• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă: Reorganizarea complexului termoenergitic din capitală nu va conduce la majorări nejustificate ale tarifelor pentru încălzire

    Dorin Chirtoacă: Reorganizarea complexului termoenergitic din capitală nu va conduce la majorări nejustificate ale tarifelor pentru încălzire

    19.09.2012  

    Primarul Capitalei Dorin Chirtoacă susține că reorganizarea complexului termoenergitic din capitală nu va conduce la majorări nejustificate ale tarifelor pentru încălzire. Astăzi la Vocea Basarabiei, edilul a declarat că după ce luni, CMC a aprobat conceptul de fuziune a SA "Termocom" cu centralele de termoficare unu și doi, cheltuielile agenților economici implicați ar urma să fie optimizate.

    Edilul Capitalei Dorin Chirtoacă a opinat în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție" că din cauza datoriilor, care s-au acumulat în ultimii 10 ani la SA „Termocom", creditorii ar fi trebuit să lichideze această instituție și să o preia. Asta pentru că în perioada insolvabilității, „Termocomul" a mai acumulat și alte datorii, decît cele pe care le avea, remarcă Chirtoacă. Edilul este de părere că la moment ar trebui să înceapă și procedura de insolvabilitate a CET-urilor pentru a obține fonduri din partea instituțiilor financiare internaționale, în vederea reformării complexului energetic.

    "Guvernul și Banca Mondială au venit cu un concept de reorganizare a complexului Termoenergetic în așa fel, încît patrimoniul acestor întreprinderi să valoreze mai mult, decît datoriile pe care le au și atunci datoriile să fie restructurate. Și din cîte am înțeles Moldova Gaz ar fi de acord cu această situație. Lucrurile nu s-au decis. Deocamdată a fost aprobat un concept, iar acest concept va permite BM să vină cu o contribuție de circa 30-40 de milioane euro, pentru modernizarea complexului termoenergetic."

    În aceiași ordine de idei, Dorin Chirtoacă a precizat că locuitorii capitalei vor avea căldură la timp, iar Primăria va opta în continuare ca tariful la gaze să fie unul justificat și corect.

    "Oamenii trebuie să știe că vom avea căldură la timp, din această cauză nu vor avea de suferit consumatorii. Dimpotrivă, examinăm posibilități ca în continuare cheltuielile acestor agenți economici CET 1, CET 2, Termocom să fie optimizate și în măsura care va fi posibilă pe viitor în funcție și de prețul mediu european al gazului poate chiar să fie operate modificări ale tarifului în sensul micșorării acestora. În a nu admite măriri nejustificate la tarif. Și asta va fi poziția noastră ca prețul să fie unul corect."

    Proiectul de fuzionare a Centralelor unu și doi de termoficare cu SA „Termocom" a fost aprobat anul trecut de Guvern, el devenind astfel și principalul acționar al noii întreprinderi, Primăriei Chișinău revenindu-i o treime din acțiuni.

    www.voceabasarabiei.net

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com