• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Editorial: Mihai Ghimpu – simbolul Eliberării Naţionale

    Editorial: Mihai Ghimpu – simbolul Eliberării Naţionale

    09.09.2012  

    Românul ce nu se lasă îngenunchiat, în stânga Prutului, respectiv politicianul liberal ce se adresa emoţionat Parlamentului României, ca preşedinte interimar, al celui de-Al Doilea Stat Românesc, inconfundabilul Mihai Ghimpu – trecut evident, fără drept de apel, pe lista neagră a actualei administraţii prezidenţiale ruse, de la Kremlin -, a fost decorat de preşedintele Nicolae Timofti, cu Ordinul „Republicii.”

    Semn de inteligenţă politică, dat fiind faptul că acest gest, în esenţă onorant, dar şi reparatoriu, vine – în mod suprinzător, pentru presa rusofonă, de la Chişinău, dar şi pentru Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev -, taman înaintea începerii vizitei, destul de controversate, a premierului român, de la Chişinău, Vlad Filat, la Moscova.

    Cu toată bărbăţia iniţială, afişată de un oficial al executivului Republicii Moldova, care dezminţea posibilitatea unor presiuni politice fără precedent, în cele din urmă a devenit clar, pentru toată lumea, că ex-cetăţeanul sovietic Vladimir Filat, va fi luat la întrebări – în limba Comunităţii Statelor aparent Independente, care alta decât aceea vorbită de Maica Rusia – cu privire la declaraţia sa, în prezenţa doamnei Angela Merkel, conform căreia landul dintre Prut şi Nistru a ales Uniunea Europeană şi NU Uniunea Euro-Asiatică.
    Ce documente va semna Vlad Filat, în capitala Federaţiei Ruse? Aparent doar acelea strict referitoare la relaţia economică bilaterală între мать Россия/Mama Rusia şi Al Doilea Stat Românesc.

    Deşi, prudenţa ne determină să reamintim gestul cu care cancelarul german, Angela Merkel, l-a îmbărbătat, pe omologul de la Chişinău, înainte de a decola spre Berlin. După cum  balanţa geopolitică ne obligă să reamintim mesajul recent, de reafirmare a sprijinului administraţiei Obama, pentru respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

    Prin ordinul primit, Mihai Ghimpu a devenit un simbol, incomod, dar vizibil, şi pentru conducerea încrâncenată a Rusiei. Dovadă invocarea înaltei aprecieri a meritelor sale deosebite, faţă de ( Al Doilea) Stat (Românesc), pentru contribuţia sa remarcabilă la Mişcarea de Eliberare Naţională (eliberare de sub ocupaţia militară şi cea politică rusă) şi pentru susţinerea constantă a valorilor democratice (tocmai cele negate în regimul autoritar al preşedintelui Vladimir Putin).

    Printr-un  asemenea gest, la nivelul Preşedinţiei Republicii Moldova, şeful statului rus este sensibilizat că la Chişinău sunt preţuite şi azi, respectate şi promovate, personalităţile care îşi asumă viitorul în picioare, cu demnitate, nu în genunchi, la statuia lui Lenin, ca la Tiraspol.

    Mihai Ghimpu, un simbol? Da. Pentru că a avut curajul să spună NU, ca preşedinte interimar, participării unui detaşament de militari, din Armata Republicii Moldova, la parada imperială, de la Moscova, cea de 9 Mai, care nu ar mai fi existat fără sprijinul decisiv, economic şi militar, al Statelor Unite ale Americii, pentru Închisoarea Popoarelor – Uniunea de Sclavi ai lui Stalin, respectiv URSS.

    Mihai Ghimpu, un simbol? Da. Deoarece a înţeles frustrările unei personalităţi complexe, precum aceea a lui Marian Lupu şi i-a cedat postul de lider al Parlamentului Republicii Moldova, când cel menţionat nu a mai fost ales preşedintele celui de-Al Doilea Stat Românesc.

    Mihai Ghimpu, un simbol? Da. El nefiind, în mod firesc, de acord cu prestaţia publică, de primadonă, a premierului de la Chişinău, obişnuit să comande, nu să primească propuneri constructive, altele decât ideile sale, normal perfectibile, la nivelul conducerii Alianţei pentru Integrare Europeană. Dar acceptând tacit, cu excepţia unor răbufniri pasagere, evoluţiile deseori surprinzătoare ale lui Vlad Filat.

    Mihai Ghimpu, un simbol? Da. Pentru că pune punctul pe “i”, exact când alţi tovarăşi de drum tac. El a generat afirmaţia lui Graham Watson, raportor al Parlamentului European pentru Acordul de Asociere la UE a Republicii Moldova, care a declarat clar că discuţiile privind federalizarea Republicii Moldova sunt inutile.

    Mihai Ghimpu, un simbol? Da. Deoarece a reamintit mereu, oponenţilor şi aliaţilor, că AIE. răspunde de actul guvernării. Că exponenţii actualei conduceri politice de la Chişinău trebuie să demonstreze că acţionează spre mai binele conaţionalilor lor.

    Mihai Ghimpu, un simbol? Da. Pentru că Piatra comemorativă, în memoria victimelor ocupaţiei sovietice, din Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost instalată la iniţiativa sa, ca expresie a realităţii că Basarabia a fost samavolnic ocupată, de hoardele barbare de la răsărit. Nu eliberată de steluţele roşii, cu damf de votcă şi dor de cazacioc. Trocul fiind cu libertatea românilor dintre Prut şi Nistru.

    Gestul preşedintelui Nicolae Timofti este unul de reafirmare a identităţii naţionale distincte – a celor care nu mai vor revenirea la tutela cinică a Moscovei. Şi un cartonaş galben – pentru cei ce speră la menţinerea Republicii Moldova sub ameninţarea nefirească a Kremlinului.

    Dintr-o asemenea perspectivă, orice angajament politic, atipic şi nefast, al premierului Vlad Filat – contra parteneriatului cu Statele Unite şi împotriva afilierii la Uniunea Europeană -, obţinut de tandemul Putin-Medvedev, sub presiuni gen Molotov, va fi semnalul catapultării, din scaunul de şef al guvernului, al celui obişnuit să joace la două capete.

    Ion Petrescu, www.ziuaveche.ro

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com