• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Peste 100 de reprezentanţi ai autorităţilor locale europene s-au întrunit la Chişinău

    Peste 100 de reprezentanţi ai autorităţilor locale europene s-au întrunit la Chişinău

    17.09.2012  

    La un an de la creare, Biroul Conferinţei Autorităţilor Regionale şi Locale a Parteneriatului Estic (CORLEAP) s-a întrunit luni, 17 septembrie, la Chişinău, în premieră în afara UE. Conferinţa a adunat peste 100 de reprezentanţi ai statelor membre ale Parteneriatului Estic şi ţărilor UE, în total 15 la număr.

    „CORLEAP este o platformă de comunicare. Ne-am propus să pregătim un raport către Summitul Parteneriatului Estic din 2013 despre rolul autorităţilor regionale şi locale. UE vede cu ochi buni ceea ce se întâmplă în Republica Moldova”, a menţionat primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, copreşedinte al CORLEAP.

    Preşedintele Comitetului Regiunilor, Ramon Luis Valcarcel Siso, copreşedinte al CORLEAP, a menţionat că misiunea acestui proiect este de a promova modele de guverne locală reuşite. „Parlamentul European susţine că autorităţile locale şi regionale joacă un rol important în consolidarea democraţiei”, a menţionat oficialul.

    Comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţie la crize, Kristalina Georgieva, prezentă şi la conferinţă, a spus că statele europene se confruntă acum cu o criză economică. „Dar, după cum spune şi o zicală, ceea ce nu ne omoară ne face mai puternici. UE a reuşit să depăşească cele mai mari greutăţi. Statele care îşi pun ca prioritate obţinerea regimului liberalizat de vize trebuie să reuşească. Or, unul dintre scopurile CORLEAP este şi apropierea statelor membre ale Parteneriatului Estic de UE şi integrarea rapidă a acestora în economia europeană”, a remarcat Kristalina Georgieva.

    Una dintre iniţiativele CORLEAP este de a informa publicul despre programele de finanţare la nivel local şi regional. În perioada 2012-2013, atât în Bruxelles, cât şi în statele membre ale Parteneriatului Estic vor fi organizate o serie de evenimente. Următoarele acţiuni vor avea loc în luna octombrie curent. Este vorba de un seminar tematic: „Ziua uşilor deschise la Comitetul Regiunilor” şi prezentarea în Bruxelles a Euroregiunii eurocaucaziene.

    Conferinţa Autorităţilor Regionale şi Locale a Parteneriatului Estic a fost creată în anul 2011. În acest moment platforma reuneşte 36 de primari şi politicieni regionali.

    www.info-prim.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com