• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă s-a înţeles cu şoferii de maxi-taxi: Taxa - 5 lei, încă un rând de scaune şi fără pasageri în picioare

    Dorin Chirtoacă s-a înţeles cu şoferii de maxi-taxi: Taxa - 5 lei, încă un rând de scaune şi fără pasageri în picioare

    04.06.2012  

    Taxă de 5 lei, încă un rând de scaune şi fără pasageri în picioare. La acest compromis au ajuns şoferii şi administratorii rutelor de maxi-taxi cu primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă. Ultimul a organizat ieri o şedinţă, în cadrul căreia s-a discutat despre asigurarea securităţii pasagerilor.

    Chirtoacă a anunţat că este gata să accepte orice preţ pentru călătorii, cu condiţia că şoferii nu vor lua pasageri în picioare. Aceştia la rândul lor au declarat că în orele de vârf, oamenii sunt gata să se îmbulzească în microbuze şi nu ţin cont de reguli. Edilul Capitalei a asigurat că taxa va fi mărită până când nu vor mai exista pasageri care vor accepta să circule în picioare.

    Noul tarif urmează a fi aprobat la 15 iunie curent. Până atunci, şoferii urmează să se conformeze unor reguli: să-şi instaleze scaune suplimentare, să circule prin oraş cu viteza maximă de 50 km/oră, să ia pasageri doar până la uşa de îmbarcare, să oprească doar la staţii atunci când circulă în centrul Chişinăului şi să stabilească orarul exact al rutelor, care urmează a fi afişat în staţii.

    Dacă după intrarea în vigoare a tarifului de 5 lei, pasagerii vor continua să accepte să circule în picioare, atunci taxa va fi majorată, spune Chirtoacă. "Dacă oamenii nu înţeleg că securitatea este cel mai important lucru, atunci vom încerca să-i învăţăm prin creşterea preţului. Dacă urcă în picioare şi cu 5 lei, înseamnă că sunt gata să plătească mai mult", a declarat acesta.

    Şoferii de pe rutele municipale recunosc că sistemul în care activează este unul greşit şi care îi impune să se gândească în primul rând la venit şi apoi la securitatea pasagerilor. Asta pentru că zilnic, potrivit lor, ei cheltuiesc cca 1 mie de lei pentru motorină şi "cota" care trebuie să o dea administratorului. Şoferii au spus că nu vor o taxă mai mare de 5 lei, pentru că îşi dau seama de situaţia financiară a populaţiei, dar nu vor să renunţe nici la pasagerii în picioare. Ei i-au propus primarului un angajament: "cel mult 5 persoane în picioare", însă edilul nu s-a lăsat convins.

    "Unde sunt 5 pasageri, acolo sunt şi 20. Eu cred numai în reguli stricte. Că oleacă mai puţini oameni în picioare asta înseamnă că nimic nu se schimbă, pur şi simplu vor sta în picioare mai puţini, din cauza scaunelor suplimentare. Vă dau orice preţ, numai ca să duceţi pasageri pe scaun. Nu mai putem circula în condiţii de animale, să stai pe torpedou, să-ţi fure totul din buzunare. A trebuit să moară un copil şi noi să ne dăm seama că trebuie de făcut ceva. Ruşine nouă, moldoveni proşti!", a exclamat edilul.

    În final, cei prezenţi au ajuns la un compromis. Şoferii spun că odată cu creşterea taxei, nu vor mai exista pasageri în picioare. Administratorii rutelor au declarat că sunt gata să contribuie financiar la amenajarea unor locuri speciale pentru parcarea microbuzelor şi au promis că vor informa cetăţenii despre noile reguli.

    Primarul Capitalei i-a îndemnat pe chişinăuieni "să bea seara cu o bere mai puţin, iar dimineaţa să se trezească mai devreme", pentru a reuşi la serviciu, fără a se îmbulzi în microbuze. De asemenea, el le-a sugerat celor prezenţi să investească în autobuze, şi asta pentru că în următorii 10 ani, tot transportul din Capitală va fi de capacitate mare.

    www.unimedia.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com