• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  A fost desemnată noua conducere a Filialei Teritoriale PL din raionul Sângerei

    A fost desemnată noua conducere a Filialei Teritoriale PL din raionul Sângerei

    04.06.2012  

    Filiala Teritorială PL din raionul Sângerei şi-a desemnat conducerea în cadrul Conferinţei Organizaţiei Teritoriale PL Sângerei, desfăşurată sâmbătă, 2 iunie 2012. Grigore Condorachi a fost ales Preşedinte al Filialei Teritoriale PL din raionul Sângerei, vicepreşedinţi fiind desemnaţi Dorin Pântea şi Nicolae Spânu.

    La Conferinţă a participat şi Preşedintele PL Mihai Ghimpu. Mihai Ghimpu a felicitat noua conducere a Filialei Teritoriale PL Sângerei, dorindu-i succes în activitate, curaj şi putere de muncă pentru a implementa programul PL la nivel local.

    Grigore Condorachi a menţionat că îşi propune modernizarea Organizaţiei Teritoriale PL Sângerei: “PL poate şi trebuie să utilizeze această perioadă de calm electoral, pentru a parcurge un proces de modernizare şi restructurare în perspectiva competiţiilor ce vor urma”.

    În cadrul Conferinţei, membrii PL au abordat subiecte legate de activitatea filialei locale a PL, realizările înregistrate, problemele cu care se confruntă, fiind analizată activitatea reprezentanţilor PL în cadrul administraţiei locale. Totodată, au fost discutate aspecte ce vizează colaborarea administraţiei publice centrale cu reprezentanţii administraţiei publice locale, prevederile legislaţiei ce reglementează raporturile din cadrul administraţiei publice locale, precum şi subiecte referitoare la accesarea fondurilor pentru desfăşurarea proiectelor de dezvoltate locală.

    Grigore Condorachi este născut pe data de 30 octombrie 1982. Este licenţiat în drept al Universităţii de Studii Europene din Moldova şi master în management al Academiei de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova. A lucrat în calitate de specialist principal în domeniul administraţiei publice la Consiliul Raional Sângerei, ulterior a deţinut funcţia de consultant-jurist la Consiliul Raional Sângerei. Cunoaşte limbile engleză, franceză şi rusă.

    În continuare, vă propunem alocuţiunea domnului Grigore Condorachi, rostită la Conferinţa Organizaţiei Teritoriale PL din raionul Sângerei, 2 iunie 2012

    "Stimate domnule Președinte Mihai Ghimpu,
    Stimate doamne, domnișoare și domni!


    Astăzi, în condițiile în care guvernarea țării este formată din trei partide, printre care și PL, iar la nivel raional, cu toate că electoratul democrat a acordat suficiente mandate pentru proiectarea unui AIE2 ca model de gestionare a raionului, s-a configurat o altă administrație, formată în baza unei coaliții scârboase, a comuniștilor cu liberal-democrații, care și-au trădat electoratul din raion.

    PL-ul ca partid de dreapta, cu accente anticomuniste, pro-european, susținător al statului de drept, al democrației și apărător al libertăților cetățenești, cu toate că a fost practic exclus de la procesul de administrare, își menține poziția consecvent. În perspectiva unor viitoare alegeri, PL nu are decât de câștigat din urma decepției politice a electoratului de centru-dreapta, barem că victoria poate fi atinsă doar în urma unei reconstrucții organizatorice și adoptării unui comportament rațional.

    Primul pas în construcţia strategiei politice a Filialei PL Sângerei o constituie motivarea şi mobilizarea întregului activ al PL, care, să recunoaștem, în cadrul ultimului scrutin, a marcat un scor modest, situat sub pragul de10%, și acest obiectiv va fi atins doar în urma unui feed-back constructiv cu centrul, pe de o parte, prin finalizarea procesului de atribuire a funcțiilor partajate, iar, de cealaltă, prin antrenarea activului local la multiplicarea canalelor de comunicare și propagare a ideilor liberale în rândul locuitorilor raionului.

    Deși nu am fost admiși la administrarea treburilor publice ale raionului, strategia PL trebuie să aibă în vedere 2 aspecte:
    1) dimensiunea pozitivă, și anume, prezentarea măsurilor economice și sociale alternative pentru redresarea situației social-economice a raionului, măsuri economice concrete în viziune liberală
    2) dimensiunea de sancțiune a comportamentului conducerii PLDM-PCRM a raionului pe teme ce țin de clientelism politic, utilizarea abuzivă a banului public și mentalitățile convergente de partide cărora li se permite totul. Aceste mesaje vor fi transmise pe toate canalele: parlamentare, administrative, media și de partid.

    Conform rezultatelor obținute la ultimul scrutin, în cadrul raionului se configurează o zonă de favorabilitate pentru PL, și anume zona Pepeni-Bălășești, care, cu suportul primarilor noștri, cu viziuni reformatoare, vom tinde să se lărgească asupra comunelor vecine, pentru a deveni un centru liberal puternic al raionului.

    Însă, suntem obligați să ținem cont și de cel mai mare conglomerat electoral al raionului, și anume orașul Sângerei. De aceea un alt pilon al programului PL, la nivel de raion, va fi recuperarea electoratului orașului Sângerei, care, fiind unul semiurban, are avantajul de a fi mai bine informat, este sensibil la discursuri obiective și, totodată, conform decalajelor de preferințe dintre ultimele scrutine, observăm că acest electorat este și mai volatil, fiind mai ușor de dislocat decât electoratul rural, care este mai conservator și mai strâns legat de opțiunea liderilor locali, în speță producători agricoli, foști președinți de colhoz, primari etc.

    Concluziile alegerilor locale din 2011 din perspectiva organizatorică, cu excepția zonei Pepeni-Bălășești: nici una din organizațiile locale nu a ieșit din cadrul rezultatelor anterioare. Putem menționa că dezorganizarea cronică a unor organizații este principala cauză a menținerii PL sub pragul de 10% pe raion.  Organizarea și mobilizarea rămân factorii cheie la care PL este deficitar și care vor conta enorm în ecuația alegerilor ulterioare.

    Astfel, generalizând cele expuse, strategia de reconstrucție a organizațiilor slabe, care este un proces anevoios, dar indispensabil, trebuie să se desfășoare până la finele anului curent cu următoarele obiective:
    1) Creșterea numărului de membri, cuplată cu acoperirea geografică a tuturor localităților, stabilirea unor indicatori de performanță, pentru fiecare structură locală în parte în ceea ce privește creșterea numărului de membri;
    2) reînființarea organizațiilor cvasi-existente și desfășurarea alegerilor în aceste structuri, plus acoperirea teritorială;
    3) alegeri în toate organizațiile locale care au conduceri interimare.

    Pentru implementarea fiecărei măsuri în parte am elaborat și niște obiective reale, cărora însă, nu le voi da citire astăzi, ci le voi prezenta spre examinare biroului permanent teritorial.

    PL-ul este, nu doar cu amplasarea sa pe eșichierul politic, ci și prin identitatea morală a membrilor săi, un partid specific, un partid al elitelor intelectuale, al oamenilor responsabili, al antreprenoriatului lipsit de interese criminale, precum și al tineretului integrat și, prin urmare, un partid relativ închis, care nu-și propune să atragă mulți membri.

    Însă, pornind de la realitatea că PL are soluții și politici liberale pentru toate categoriile sociale și își propune să aducă prosperitate și progres societății în ansamblu, PL-ul trebuie să apară ca un partid deschis tuturor categoriilor sociale. Totuși, în demararea campaniei de atragere a noilor membri, PL-ul trebuie să se ferească de compromisuri identitare, de a primi în rândurile sale oameni care au colaborat activ cu regimul comunist: aceștia au toate celelalte partide la dispoziție.

    În finalul prezentării programului de activitate, țin să menționez că PL poate și trebuie să utilizeze această perioadă de calm electoral, pentru a parcurge un proces de modernizare şi restructurare în perspectiva competiţiilor ce vor urma.

    Vă mulțumesc pentru atenție și contez pe încrederea DVS!"

    Departamentul Comunicare şi Imagine al PL 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com