• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputatul Boris Vieru la NATO: Dacă integrarea euro-atlantică a Republicii Moldova ar eşua, avem la dispoziţie ultima opţiune strategică de securitate – integrarea poporului român

    Deputatul Boris Vieru la NATO: Dacă integrarea euro-atlantică a Republicii Moldova ar eşua, avem la dispoziţie ultima opţiune strategică de securitate – integrarea poporului român

    18.06.2012  

    Deputatul Boris Vieru, vicepreşedinte al  PL, participă la cel de-al 80-lea Seminar Rose-Roth, care se desfăşoară la Vilnius, în perioada 18-19 iunie 2012. Seminarul „Partenerii din Est: provocările contemporane și perspectivele de viitor” este organizat de Adunarea Parlamentară NATO în cooperare cu Parlamentul Republicii Lituania. În cadrul sesiunii a II-a desfăşurată astăzi, 18 iunie, consacrată Republicii Moldova -  „Moldova spre integrarea euro-atlantică” - deputatul Boris Vieru a prezentat un discurs în care a pledat pentru perspectiva integrării euro-atlantice a Republicii Moldova.

     Redăm mai jos discursul integral:

    „Stimaţi Domnilor şi Doamnelor,

    Partidul Liberal, pe care îl reprezint în calitate de vicepreşedinte, are formulat în Programul său politic obiectivul strategic de aderare a Republicii Moldova la Alianţa Nord-Atlantică. Acest obiectiv, însă – trebuie spus – nu se regăseşte şi în programul de activitate al Guvernului. Noi guvernăm în coaliţie şi orice guvern de coaliţie este suma unor compromisuri. În cazul nostru, compromisul este că avem ca obiectiv naţional strategic aderarea la Uniunea Europeană, nu însă şi integrarea euro-atlantică.

    Partidul Liberal nu va abandona poziţia sa programatică, care în ultima perioadă îşi găseşte tot mai mulţi susţinători: Republica Moldova este un stat cu vocaţie europeană şi viitorul său este nu numai alături, dar şi înlăuntrul marii familii a popoarelor euro-atlantice. Acest viitor poate fi asigurat doar prin aderarea atât la Uniunea Europeană, cât şi la Alianţa Nord-Atlantică.

    La etapa actuală există mai multe piedici în calea realizării acestui obiectiv. Cea mai serioasă dintre ele este ocupaţia militară de către Federaţia Rusă a regiunii transnistrene.

    În perioada 2009 – 2012, parlamentarii noştri, liderii Alianţei pentru Integrarea Europeană au ridicat în repetate rânduri, - şi la nivel bilateral, şi în diferite foruri internaţionale -  cea mai gravă problemă care marchează relaţiile bilaterale moldo-ruse – nerespectarea de către Rusia a angajamentului său internaţional de a-şi retrage armata din Republica Moldova, angajament asumat la Summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999. Pe căi neoficiale, mesajul de răspuns a fost întotdeauna următorul: Rusia nu se va retrage din Transnistria, pentru că din 1999 şi până acum situaţia s-a schimbat  - NATO a ajuns la frontiera vestică a Republicii Moldova. Prin urmare, Rusia trebuie să rămână în Transnistria pentru a stopa procesul de avansare a NATO spre Est.

    Republica Moldova nu poate accepta un asemenea argument. Rusia nu are dreptul să ocupe o parte a teritoriului Republicii Moldova, pretinzând să-şi apere securitatea naţională din partea unei presupuse ameninţări NATO, cu preţul libertăţii Republicii Moldova.     

    Problema trupelor ruse din Transnistria este o problemă de securitate europeană şi credem că şi Uniunea Europeană, şi Alianţa Nord-Atlantică, şi SUA, prin instrumentele specifice pe care le au la dispoziţie, trebuie să se implice de o manieră mai consistentă pentru a determina Rusia să-şi retragă armata. De altfel, NATO, în Declaraţia finală a Summit-ului din mai a.c. de la  Chicago, în articolul 47, menţionează faptul că-şi menţine angajamentul de a sprijini integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova.

    Stimaţi Domnilor şi Doamnelor,

    Un alt obstacol pe calea integrării în comunitatea euro-atlantică este pretenţia Rusiei de a avea drept de veto asupra opţiunilor de securitate ale Republicii Moldova. Recent, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a înaintat mai multe condiţii pe care Republica Moldova ar urma să le îndeplinească dacă doreşte ca reglementarea transnistreană să se soldeze cu succes, inclusiv menţinerea obligatorie a statutului de neutralitate, stipulat actualmente în Constituţie.  Noi respingem asemenea condiţionări şi le considerăm ca aducând atingere suveranităţii noastre. 

    În concluzie, aş vrea să menţionez următoarele. Poate Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană fără să aibă în vedere, ca obiectiv strategic, şi integrarea euro-atlantică? Teoretic, da. Practic, însă, nu cred că este posibil. Or, nu se poate imagina o Republică Moldova  integrată politic în Uniunea Europeană, fără o integrare pe măsură în sistemul şi arhitectura de securitate europeană, bazată în prezent şi, cu siguranţă, şi în viitor pe Alianţa Nord-Atlantică.  

    Geografia noastră este aceea care ne obligă să urmăm calea euro-atlantică.

    Aceasta ar fi o viziune din interior, dar bineînţeles că am dori un răspuns clar  şi tranşant din partea partenerilor noştri din Uniunea Europeană. Dacă aderarea la Uniunea Europeană este imposibilă fără integrarea euro-atlantică, noi trebuie să cunoaştem acest lucru de pe acum şi să începem să desfăşurăm cele două procese de integrare în paralel şi concomitent.

    Republica Moldova este în căutarea unei soluţii durabile care i-ar asigura securitatea pentru decenii înainte. În cazul în care, eventual, calea pe care am expus-o mai sus ar eşua, cetăţenii noştri au la dispoziţie ultima lor opţiune strategică -  integrarea poporului român. Astfel, în final vom ajunge să ne regăsim toţi românii în aceeaşi Alianţă Nord-Atlantică.     
     
    Vă mulţumesc!”

    Departamentul Comunicare şi Imagine al PL 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com