea performanțelor, inclusiv obținerea medaliilor, cu circa 30%, în comparație cu anul 2010.

    T: Ce se preconizează pentru 2013 în acest domeniu?

    I.C.: Atenție mare va fi acordată în continuare școlilor sportive, ele reprezentând baza sportului în Republica Moldova. Concomitent, ne pregătim pentru un nou ciclu olimpic și ne-am apucat serios de infrastructură. Cam acestea ar fi obiectivele noastre de bază.

    T: Comunicați cu tinerii?Prin ce modalități?

    I.C.: Zilnic și prin toate metodele posibile – întrevederi, ședințe, grupuri de lucru, chiar și prin rețelele de socializare sau blogul personal.

    T: Care e funcția la care visați?

    I.C.: Tot timpul am ținut cont de faptul că funcțiile vin și pleacă. Prefer să rămân om.

    T: Ce țări ați vizitat?

    I.C.: Ultima vizită oficială a fost în Marea Britanie, în cadrul delegației oficiale la Jocurile Olimpice. Au fost şi alte vizite, evident: România, Azerbaidjan etc.

    T: Intenţionaţi să faceţi studii şi peste hotare?

    I.C.: Înainte de a fi numit ministru pe tineret şi sport, intenţionam să fac doctoratul în drept la Universitatea din Bucureşti. Cred că aş reveni la intenţia dată, cu timpul.

    T: Ce planuri de viitor aveţi în ceea ce ţine de politică?

    I.C.: Să duc la bun sfârşit ideea naţională, alături de colegii din Partidul Liberal.

    T: Când vă căsătoriţi?

    I.C.: Este o chestiune personală, care va fi realizată la timpul potrivit.

    T: Care momente din viaţa Dvs. ar putea fi catalogate drept eşecuri?

    I.C.: Nu aş putea spune că am avut eşecuri. Mă strădui să fiu coerent şi perseverent în acţiuni, aşa încât să evit momentele mai puţin plăcute.

    T: Contează vârsta în politică?

    I.C.: Până la un moment. Politicianul tânăr atrage prin insistenţă şi dorinţa de a realiza schimbări foarte mari, pe când politicianul cărunt atrage prin perseverenţă şi echilibru, mai ales în chestiuni sensibile pentru populaţie. Pentru ca, în final, să înveţe unii de la alţii.

    T: Bere sau vin?

    I.C.: De la o vreme nu mai servesc berea, iar vinul îl prefer ocazional, să fie rece şi într-o companie de oameni dragi. Oricum, să ştiţi că nu prea consum alcool.

    T: Ce ar însemna integrarea în UE pentru tinerii din RM?

    I.C.: O apropiere de o lume prosperă, unde egalitatea şanselor dictează mersul lucrurilor şi unde tinerii noştri ar putea aduce energia, carisma şi inteligenţa, pentru a mişca lucrurile înainte, într-o competiţie cinstită printre celelalte naţiuni.

    T: Cum comentaţi afirmaţia: „Munca îţi scurtează viaţa cu 8 ore”?

    I.C.: Citatul, de fapt, e mai mare: „O ţigară îţi scurtează viaţa cu 2 minute, o sticlă de băutură îţi scurtează viaţa cu 4 minute, iar o zi de muncă îţi scurtează viaţa cu 8 ore”. Nu orice expresie este aforism. Nu orice aforism exprimă experienţa noastră personală.

    T: Fiind şi Dvs. tânăr, care consideraţi a fi principalele necesităţi ale tinerilor de la noi din ţară?

    I.C.: Locuri de trai, venituri decente, funcţionalitatea sistemului de drept şi cel medical, libertatea presei şi multe alte lucruri, pe care le regăsiţi în programul liberalilor.

    T: În ce relaţie sunteţi cu Dorin Chirtoacă?

    I.C.: Colegială, ca şi cu toţi liberalii. Înţelegem că funcţiile vin şi pleacă, iar lucrurile bune rămân în memoria oamenilor, pentru totdeauna.

    T: Ce s-a făcut în alte ţări în domeniul tineretul şi ar trebui implementat şi la noi?

    I.C.: Să ştiţi că avem şi noi lucruri noi care sunt studiate de colegii din alte state. Spre exemplu, Legea cu privire la voluntariat, prin care experienţa de voluntariat se va lua în consideraţie, în momentul angajării tinerilor. În rest, nu cred că avem o legislaţie mai proastă ca în orice ţară din Europa, spre exemplu. Schimbarea începe cu fiecare cetăţean, în parte.

    T: Unde şi cum vă vedeţi peste 5 ani?

    I.C.: Mă văd antrenat în continuare în diverse proiecte care să aducă beneficii societăţii.

    Cristina Pendea, www.tribuna.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com