• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Navigaţia internă pe râul Prut reluată după o pauză de 25 de ani

    Navigaţia internă pe râul Prut reluată după o pauză de 25 de ani

    25.06.2012  

    La 23 iunie 2012, s-a reluat în primă etapă navigația internă pe râul Prut pe segmentul Giurgiulești - Cahul. La eveniment a participat conducerea Guvernului Republicii Moldova, Vlad Filat, conducerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Anatol Șalaru, Viceministrul Boris Gherasim, Directorul General CFM, Vitalie Strună, reprezentanții Portului Giurgiulești și Constanța, dar și alți invitați din România și Republica Moldova.

    În contextul redeschiderii oficiale a circulației navale pe râul Prut, reprezentanții complexului Portuar Giurgiulești au organizat o călătorie navală pentru invitați și reprentanții mass-media pe porțiunea Giurgiulești -Văleni.

    În cadrul acesteia au fost expuse perspectivele de dezvoltare a transportului naval intern și acțiunile necesare care urmează a fi implementate în scopul dezvoltării acestui sector.

    În acest sens, Ministrul Anatol Șalaru a declarat că prin redeschiderea navigației pe râul Prut, Republica Moldova își va îndeplini angajamentele sale conform Acordului European cu privire la principalele căi navigabile interne de importanță internațională și unele sarcini stipulate în Strategia Uniunii Europene pentru regiunea dunăreană.

    Prim-ministrul Republicii Moldova a menționat că în cadrul unei şedinţe de săptămâna viitoare, la Guvern va fi examinată chestiunea navigaţiei  interne pe râul Prut şi vor fi puse la punct continuarea lucrărilor de curăţire a albiei râului, consolidarea infrastructurii adiacente a râului şi altele.

    De menționat că, navigația pe râul Prut a fost reluată după 25 de ani. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a efectuat această primă etapă de restabilire a navigației pe râul Prut (sectorul Giurgiulești – Cahul), care va permite efectuarea importului materialelor de construcție (criblură) necesare pentru reabilitarea și construcția drumurilor din regiunea de sud a Republicii Moldova, de asemenea se deschide și posibilitatea transportării producției agricole prin port.

    În continuare, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor își propune dezvoltarea continuă a transportului naval intern și demararea celei de a doua etapă privind redeschiderea navigației pe r. Prut, până în or. Leova.

    În cadrul aceluiași eveniment, pentru prima dată a sosit pe cheiul de la Cahul, prima încărcătură cu material de construcţie a drumurilor, direct din portul Constanţa. Barja avea o încărcătură de 600 tone de pietriş, însă pe viitor este preconizată transportarea a 1000-1200 tone de marfă.
    Distanța între Portul Giurgiulești și cheiul din Cahul este – 83 km.

    www.mtid.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com