• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Mihai Ghimpu despre unionism şi unionişti

    (interviu) Mihai Ghimpu despre unionism şi unionişti

    10.09.2012  

    Europa Liberă: În cadrul AIE există consens asupra acestor acţiuni, - marşul unioniştilor şi cel al „stataliştilor”, - planificate pentru data de 16 septembrie, la Chişinău?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Noi nu am discutat acest subiect fiindcă nu a avut loc şedinţa Consiliului AIE. Nu sunt persoana care cineva poate pe mine să mă învinuiască că nu sunt român, că nu sunt unionist, că fac jocul cuiva. Îmi pare rău că mulţi colegii de ai mei de luptă, români adevăraţi au aderat şi susţin anume pe data aceasta. Atunci când facem politică trebuie să fim foarte înţelepţi, cu atât mai mult că şi UE şi Consiliul Europei sunt foarte atenţi atunci când este vorba de drepturile minorităţilor. Şi dacă noi ştim că în fiecare an, pe această dată, are loc Festivalul Etniilor, de ce vrem anume pe această dată? Deci, înseamnă că este un interes. Eu ştiu că unii vor să candideze la Parlamentul României. Chiar am discutat cu unul şi i-am spus că nu vă daţi mai români ca mine şi am rugat să facă pasul acesta. Au zis că nu decid eu. Şi am zis că ceea ce faceţi voi asta nu înseamnă cauză, este o provocare. Te duci la Bălţi. Hai să ridicăm conştiinţa acolo unde simţim că sunt oameni, nu ne ducem acolo unde stau cu tunurile şi te aşteaptă. Adică  nu observ politică aici, observ altceva,  mai mult sunt provocări. Şi eu fac un apel către toţi cei care văd lucrurile aşa cum le văd şi eu, adică suntem unionişti, să nu adere la nişte oameni pe care nu-i cunoaştem şi nu îi ştim. Că noi ştim cât de fin lucrează unele structuri. Pentru noi e important obiectivul european, decât marşul cuiva aici la noi. Şi nimeni nu poate să spună că noi vedem lucrurile altfel.  Fiindcă dacă eşti pentru cauză trebuie să calculezi foarte corect când faci pasul acesta. Ce e obligatoriu pe 16? Poftim fă pe 17, fă în următoarea sâmbătă sau duminică.”
     
    Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar în Republica Moldova există SIS, există Procuratură, există MAI, aceste structuri trebuiau să vină şi să vă spună dvs. celor de la guvernare de ce prezintă pericol acţiunea cutare. Ca dvs. să explicaţi lumii în baza celor ce vă raportează cei  care sunt chemaţi să asigure  ordinea în stat.
     
    Mihai Ghimpu:
    „Eu nu deţin funcţii în stat, eu sunt doar deputat, unde puterea e colectivă, când se votează. Nu mă informează nici SIS, nici MAI, nici Procuratura, nici nimeni. Legea nu spune că pot fi eu informat ca lider de partid de guvernământ. Alta e problema aici. Nu că sunt împotriva marşului unirii şi poate că nu se întâmpla nimic,  poate să aibă loc două acţiuni pe străzi diferite, dar cât e a provoca? În ce s-au transformat acţiunile nobile şi bune a tinerilor pe 7 aprilie 2009? Iată noi avem deja lecţia. De ce nu găsim nici până acum pe cei care au fost provocătorii?”
     
    Europa Liberă: De ce nu-i găsiţi?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Fiindcă nu sunt. Înseamnă că nu sunt la noi în Republică. Altfel îi găseam. Din păcate atunci când lucrurile încep să ia o întorsătură corectă şi bună apare cineva care se dă mai patriot. Noi avem buni specialişti în domeniul acesta a cauzei naţionale. Folosesc cauza pentru a compromite.  Noi nu o să admitem ca cineva să vină şi să compromită, şi de această dată, cauza românească. Şi apelul meu este că dacă sunt într-adevăr pentru cauza românească  să abandoneze pe data de 16. Şi poftim, aşa cum noi nu am discutat subiectul acesta şi nu am spus nimănui nimic despre marşul de la Cahul , de la Bălţi, celelalte care o să le mai facă, poftim să le facă, dar cu adevărat dacă au această bună intenţie. Dar dacă intenţia lor este de a compromite, nu o să le meargă. Mai vedem un marş, al doilea, al treilea şi o să facem o analiză şi atunci va trebui deja public să luăm atitudine. Noi avem, cum am zis, programul nostru de integrare europeană şi trebuie să fim foarte atenţi ca să nu ne înecăm la mal. Ceea ce eu am discutat şi cu mulţi europeni şi oficial, şi neoficial. Şi noi prin reforme, dar şi ei să fim foarte atenţi ca să nu ne înecăm la mal. Fiindcă obţinerea acestor trei documente  pentru Republica Moldova înseamnă foarte mult.”
     
    Europa Liberă: Acestor trei acorduri.
     
    Mihai Ghimpu:
    „Acorduri, da.  Şi dacă noi acum ne înecăm la mal, a zburat totul. Şi aici sigur că „prietenii” noştri sunt interesaţi ca asta să nu se producă. Eu sunt foarte atent, ştiu cine sunt ei, ştiu ce vrem noi, şi am să fac tot posibilul  ca lucrurile să meargă înainte.”
     
    Europa Liberă: O delegaţie condusă de premierul Vlad Filat întreprinde o vizită la Moscova. Domnul Filat are mandatul AIE să discute cu partenerii ruşi?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Domnul Filat şi domnul Ghimpu, şi domnul Lupu au semnat un document - Acordul de formare a Alianţei şi apoi au votat Programul de guvernare, unde este scris negru pe alb integrarea europeană şi nimeni nu are dreptul să vorbească înafara acestui program. Ceea ce vorbeşte fiecare dintre noi în afara acestui program înseamnă că este un punct de vedere personal.”
     
    Europa Liberă: Ce va oferi Federaţia Rusă Republicii Moldova în cadrul acestei vizite?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Eu nu ştiu. Eu nu sunt împotriva ca noi să avem relaţii cu Federaţia Rusă. Chiar îmi amintesc că în Program e scris relaţii strategice şi cu SUA şi cu Rusia, relaţii reciproc avantajoase. Când ne întâlnim cu ei, clar că Rusia au interesele lor, dar noi avem interesele noastre şi de aici trebuie de înţeles că fiecare dintre noi cu care discuţi să semnezi un document fie cu Federaţia Rusă, fie cu SUA. Eu aştept ca Rusia să se împace cu gândul că Republica Moldova  este un stat independent. Să-şi retragă armamentul şi muniţiile şi să ne permită să democratizăm  stânga Nistrului, fiindcă acolo sunt nu numai moldoveni şi ruşi, vor şi ei să simtă şi ei valorile democratice, liberale şi europene. Asta aştept în fiecare zi. Dar cred că asta va fi cu timpul, prin schimbării de generaţii. Oamenii pledează  acum pentru alte valori, nu pentru plăcerea de a vedea sânge şi a ocupa teritorii, pentru binele cetăţenilor indiferent de naţionalitate.”
     
    Europa Liberă: Domnule Ghimpu, când va avea Moldova un ambasador la Moscova?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Acum după vizita de la Moscova şi vizita domnului Lupu în Ungaria, noi o să ne întrunim undeva pe la sfârşit de săptămână. Domnul prim-ministru a spus că candidatura este. Să o propună şi să vedem. Eu aş vrea să fie un ambasador care să reprezinte Republica Moldova  cu demnitate, nu să stea cu capul plecat, că noi suntem un stat mic, că Federaţia Rusă e un stat puternic, că au piaţă, că noi primim de acolo gaz, energie electrică. Nu, nu aşa vreau. În rest nu mă deranjează cine o să fie, numai să aibă aceste calităţi.”

    Valentina Ursu, www.europalibera.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com