• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Scântei în timpul discutării unui proiect de lege anti-unionist. Mihai Ghimpu: Ei vor politică, noi vrem legalitate

    Scântei în timpul discutării unui proiect de lege anti-unionist. Mihai Ghimpu: Ei vor politică, noi vrem legalitate

    06.06.2012  

    Replici dure între liderul PL, Mihai Ghimpu şi preşedintele PSRM, Igor Dodon. Astăzi, în cadrul şedinţei comisiei parlamentare juridice, deputaţii au examinat proiectul de lege al celor trei parlamentari din grupul socialist.

    Acesta prevede modificarea a 4 legi în conformitate cu prevederile unui articol din Constituţie, în scopul interzicerii întrunirilor unioniste şi partidelor politice, care pun în pericol integritatea teritorială a ţării. Proiectul a stârnit discuţii aprinse între cei doi.

    „Cât de straniu nu ar fi, dar ceea ce propuneţi dumneavoastră contravine art.142 din Constituţia Republicii Moldova. Noi suntem unicul stat din lume care are acest articol, ce prevede că dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite. Niciun stat în lume nu are aşa ceva, suveranitatea şi independenţa statului sunt lucruri care nu pot fi revizuite. În Constiutia noastră însă e spus că ele pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Aşa că dacă un partid oarecare pledează pentru unirea cu un alt stat, nu prin violenţe, ci prin referendum şi deoarece Constituţia prevede acest lucru, înseamnă că e o acţiune legală”, a explicat preşedintele comisiei, Victor Popa.

    Liberalul Mihai Ghimpu a propus să nu se lungească vorba. „Dle preşedinte, e clar, ei cunosc acest lucru, pur şi simplu e un fel de populism”, a spus acesta, fiind întrerupt de Dodon. „Dle Ghimpu, aşteptaţi puţin, să răspund”. „Închideţi-i gura, dle Popa, că nu el dictează cine să vorbească, ia uite dragă, a venit şi conduce şedinţa, ce e aici, Sadova? (n.r: localitatea de baştină a lui Igor Dodon). Ce să ne mai expunem? Nu votăm şi gata”, a spus liberalul, stârnind zâmbetele colegilor.

    Reprezentantul PD în comisie, Alexandru Stoianoglo, a susţinut proiectul socialiştilor, spre deosebire de colegul său de partid, Adrian Candu. Potrivit ultimului, aderarea la UE presupune excluderea unor elemente de suveranitate ale ţării. „Reieşind din propunerea autorului, dacă vreun partid spune că e pentru integrarea în UE, asta înseamnă că trebuie scos din afara legii”, a menţionat acesta.

    La rândul său, Dodon a făcut referire la la art. 41 al Constituţiei, care stipulează „că partidele şi alte organizaţii politice, care prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva(...) suveranităţii şi independenţei, integrităţii teritoriale a RM, sunt neconstituţionale.  „Când primăria Chişinău permite întruniri de acest gen, conform acestui articol ele sunt neconstituţionale. Noi propunem ca aceste prevederi ale Constituţiei să fie introduse şi în aceste 4 legi, pentru că autorităţile locale se folosesc de această lacună”, a explicat el.

    În final, doar Stoianoglo a susţinut proiectul socialistului, membrii PL şi democratul Candu au votat împotrivă, iar 3 membri PLDM s-au obţinut. Popa a recomandat autorilor proiectului să se adreseze la Curtea Constituţională.  „Dacă un partid politic a întreprins acţiuni care vin în contradicţie cu art. 41, ele se declară neconstituţionale nu de noi, dar de Curtea Constituţională, care ia decizia de a radia o formaţiune din registrul partidelor politice”, a conchis acesta. Astfel, proiectul nu a întrunit voturile necesare pentru a primi un aviz negativ din partea comisiei şi urmează a fi discutat în Parlament.

    „Mulţumim, sunteţi liber. Noi suntem jurişti - nu putem susţine proiecte de legi care contravin Constituţiei. Ei vor politică, noi vrem legalitate”, a declarat Ghimpu şi a ţinut să-i citească socialistului un articol din Constituţie.  „Să te învăţ minte odată şi pentru totdeauna, vai de capul tău, lider de partid”. „Eu am făcut 2 facultăţi în 5 ani, nu ca dumneavoastră - în 14”, i-a replicat Dodon, stârnind mânia liberalului. „Ieşi din comisie şi nu-mi da mie lecţii. Ia uitaţi-vă, şopron ce este el!”, a exclamat Ghimpu.

    UNIMEDIA precizează că socialiştii au venit cu o astfel de iniţiativă legislativă, ca urmare a marşurilor unioniste care au avut loc în Capitală în luna martie, cu ocazia împlinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

    www.unimedia.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com