• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Strategia de dezvoltare a turismului discutată la Chişinău. Mihai Ghimpu: Am pierdut multe monumente istorice şi naturale, marea şi munţii în urma ocupaţiei sovietice

    Strategia de dezvoltare a turismului discutată la Chişinău. Mihai Ghimpu: Am pierdut multe monumente istorice şi naturale, marea şi munţii în urma ocupaţiei sovietice

    10.07.2012  

    Agenţia Turismului a organizat astăzi Masa rotundă cu genericul „Intensificarea colaborării în procesul de dezvoltare strategică a turismului din Republica Moldova”. La eveniment au participat Secretarul General al Organizaţiei Mondiale a Tursimului (OMT) Taleb Rifai,  Directorul Regional pentru Europa a OMT Isabel Garana, viceprim-ministrul Mihai Moldovanu, Ministrul Mediului Gheorghe Şalaru, deputaţii Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Valeriu Munteanu, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, agenţi economici din industria turismului, reprezentanţi ai societăţii civile.

    Obiectivul de bază al Mesei rotunde a fost prezentarea aspectelor prioritare de dezvoltare durabilă a turismului naţional şi cooperarea regională. Participanţii la Masa rotundă au discutat Proiectul Strategiei de dezvoltare a turismului „Turism 2020”, diverse aspecte referitoare la cooperarea regională în domeniul turismului, precum şi instrumentele de promovare a turismului şi conceptul de Brand turistic al Republicii Moldova.

    Secretarul General al OMT Taleb Rifai, care se află pentru prima dată în Republica Moldova, a accentuat relevanţa domeniului turistic şi importanţa acestuia ca factor cheie pentru creşterea şi dezvoltarea economică. Înaltul oficial a precizat că OMT a lansat Campania Liderii Globali pentru Turism „Golden Book” (Cartea de Aur), care are drept scop recunoaşterea şi suportul din partea liderilor mondiali pentru sectorul turismului, astfel demonstrând rolul crucial al călătoriilor şi turismului în creşterea economică, crearea şi dezvoltarea locurilor de muncă. Taleb Rifai a făcut apel către autorităţile Republicii Moldova să se alăture acestei campanii.

    Preşedintele PL Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a mulţumit Organizaţiei Mondiale a Turismului pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în implementarea strategiei de dezvoltare a turismului. Mihai Ghimpu a precizat că infrastructura dezvoltată şi creşterea economică sunt factorii esenţiali în dezvoltarea durabilă a turismului. Totodată, Preşedintele PL a menţionat că un element important care urmează a fi valorificat este istoria noastră. „Istoria noastră este foarte veche, chiar dacă suntem un stat nou. Dacă o vom valorifica pe deplin vom avea un turism dezvoltat. Din păcate, am pierdut multe monumente istorice şi naturale în urma ocupaţiei soviectice. Şi tot din păcate, ni s-a luat marea şi munţii care înseamnă mult pentru turism”, a spus Mihai Ghimpu în discursul său.

    Mihai Ghimpu a mai precizat că un impiediment în dezvoltarea durabilă a turismului este staţionarea în regiunea transnistreană a Republicii Moldova a armatei şi muniţiilor ruseşti, inclusiv în Cetatea Tighina. Preşedintele PL consideră că turiştii evită să viziteze Republica Moldova, care, în viziunea lor, reprezintă un focar de posibilă insecuritate din cauza prezenţei armatei străine ruseşti. Mihai Ghimpu a solicitat sprijinul Organizaţiei Mondiale a Turismului în vederea retragerii armatei ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova.

    Deputaţii Corina Fusu şi Valeriu Munteanu, în discursurile lor, s-au referit la importanţa pe care o are turismul pentru agenda de dezvoltare globală, care oferă un rol unic în construirea şi creşterea puternică, durabilă şi echilibrată a acestuia la nivel mondial.

    Departamentul Comunicare şi Imagine al PL 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com