• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu şefa Misiunii OSCE în Republica Moldova Jennifer Brush

    Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu şefa Misiunii OSCE în Republica Moldova Jennifer Brush

    18.09.2012  

    Preşedintele PL, deputatul Mihai Ghimpu a avut astăzi o întrevedere cu şefa Misiunii OSCE în Republica Moldova Jennifer Brush.

    Mihai Ghimpu a felicitat-o pe doamna Jennifer Brush cu ocazia învestirii în funcţie, dorindu-i succes şi răbdare în activitatea pe care o va desfăşura în Republica Moldova. Preşedintele PL a salutat eforturile dintotdeauna ale OSCE în identificarea unei soluţii viabile pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Totodată, Mihai Ghimpu a menţionat că Republica Moldova mizează şi în continuare pe sprijinul OSCE în soluţionarea pe cale paşnică a conflictului din stânga Nistrului. 

    În cadrul întrevederii, interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind stadiul actual al procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi perspectivele pentru perioada următoare. Mihai Ghimpu a precizat că autorităţile Republicii Moldova consideră necesară transformarea misiunii de pacificare din Zona de Securitate de pe Nistru în una cu caracter civil, sub mandat internaţional.

    În acelaşi context, Mihai Ghimpu a solicitat sprijinul OSCE în retragerea neîntârziată, deplină şi necondiţionată a trupelor, echipamentelor şi muniţiilor ruse din raioanele din stânga Nistrului, în conformitate cu voinţa suverană a poporului Republicii Moldova şi cu angajamentele internaţionale asumate de Federaţia Rusă la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999. Preşedintele PL consideră că aceasta ar fi una din precondiţiile de bază în procesul de soluţionare a problemei transnistrene.

    „Cheia soluţionării acestui conflict transnistrean, care de fapt este unul moldo-rus, nu se găseşte la Tiraspol, ci la Moscova. Conflictul armat de pe Nistru nu este unul etnic, ci are la bază interesele Federaţiei Ruse în această zonă. Noi am pledat şi continuăm să credem că soluţionarea acestuia poate fi făcută doar pe cale paşnică, prin intermediul dialogului, pentru ca ulterior că trecem la demilitarizarea şi democratizarea regiunii din stânga Nistrului”, a precizat Mihai Ghimpu.

    Preşedintele PL consideră că în ultima perioadă dialogul dintre cele două maluri ale Nistrului a fost deblocat, fiind implementate o serie de măsuri menite să consolideze încrederea reciprocă. Mihai Ghimpu a menţionat că dacă cetăţenii Republicii Moldova din dreapta Nistrului vor atinge un nivel de trai mai ridicat, atunci această bunăstare ar putea constitui un model atractiv pentru cetăţenii din stânga Nistrului.

    Şefa Misiunii OSCE în Republica Moldova Jennifer Brush a apreciat progresul înregistrat în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi în consolidarea dialogului cu reprezentanţii de la Tiraspol, pledând pentru dinamizarea procesului de reglementare.

    Departamentul Comunicare şi Imagine al PL 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com