• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Valeriu Munteanu: Șantajați la Moscova de „prietenii” de pe frontul de est

    Valeriu Munteanu: Șantajați la Moscova de „prietenii” de pe frontul de est

    12.09.2012  

    Cineva spunea că politica nu este recomandată celor cu inima slabă și nici celor care cred în Scufița Roșie, pentru că, din păcate, în viața reală, lupii înving mereu, de aceea ar fi bine să evităm lupul, urmând drumul pe care l-am ales deja, chiar dacă este mai lung și mai anevoios.

    Înainte de a pleca la Moscova, premierul Vladimir Filat, a făcut câteva declarații (care nu au fost întâmplătoare), pentru a-și facilita trudnicul dialog („pe care nici puiului de șarpe nu i-l doresc”) cu stăpânitorii de la Kremlin.

    Primul ministru a spus că nu vede nici o problemă în deschiderea unui consulat rusesc la Tiraspol (iar noi vedem multe probleme în acest sens), spunând: „Dacă am deschis consulate ale altor țări la Bălți și Cahul, înseamnă că o putem face şi la Tiraspol”, uitând parcă de faptul că autoritățile de la Chișinău nu controlează teritoriul din stânga Nistrului, iar acest pas riscant nu face altceva decât să consolideze așa-zisa „statalitate” a Transnistriei. Declarația legată de consulatul rus de la Tiraspol a făcut-o pentru Itarr-Tass, întru a se asigura că mesajul va ajunge repede și netrunchiat acolo unde trebuie, și cred că a ajuns.

    Primul ministru a mai declarat, înainte de a pleca la Moscova, că nu va permite nimănui să atenteze la monumentele sovietice, chiar dacă un grup de deputați PLDM a înregistrat un proiect de lege, care prevede scoaterea acestor vestigii imperiale și chiar dacă în luna iulie, adică acum două luni, președintele PLDM, declara la această temă următoarele: „a venit timpul ca Moldova să se debaraseze de trecutul sovietic și prin demontarea monumentelor, inclusiv a celor care reprezintă tancuri din perioada sovietică” (dar (in)consecvența declarațiilor politice și reacția presei și a societății civile, este o cu totul altă temă).

    Primul ministru a mai spus luni, înainte de a urca în avionul care l-a dus la Moscova, că recomandă cetățenilor R. Moldova să nu participe la marșul unionist de duminică, 16 septembrie (de parcă acest apel nu-l putea face la întoarcere; de luni până duminică, cetățeanul poate să uite ce l-a rugat primul ministru, iar dacă apelul era făcut joi, vineri, era mai sigur). Din declarația primului ministru nu am înțeles dacă recomandă cetățenilor să nu participe și la contraacțiunile zeloșilor „stataliști” (cuvânt care nu poate fi găsit în dicționarele explicative ale limbii române, semn că este o vorbă „curat moldovenească”).

    ​După întâlnirea cu primul ministru al Republicii Moldova, Dmitrii Medvedev a făcut o declarație plină de integrame, spunând printre altele că a lansat o propunere partenerilor moldoveni, privind pachetele energetice și acum așteaptă răspunsul. Imediat presa rusă a scris că: “Republicii Moldova i s-a propus o reducere a preţului la gaze în schimbul renunţării la pachetele energetice ale UE”.

    ​Înlocuitorul de serviciu a lui V.V. Putin, a mers și mai departe: la cina pe care au luat-o delegații celor doi premieri, s-a servit vin italian, Medvedev accentuând cu insolență acest fapt, de parcă nu ar fi știut că majoritatea vinului moldovenesc este exportat în Federația Rusă.

    În limbaj diplomatic acest gest, premeditat și calculat cu multă acribie, ar însemna ceva de genul: „Vedeți voi, cei din R. Moldova, cu integrarea în UE, luați-o mai ușurel, mai temperați-vă, că noi putem să bem și vin italian, francez, chilian sau din Argentina”.
    Întotdeauna am știut că indiferent cine va veni la cârma Kremlinului, poftele imperiale morbide n-o să-i dispară din meniul de la cină, dejun sau prânz; iar eforturile cuiva de a le face rușilor pe plac, n-o să ne ajute să ne rezolvăm problemele.

    P.S. Sper foarte mult ca mesajul primului ministru referitor la deschiderea consulatului rus la Tiraspol, să rămână doar o declarație și să nu reprezinte un angajament.

    Blogul deputatului Valeriu Munteanu http://munteanu.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com