• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  La Chişinău a ajuns primul tren renovat la standarde europene

    La Chişinău a ajuns primul tren renovat la standarde europene

    05.06.2012  

    “Schimbarea la faţă” a trenurilor interne  ale ÎS „Calea Ferată din Moldova” (CFM) a început. Astăzi în gara feroviară din  Chişinău a fost prezentat în cadrul unei ceremonii oficiale primul tren reutilat, din cele 14, destinate modernizării. Trenul cu patru vagoane, unul de clasa I şi celelalte de clasele II şi III a fost renovat în baza unui acord de modernizare dintre CFM şi S.C. Remar S. A. din oraşul Paşcani, România. La eveniment au participat, conducerea Ministerului Transporturilor,ai IS,, Calea Ferată din Moldova, Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, miniștri, deputați și reprezentanții mass-media.

    În acest context, Ministrul Anatol Șalaru a declarat că acest tren reutilat conform standardelor europene este un etalon pentru toate trenurile din Republica Moldova care consumă motorină de șase ore mai puțin decît trenurile obișnuite. ,, Acest tren asigură călătorilor cele mai bune condiții de deplasare, și în premieră pentru CFM acesta dispune de o rampă de urcare pentru persoanele cu handicap,, a mai declarat Ministrul.

    Directorul General al CFM, Vitalie Strună a menționat că noul tren, reutilat din fostul Diesel D1 de producţie ungară, este o premieră pentru ţara noastră. ,,Este dotat cu scaune confortabile, pentru un total de 267 de locuri, aer condiţionat, toalete igienizate, geamuri termopan, acces la internet, televizoare, uşi automate şi un sistem care îi va informa pe călători despre opririle care urmează,,. 

    “Prin reconstrucţia şi modernizarea acestui tren automotor format din patru vagoane, s-a urmărit montarea şi adaptarea unor dotări noi, precum şi fiabilizarea sistemelor existente, în scopul creşterii confortului şi siguranţei călătorilor,” au precizat responsabilii români de reutilarea trenului. De menționat că, în acest scop, un grup de angajaţi de la depoul de locomotive Chişinău au fost deja instruiţi de către specialiştii S. C. Remar S.A. Paşcani, privind exploatarea şi reparaţia trenului diesel modernizat.

    Restaurarea primului tren prototip a fost realizată din mijloacele financiare ale CFM şi  uzinii din Paşcani. Costul de renovare a unui tren este de 2 mln 2oo euro. Următoarele trenuri vor fi aduse la o distanţă de 45 zile fiecare. Primul tren prezentat astăzi va  circula pe direcția Bender - Ocniţa.

    www.mtid.gov.md

    ***************************************************************************

    Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a participat astăzi la ceremonia festivă de prezentare a primului tren renovat la standarde europene, care va circula pe căile ferate din Moldova. La manifestare, care s-a desfăşurat la Gara Feroviară din Chişinău, au venit deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, membri ai Guvernului, conducători ai instituţiilor de stat, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi cetăţeni ai oraşului. 

    După cum a declarat ministrul Transportului şi Gospodăriei Drumurilor al Republicii Moldova, Anatol Şalaru, trenul a fost renovat la Fabrica din Paşcani, România. Trenul va circula pe linia Tighina – Ocniţa, iar la traseu va ieşi peste o lună, iar până atunci va fi testat. Potrivit ministrului Şalaru, trenul renovat este foarte econom, din punct de vedere al consumului de combustibil.

    La rândul său, primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, după ce a urcat în unitatea de transport, a menţionat că Republica Moldova a ajuns deja Europa, în ce priveşte troleibuzele care circulă pe străzile capitalei, dar şi a trenurilor care vor circula deja pe căile ferate din ţară.

    De menţionat că garnitura de tren este compusă din trei vagoane, care sunt adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi. Fiecare vagon dispune de toalete moderne, aer condiţionat, spaţii amenajate pentru bagaje şi supraveghere video pe timpul călătoriei. Scaunele sunt echipate cu prize pentru telefoanele mobile şi pentru laptopuri. Pasagerii vor putea, de asemenea, utiliza internetul.

    www.chisinau.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com