• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Anatol Şalaru: Zboruri ieftine pentru moldoveni în spațiul european. Următoare etapă e deschiderea unui terminal low cost la Chişinău

    (interviu) Anatol Şalaru: Zboruri ieftine pentru moldoveni în spațiul european. Următoare etapă e deschiderea unui terminal low cost la Chişinău

    29.05.2012  

    O ştire bună pentru moldovenii care vor să călătorească ieftin cu avionul în străinătate. De luna viitoare, printr-o combinaţie de zboruri, moldovenii ar putea să ajungă cu 100 de euro în ţările Uniunii Europene. Valentina Ursu a cerut detalii de la ministrul transporturilor, Anatol Şalaru:
     
    Europa Liberă: Domnule ministru, un vis realizat pentru cetăţenii Republicii Moldova care vor să zboare în ţările UE la un preţ mult mai mic decât o făceau până acum?
     
    ​​Anatol Şalaru:
    „Eu vorbesc de o dorinţă a cetăţenilor de a zbura ieftin şi de a avea servicii de calitate. După lungi negocieri, am găsit formula cea mai potrivită pentru noi. Companiile low cost nu au dorit să vină să zboare din Chişinău.”
     
    Europa Liberă: Cum vă explicaţi că nu au dorit companiile să vină să zboare din Chişinău?
     
    Anatol Şalaru:
    „De exemplu, chiar acelaşi Blue Air a zis că coeficientul de umplere a avioanelor lor este de 91 la sută. Nicio companie din Europa nu are un asemenea coeficient. Şi ei au zis noi nu vrem să venim să zburăm de la Chişinău să pierdem banii, fiindcă din Chişinău nu pot fi curse low cost atâta timp cât serviciile din aeroport şi taxele aeroportuare sunt atât de mari.

    24 de euro plăteşte un călător pentru diferite taxe în aeroport, plus compania mai plăteşte de la 10 la 15 euro pentru aterizare, pentru parcare, pentru alte servicii care le prestează aeroportul. Şi atunci se ridică la 35 de euro minim de persoană, iar low cost-ul nu acceptă asemenea cheltuieli. Ei acceptă până la 10 euro de persoană, per total, şi atunci nu poţi să ieftineşti din zboruri fiindcă nicio companie nu vrea să zboare gratuit.

    Compania plăteşte catering-ul, handling-ul, plăteşte aeroportul, combustibilul, noi avem cel mai scump combustibil din Europa pentru avioane. La noi în Chişinău combustibilul este cu 130 de dolari mai scump decât la Frankfurt, de exemplu, peste 1000 de dolari tona.”
     
    Europa Liberă: Ziceaţi că companiile nu erau interesate să vină să efectueze zboruri low-cost de la Chişinău. Şi ce motive aveau?
     
    Anatol Şalaru:
    „Nu pot să zboare cu avionul gol din Chişinău. Anume din aceste considerente noi am încercat să-i atragem pe diferite aeroporturi. Dar necesită investiţii mari, atât cel de la Mărculeşti, cât şi cel de la Bălţi, şi este irealizabil. Altă soluţie ar fi construcţia unui terminal low cost în Chişinău, dar asta nu se va întâmpla astăzi. Va dura mult. Iar cetăţenii noştri nu au nevoie de promisiuni, ei vor să se realizeze aceste promisiuni pe care noi le-am făcut când am venit la guvernare. Soluţia pe care am găsit-o este să transportăm călătorii până la Bucureşti sau până la Bacău, de unde să zboare mai departe cu companiile low cost ca să completeze zborurile de acolo.”
     
    Europa Liberă: Aţi spus că se vor opera curse avia în 50 de direcţii.
     
    Anatol Şalaru:
    „50 de direcţii pe care le are Blue Air de pe aceste două aeroporturi.”
     
    Europa Liberă: Cum de aţi convenit asupra datei de 15 iunie, pentru că se fac auzite voci care spun că, din moment ce aeroportul este în subordonarea Ministerului Economiei, ar fi trebuit să conveniţi de comun acord?
     
    Anatol Şalaru:
    „Nu are nimic în comun una cu alta. Air Moldova va decola de pe aeroportul Chişinău, fiindcă nu are alt aeroport. Va decola spre Bucureşti şi mai departe cetăţenii se vor urca în avioanele Blue Air. De exemplu, vorbeam despre Chişinău-Madrid. Astăzi, Air Moldova face un zbor pe săptămână la Madrid.

    De pe 15 iunie, cetăţenii noştri vor putea zbura de la Chişinău prin Bucureşti de 4-5 ori pe săptămână la Madrid, iar preţul va fi până la 100 de euro biletul. Iar celelalte direcţii vor fi mai ieftine, pentru că Madridul este cea mai îndepărtată destinaţie. Aeroportul nu va fi afectat, fiindcă companiile vor căuta să reducă ale costuri. Atâta timp cât noi nu putem micşora preţul din aeroport.

    Următoare etapă pe care noi ne-am propus-o pentru toamnă este deschiderea unui terminal low cost la Chişinău, folosind terminalul care se află în proprietatea companiei Air Moldova. Şi noi vrem să deschidem 4-5 curse low cost zilnic din Chişinău. De multe ori, unii ne-au învinuit că suntem împotriva liberalizării spaţiului aerian şi împotriva curselor low cost din Chişinău. Astăzi noi am făcut primul pas şi deja sunt unii care pun la îndoială oportunitatea acestui lucru, deoarece pentru ei interesele aeroportului sunt mai presus decât interesele cetăţenilor. Dacă aceştia nu sunt de acord, să iasă în faţă şi să spună că noi suntem împotriva curselor low cost. Air Moldova face un sacrificiu şi trebuie să facă şi ceilalţi un sacrificiu. Aeroportul nu este stat în stat şi interesele cetăţenilor sunt mai presus decât interesele aeroportului.”
     
    Europa Liberă: Vedeţi care ar fi paradoxul, aeroportul este în subordonarea Ministerului Economiei, Air Moldova e în subordonarea Ministerului Transporturilor, când e vorba de a împărţi laurii, fiecare trage jăratec la turta sa. 
     
    Anatol Şalaru:
    „Noi nu avem nevoie de lauri, noi trebuie să ne facem datoria. Şi dacă până acum se spunea că Air Moldova este duşmanul numărul unu al companiilor low cost, astăzi Air Moldova este deschisă spre colaborare şi a depus eforturi mari să atragă aici o companie low cost. Ministerul a depus eforturi mari să atragă companii low cost.

    Am încercat cu Wizz Air, dar ei nu sunt interesaţi, dacă vor dori de mâine să vină să zboare din Chişinău noi suntem gata să le creăm toate condiţiile care depind de minister. Dacă altă companie low cost vrea să vină în Chişinău, la fel nu există niciun fel de probleme. Probleme pot să apară numai de la cei care vor să monopolizeze anumite servicii, care vor să-şi facă afaceri din monopolizarea acestor servicii.”
     
    Europa Liberă: Dar există totuşi monopol, d-le ministru Şalaru?
     
    Anatol Şalaru:
    „Există un monopol natural fiindcă noi avem un singur aeroport şi e firesc să fie aşa. Statul nu trebuie să vândă infrastructura. Aeroportul trebuie să fie al statului, nu trebuie dat în concesiune sau vândut fiindcă este un obiectiv strategic. În rest, companiile care vin pe aeroport  trebuie să fie privatizate, inclusiv Air Moldova. Până acum s-a spus că Air Moldova monopolizează, astăzi, spun că Air Moldova s-a grăbit, fiindcă...”
     
    Europa Liberă: Ştiţi de ce spun că s-a grăbit, în primul rând, pentru că urma să fie transpusă în fapt înţelegerea semnării unui acord despre liberalizarea spaţiului aerian.
     
    Anatol Şalaru:
    „Noi am liberalizat bilateral cu Germania, Italia, România şi cu Austria. Noi nu putem să aşteptăm, dacă nu se semnează pe 17, noi ce facem?”
     
    Europa Liberă: Se va semna pe 27 iunie...
     
    Anatol Şalaru:
    „Cetăţenii nu pot să aştepte. Dar nu încurcă una la alta.”
     
    Europa Liberă: Ce se întâmplă dacă se semnează acordul privind liberalizarea spaţiului aerian?
     
    Anatol Şalaru:
    „Deschide mai multe oportunităţi pentru toate companiile.”
     
    Europa Liberă: Dacă se semnează acest acord ar putea mai multe companii să fie interesate?
     
    Anatol Şalaru:
    „Şi acum companiile care sunt interesate pot să vină. Nu există niciun fel de limitări, niciun fel de restricţii. Noi sperăm că vor veni mai multe companii. Dar atîta timp cât la noi aeroportul dictează aceste preţuri, aceste companii low cost sunt limitate. ”
     
    Europa Liberă: Intraţi sau nu acum în coliziune cu Ministerul Economiei?
     
    Anatol Şalaru:
    „Nu, niciun fel de coliziuni fiindcă Ministerul Economiei nu este afectat. Ministerul Economiei nu este agent economic. Noi vorbim despre doi agenţi economici, Air Moldova care a semnat un acord cu Blue Air şi propune nişte servicii cetăţenilor noştri.

    Cetăţenii sunt liberi să aleagă, vor să zboare cu low cost cu Blue Air, vor să zboare cu Wizz Air, cu Austrian Air sau cu Air Moldova este treaba lor. Noi cei de la guvernare trebuie să oferim o gamă variată de servicii. Vrei să zbori în bussines class, să plăteşti 1000 de euro până la Frankfurt, poftim. Vrei să zbori cu low cost şi să plăteşti 100 de euro până la Madrid, trebuie să ai această oportunitate.”
     
    Europa Liberă: Din moment ce mai toată lumea a auzit vestea că a fost semnat acest acord între Air Moldova şi Blue Air, mulţi se întreabă când şi de unde poate procura bilete?
     
    Anatol Şalaru:
    „Până pe data de 15 iunie se lucrează la unificarea sistemelor de vânzare a biletelor.”
     
    Europa Liberă: Domnule Şalaru, eu în calitate de călător, vreau să zbor la Madrid în data de 20 iunie, aştept data de 15 iunie, sau ce trebuie să fac?
     
    Anatol Şalaru:
    „Da. Aşteptaţi până noi vom afişa orarul zborurilor din Chişinău.”
     
    Europa Liberă: Admiteţi că cineva ar putea totuşi să vă pună beţe în roate?
     
    Anatol Şalaru:
    „Nu văd cum. Dar dacă cineva va încerca să ne pună beţe în roate, noi vom face public acest lucru. Fiindcă nu o fac pentru mine, o fac pentru cetăţeni. Fiindcă noi suntem la guvernare astăzi o alianţă din trei partide, nu un singur partid şi noi dacă facem un lucru nu câştigă laurii un partid, dar toată alianţa. Noi facem pentru acest guvern şi pentru aceşti cetăţeni.”
     
    Europa Liberă: Da, dar nu este exclus că o să iasă liderul de partid, Mihai Ghimpu, şi o să zică să nu mai aud că vorbiţi despre demisia domnului Şalaru, drumurile se construiesc, low cost s-a obţinut, ce mai vreţi de la ministrul transporturilor Şalaru?
     
    Anatol Şalaru:
    „S-a vorbit până acum despre demisia mea? Nu am auzit.”
     
    Europa Liberă: Foarte des s-a vorbit.
     
    Anatol Şalaru:
    „În culoare.”

    Valentina Ursu, www.europalibera.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com