• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Omul săptămânii: Dorin Chirtoacă - Primarul capitalei, care are în faţă o carieră politică de succes

    Omul săptămânii: Dorin Chirtoacă - Primarul capitalei, care are în faţă o carieră politică de succes

    25.06.2012  

    În această săptămână s-au împlinit cinci ani de când Dorin Chirtoacă a fost ales în funcţia de Primar general al capitalei şi un an de când a fost reales în această. Cu această ocazie, Primarul a prezentat un raport în Scuarul Europei din centrul capitalei.

    Printre cele mai importante realizări în această perioadă el a numit faptul că a fost evitat falimentul, au fost achitate datoriile, a fost stabilizata situaţia economico-financiară, au fost efectuate reformele necesare, au fost înregistrate o serie de rezultate şi au fost pornite proiecte importante.

    Referindu-se la rezultatele concrete înregistrate în ultimul an, Dorin Chirtoacă a scos în evidenţă astfel de aspecte ca: menţinerea situaţiei economice a municipalităţii, asigurarea echilibrului financiar, acoperirea tuturor cheltuielilor din surse proprii, fără necesitatea contractării unor împrumuturi pentru activitatea curentă, asigurarea creşterii bugetului cu circa 20% fata de anul 2011. La concret, el s-a referit la asigurarea stabilităţii furnizării apei, căldurii şi a celorlalte servicii, începerea la timp a sezonului de încălzire cu achitarea integrală a plăţilor pentru anul precedent; procurarea şi punerea în circulaţie a 102 troleibuze noi, cu respectarea standardelor europene; reconstrucţia, amenajarea şi punerea în funcţiune a lacului din parcul „Valea Morilor”; eliminarea clorului din procesul de tratare a apei potabile şi introducerea unui dezinfectant de tip nou, pe larg răspîndit în UE – hipocloritul de sodiu (NaClO); implementarea programului „Prima Casa” pentru persoane şi familii tinere cu venituri medii; reparaţia mai multor străzi.

    Chiar dacă Primarul a declarat că, atît cît s-a făcut în ultimii ani, nu s-a mai făcut niciodată, discursul său nu i-a impresionat pe toţi. Un grup de cetăţeni a protestat chiar în timpul prezentării raportului. Şi o bună parte din mass-media l-a criticat pe Dorin Chirtoacă, menţionînd că o mulţime de probleme rămîn nesoluţionate. Aşa sau altfel, dar, probabil, cel mai mare merit a lui Dorin Chirtoacă este că, fiind cel mai tînăr primar de capitală din Europa şi venind în această funcţie lipsit total de experienţă, el, totuşi, a reuşit să menţină situaţia sub un control relativ. Iar faptul că, după cinci ani de guvernare locală, continuă să aibă un rating personal relativ înalt, este o dovadă că actualul Primar al capitalei are în faţă o carieră politică de succes.

    TRIBUNA precizează: Dorin Chirtoacă s-a născut la data de 9 august 1978 în Chișinău. În 1993 a absolvit liceul „Gheorghe Asachi” din Chişinău, în 1997 – liceul „C. Negruzzi” din Iaşi (România) – diplomă de bacalaureat, în 2001 – Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene – Diplomă de licenţă în drept european. A activat în calitate de redactor la emisiunea „Surprize, Surprize” (TVR 1, România, 2001 – 2002); redactor şef al aceleaşi emisiuni (2002 – 2003); coordonator de proiecte în cadrul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova (2003 – 2005). În mai 2005 devine vicepreşedinte al Partidului Liberal. Participă (din partea Partidului Liberal) la alegerile locale pentru funcţia de Primar general al mun. Chişinău şi la 10 iulie 2005 acumulează 7,13% (11 091 de voturi). Alegerile au fost considerate nevalabile, deoarece la ele au participat mai puţin de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Urmează scrutinul din 27 noiembrie 2005, la care Dorin Chirtoacă obţine 25,14% (32 098) şi se plasează pe locul 2. Participarea electoratului la votare (22,42%) a fost sub limita de validare a alegerilor. La 11 decembrie 2005, la alegerile repetate Dorin Chirtoacă acumulează 35,62% (45 299), al doilea rezultat după Vasile Ursu (candidat independent) 52,91%. Participarea la scrutin a fost de 22,62%, ceea ce a fost insuficient pentru a considera valabile alegerile. Candidează din nou din partea aceluia şi partid la alegerile locale generale din 3 iunie 2007, obţinînd 24,37% din voturi (locul 2) şi a trecut în turul doi unde a concurat cu Primarul interimar, Veaceslav Iordan, care obţinuse doar cu 3% mai mult. La finele acelor alegeri din 17 iunie 2007, în condiţiile coalizării majorităţii partidelor din opoziţie împotriva candidatului comunist, Dorin Chirtoacă a fost ales Primar general al municipiului Chişinău cu 61,17% voturi. La 19 iunie 2011 este reales în această funcţie.

    www.tribuna.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com