• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputatul Ion Hadârcă, alături de copiii din raionul Sângerei: "Cu sufletul la pragul părintesc"

    Deputatul Ion Hadârcă, alături de copiii din raionul Sângerei: "Cu sufletul la pragul părintesc"

    04.06.2012  

    Copiii de la şcoala auxiliară din Răzălăi au pregătit o oră de suflet „La pragul casei părinteşti”, unde au invitat poetul şi deputatul în Parlament Ion Hadârcă. Ghidaţi de Petru Petraru, copiii au recitat versurile scriitorului, au cântat, dansat, au înscenat, iar, în final, au adresat întrebări oaspetelui de onoare Ion Hadârcă.

    Pentru copiii şcolii auxiliare din satul Răzălăi ziua de 23 mai a fost una memorabilă, avându-l oaspete de onoare pe scriitorul şi deputatul în Parlament Ion Hadârcă. Cu acest prilej copiii au pregătit un spectacol de zile mari cu genericul „La pragul casei părinteşti”. Oaspeţi la sărbătoare au fost actorul şi regizorul Petru Hadârcă, Gheorghe Braşovschi, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Vitalie Tabarcea, vicepreşedintele raionului Sângerei, Ion Roşca, şeful cabinetului metodic al Direcţiei Generale Învăţământ, Tineret şi Sport, primarul comunei Pepeni Dorin Pântea, care au venit şi cu mesaje de felicitare pentru copii.

    Activitatea a demarat cu o prezentare biografică a scriitorului Ion Hadârcă, realizată şi prezentată de Svetlana Lopotenco, director adjunct al şcolii auxiliare din Răzălăi, menţionând generozitatea scriitorului care, la sărbătorile Crăciunului, a donat instituţiei 20 mii lei pentru pro-curarea aparatajului tehnic.

    Pe întreg timpul spectacolului copiii au recitat poeziile lui Ion Hadârcăi, au cântat, au dansat şi au înscenat povestea scriitorului „ Gogoaşa  Aşa-o-goG”. Scriitorul Ion Hadârcă a rămas emoţionat de spectacol, menţionând faptul că aceste clipe au fost un drum spre copilăria proprie.
    “Vreau să-mi exprim recunoştinţa pentru această extraordinară întâlnire care m-a făcut să mă aflu într-adevăr în pragul casei părinteşti. Aceşti copilaşi care au cântat, au recitat, au dansat, s-au legănat în scrânciob, au făcut să mi se jilăvească ochii şi să revin, pe un moment, în copilăria mea, care, ori de câte ori am prilejul să mi-o amintesc, îmi zic că am trăit ca într-un rai. Aceştia au fost cei mai frumoşi ani, anii înfloririi”.

    Totodată, poetul spune că datorită unor asemenea spectacole simte că munca lui nu este una zadarnică, „mă bucură faptul că copii nu doar recită aceste poezii, dar mai şi pun suflet, sau cum este în cazul teatralizării poveştii „Gogoaşa Aşa-o-goG”, ei improvizează, copilul este cel mai mare creator şi mă bucură că ei o fac din suflet”.

    Pe final de activitate copiii au adresat întrebări oaspetelui, astfel au aflat despre realizările, visele, planurile de viitor ale poetului, iar scriitorul a împărtăşit copiilor momente din copilăria sa.

    Şi de aceasta dată Ion Hadârcă nu a venit cu mâinile goale, ci a adus în dar şcolii un tablou cu imaginea lui Ştefan cel Mare, iar copiilor le-a adus dulciuri. Elevii şcolii auxiliare din Răzălăi au pregătit şi ei, la rândul lor, câte un cadou oaspeţilor, veniţi la sărbătoare.

    Nadejda Golban, ziarul „Plaiul Sângerean”

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com