• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Discursul Preşedintelui Fracţiunii Parlamentare PL, Ion Hadârcă la şedinţa de deschidere a sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului

    Discursul Preşedintelui Fracţiunii Parlamentare PL, Ion Hadârcă la şedinţa de deschidere a sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului

    27.09.2012  

    Onorat Parlament și stimați oaspeți,

    Numărând bobocii toamna, în scurtul răstimp de trei ani, și acei burdușiți de coate, boicoate și anticipate, Alianța, totuși, a rezistat. A rezistat, în pofida pronosticurilor sumbre, a crizei mondiale și a moștenirii lăsate de comuniști, a reușit să consolideze situația social-politică, depășind blocajul instituțional și oprind criza economică. AIE a reușit în premieră să scoată Republica Moldova din izolarea internațională și să avanseze în cadrul negocierilor cu UE, determinând cursul pro-european, credem, irevocabil, și  cât mai scurt.

    Partidul Liberal, fiind unul din componentele alianței de guvernare, a reușit să miște carul din loc, demonstrând că se poate. Spre exemplu, în perioada anilor 2010-2012 Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, din totalul de circa 10.000 km de drumuri refăcute, a reabilitat, din surse externe, 90 km de drum, din surse locale 150 km de drum, efectuând lucrări de egalizare, plombare. De asemenea, a reabilitat 200 km de drumuri, care deveneau impracticabile în condiții climaterice nefavorabile. 

    La momentul actual, sunt în derulare lucrări de reabilitare a mai multor sectoare de drumuri naţionale finanţate de către partenerii externi de dezvoltare BERD, BEI, CoE: Chişinău- Hânceşti, Chișinău-Soroca-frontieră cu Ucraina, sectorul Comrat-Ciumai, Bălți-Sărăteni, iar anul viitor vor demara lucrările de reabilitare pe sectoarele Ciumai-Slobozia Mare, Chişinău-Ungheni-Sculeni, Hâncești-Lăpușna ș.a.

    Protecția mediului continuă a fi o prioritate pentru Partidul Liberal, de aceea adoptarea proiectului de lege privind evaluarea impactului asupra mediului, care este și o directivă a UE din capitolul ”Mediu” al Acordului de Asociere RM-UE, trebuie implementată în mod prioritar, după cum am și demonstrat-o în alte situații. Bunăoară, în rezultatul negocierilor cu donatorii internaționali, pentru proiectele de mediu, în ultimii 3 ani s-au atras respectiv 141, 4 mln dolari SUA și 33, 9 mln euro. Aceste mijloace vor fi îndreptate pentru implementarea reformelor în domeniul apă şi canalizare, pentru reabilitarea sistemelor de apă şi canalizare în raionul Nisporeni, pentru dezvoltarea companiilor de apă din 6 raioane ale republicii.
    Întru asigurarea accesului populației la apă potabilă calitativă și la rețele de canalizare, cu suportul financiar acordat de partenerii de dezvoltare (circa 150 mln euro) și de la Fondul Ecologic Național (260 mln lei) au fost construite şi reabilitate 662,34 km de reţele de apeduct şi conectarea la acestea a 17 635 gospodării cu un total de 113 885 de locuitori  şi 87,98 km de reţele de canalizare cu conectarea a 3 834 de gospodării cu un total de 44 055 de locuitori. De asemenea, au fost construite şi reconstruite 75 sonde arteziene și  23 staţii de epurare a apelor uzate.

    Pe lângă prioritățile de bază caracteristice sesiunii autumnale, cum ar fi votarea Bugetului de Stat, a bugetelor asigurărilor sociale și în medicină, Fracțiunea Partidului Liberal își propune pentru această sesiune câteva priorități legislative, care, odată devenite legi, urmează să îmbunătățească calitatea vieții și bunăstarea cetățenilor noștri.

    Devine oportună demararea examinării proiectului noii Constituţii, ajustată la standardele europene şi care ar prevedea expres obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova, proiect care urmează a fi consultat cu societatea civilă, experții în domeniu și alți factori, inclusiv externi, pentru a obține un consens cât mai larg în adoptarea Legii Supreme.

    În viziunea Partidului Liberal, administrația publică trebuie să fie aproape de cetățean și în serviciul acestuia, iar o administrație publică modernă și eficientă necesită o descentralizare administrativă reală, prioritară fiind modificarea Legii privind administrația publică locală, Legea privind finanțele publice locale și o nouă Lege privind statutul municipiului Chișinău.

    Adoptarea noilor Coduri, al Educației și al Audiovizualului, este, de asemenea, o prioritate pentru Partidul Liberal, cu atât mai mult că noul proiect al Codului Educației este deja pregătit și consultat cu experți în domeniu.

    Adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului este o necesitate stringentă, motivată de următorii factori: armonizarea legislației din domeniul audiovizualului la Directivele UE si a Consiliului Europei; includerea unor noi priorități din domeniu şi trecerea la un limbaj euroconform, impus de ritmurile moderne. În condițiile invaziilor mediatice externe sunt necesare mecanisme clare de protejare a  spațiului informațional din Republica Moldova, inclusiv prin încurajarea dezvoltării audiovizualului autohton și pentru protejarea patrimoniului lingvistic și cultural național.

    În domeniul securității naționale prioritară este aprobarea Strategiei Militare Naționale, inclusiv Codul Militar, Legea cu privire la apărarea națională. Este necesară reglementarea cadrului legislativ național din domeniul apărării în conformitate cu cerințele europene și necesitățile Republicii Moldova de transformare din consumator de securitate în furnizor de securitate.

    Republica Moldova continuă a fi o țară preponderent agrară, iar seceta din această vară ne-a demonstrat încă odată necesitatea unei politici mai sigure și previzibile în domeniul agriculturii. De aceea vom insista asupra adoptării Legii subvenționării agricultorilor și  a producției agricole și introducerii impozitului unic în agricultură pentru a crea condiții de dezvoltare satisfăcătoare și pentru a evita dificultățile acestui început de sezon.
    Ne propunem ca obiectiv legislativ pentru sesiunea curentă de toamnă-iarnă   îmbunătățirea urgenta a administrării fiscale şi vamale, combaterea evaziunii fiscale şi a crimelor economice prin reformarea reală a instituțiilor de drept.

    Vom pleda, de asemenea, pentru continuarea și sporirea investițiilor în drumuri, apeducte și canalizări. Devine tot mai acută necesitatea stabilirii unui mecanism clar de formare a prețului pentru anumite produse strategice și de primă necesitate în corelație cu veniturile populației. La moment, multe preţuri sunt la un nivel exagerat, depășind cu mult pe cele din Europa. Atât timp cât nu vom asigura o concurență viabilă, nu vom elimina monopolurile şi înțelegerile de cartel, atât timp nu vom avea preturi corecte și oneste.

    Pentru relansarea economică este necesară crearea unui cadru favorabil investițiilor străine, de asemenea, continuarea procesului de deetatizare şi privatizare a întreprinderilor de stat, care activează ineficient. În acest scop se impune efectuarea unui audit total şi imparțial asupra întreprinderilor care au potențial economic, dar nu arată profit, totodată managerii lor au salarii fabuloase.

    Asigurarea securității și independenţei energetic naționale poate deveni o realitate prin implementarea Pachetului energetic și conexiunea la sistemul energetic unic al Uniunii Europene.

    Vom depune toate eforturile pentru o îndeplinire cât mai rapidă a angajamentelor cu Uniunea Europeană, pentru a obține semnarea Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb și de Liberă Circulație. Suntem în drept să sperăm că reformele efectuate cât și cele ce se impun, vor da în curând rezultate palpabile care, diminuând euroscepticismul, vor ridica bunăstarea cetățenilor și vor duce Republica Moldova spre un viitor european prosper.

    Într-un ceas bun!

    27 septembrie 2012

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com