• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Ana Guţu: Cetățeanul simplu nu a simțit încă din plin rezultatele activităţii noastre, pentru că mai întâi trebuie să zidești fundamentul

    (interviu) Ana Guţu: Cetățeanul simplu nu a simțit încă din plin rezultatele activităţii noastre, pentru că mai întâi trebuie să zidești fundamentul

    28.05.2012  

    PL nu este în opoziţie, chiar dacă arhitectura Acordului de constituire al AIE s-a schimbat după alegerea Preşedintelui ţării. La moment, nu există necesitatea unor remanieri guvernamentale. Dacă, Doamne fereşte, revin comuniştii la putere, nu exclud că voi pleca din ţară. Aceste şi alte declaraţii deputata PL, Ana Guţu a făcut într-un interviu acordat reporterului TRIBUNA.

    T: Doamna Guţu, la momentul de faţă, se creează impresia că PL ar fi în opoziţie cu colegii din AIE. De ce s-a ajuns la această situaţie?

    A.G.: După cum aţi spus şi Dumneavoastră este vorba despre o impresie şi o aparenţă, fiindcă, vă daţi bine seama, o coaliţie de guvernare, care este constituită dintr-un partid de dreapta, un partid de centru-stânga şi unul de centru-dreapta-stânga, implică anumite divergenţe doctrinare. Dar fiecare componentă a AIE a venit cu a sa contribuţie - mă refer la numărul de mandate.

    Desigur, după ce s-a schimbat puţin arhitectura Acordului Alianţei (mă refer la alegerea Preşedintelui), funcţia care trebuia să-i revină PL, nu i-a revenit. Se poate spune că, într-adevăr, din acest punct de vedere, PL parcă ar fi în opoziţie cu ai săi colegi. Dar eu aş vrea să vă contrazic, fiindcă, în ceea ce priveşte axele majore ale Programului de guvernare (mă refer la dezideratul de integrare europeană), noi nu avem divergenţe. Toate legile care au vizat regimul liberalizat de vize, negocierile pe marginea Acordului de asociere, Zona de Liber Schimb - la aceste capitol nu există divergenţe.

    Probabil, în Republica Moldova cetăţenii nu au deprins încă ce înseamnă coabitarea într-un mediu realmente democratic, fiindcă democraţia înseamnă discuţii, divergenţe de opinie, libertatea de a-ţi apăra propria opinie. Când un partid politic îşi propune să vină la guvernare, face parte din actul de guvernare, este normal ca acestui partid să i se dea anumite pârghii, chiar dacă termenul respectiv nu este prea popular în anumite cercuri. PL îşi doreşte anumite pârghii şi e normal ca ele să ne revină. Vrem anumite funcţii prin care să promovăm imaginea partidului, să promovăm programul nostru electoral, chiar dacă el nu se regăseşte integral în programul de guvernare. De aceea, noi nu suntem în opoziţie cu ai noştri colegi din Alianţă – doar pledăm pentru un statut de paritate. Nu trebuie cineva să se considere mai puternic, mai popular, mai iubit de popor.

    T: Dvs. susţineţi în totalitatea opinia şi poziţia Dl. Ghimpu, precum că integrarea în UE se poate face fără adoptarea Legii antidiscriminare?

    A.G.: Nu știu în ce măsură domnul Ghimpu a spus-o într-o manieră atât de explicită, cum aţi redat dvs. Vreau să zic că UE este o entitate care se schimbă. Legislația UE, care se întinde pe zeci de mii de pagini, este și ea adaptată la necesitățile stringente ale zilei de azi sau chiar a celei de mâine. De aceea nu consider că trebuie să ne oprim în detaliu asupra argumentelor pe care le invocă unii actori politici (nu mă refer neapărat la Președintele PL, Mihai Ghimpu), precum că unele ţări ale UE au aderat fără să adopte această lege. Noi vorbim în general despre respectarea drepturilor omului și dacă Republica Moldova și-a propus acest deziderat al integrării europene. Nu ne trage nimeni de mâinecă, dar noi trebuie să mergem spre UE și trebuie să ne asumăm acele responsabilități, acele reguli de joc pe care ne le oferă acest spațiu de liberă circulație a mărfurilor, a persoanelor, a capitatului și a valorilor. Prin urmare, Legea egalității de șanse va fi adoptată. Eu, ca și membru al Adunării Parlamentare a Consiliul Europei, voi vota această lege și nu văd nimic grav, așa precum au încercat unii să inducă în eroare întreaga societate. Nu cred că trebuie să ne împiedicăm de această lege care riscă într-o anumită manieră să se transforme într-o buturugă mică care să răstoarne carul mare.

    T: Ultimul sondaj BOP denotă că PL şi-a mărit numărul de simpatizanţi. Cum explicaţi acest fapt? Cum va acţiona PL în continuare?

    A.G.: Vreau să vă zic că PL nu se îmbată cu apă rece. Fiecare sondaj este o expresie de moment a stării de spirit din societate și, atunci când preferințele alegătorilor variază de la un procent la altul, nu este o statistică bătută în cuie. Mâine situația poate să se schimbe. Vreau să zic că PL este partidul viitorului și noi suntem optimiști în privința aceasta, fiindcă exponentul tinerii generații a PL este Dorin Chirtoacă, Primarul de Chișinău. Vă dați bine seama că un Primar care a dobândit acest statut într-o competiție democratică la doar 27 de ani, numaidecât își va multiplica succesele politice. Generațiile se schimbă, tineretul este acel catalizator al schimbării mentalității sociale în Republica Moldova. Eu personal sper să putem stăvili acest exod al tinerilor și mai ales al creierilor, cel puțin, la nivelul propriilor familii. În cazul meu, ambii copii sunt pe loc și nu pentru că nu şi-ar fi dorit să plece, ci pentru că, într-o anumită măsură, am reușit eu să-i conving să rămână aici. Poți trăi și în Moldova. Bine, nu poți avea calitatea vieții pe care o au cetățenii din UE, dar, dacă ţii la palma aceasta de pământ, trebuie să contribui cu ceva și să investeşti în propria comunitate.

    T: Dvs. personal sunteţi mulţumită de modul în care activează miniştrii PL? Dar Guvernul în general? Consideraţi necesară schimbarea unor miniştri?

    A.G.: Nu sunt eu cea care trebuie să dea notă miniștrilor din PL, dar vreau să menționez următorul fapt: la noi lumea este deprinsă să-l iubească pe acel care permanent este în atenţia opiniei publice, iar politica PL nu este ca reprezentanţii săi să-şi facă PR. Nu suntem noi acei care să stăm în fața camerelor de luat vederi de dimineață până seara. Dacă veţi examina rapoartele Guvernului, veţi vedea că, spre exemplu, Ministerul Mediului (condus de un reprezentant al PL – n.r.), a reuşit să facă o mulţime de lucru apreciate la nivelul comunităţilor - mai multe gunoiști neautorizate au fost lichidate, s-au soluționat multe probleme legate de aprovizionare cu apă potabilă, s-au mai întărit unele diguri. Sunt cifre impresionate, chiar dacă există și investiții în acest sens.

    Sau alt exemplu – Ministerul Transporturilor. Chiar în primele luni de la preluarea guvernării a început să fie reparat drumul Chişinău-Cahul. L-am sunat imediat pe dl. ministru şi i-am spus că, de la 17 ani circul pe acest drum, dar aşa reparaţii serioase încă nu am văzut.

    Şi ministrul Apărării a făcut foarte multe pentru armată. Domnul Marinuța vine din mediul respectiv, are școală americană, este specialist în securitate, știe ce înseamnă armata. Este un patriot al Republicii Moldova, ține la această palmă de pământ. A avut și el oferte, putea să rămână undeva în State și să lucreze sub aripa oblăduitoare a SUA. A venit aici și a făcut anumite reforme și lucrul acesta este vizibil.

    În cazul ministrului Tineretului, pot să vă zic că ar lucra şi mai bine dacă ar avea bani mulți din buget. Dar aşa Ministerul are un buget foarte modest. Trebuie să spunem cu toată sinceritatea că acest Minister a fost creat pentru a răspunde la un îndemn al tinerilor, pentru că 7 aprilie 2009 a fost opera tinerilor și datorită lor AIE este acum la putere.

    În general, Guvernul AIE face mult, dar face puțin PR. Chiar dacă suntem criticați la fiecare pas și se spune că nu am făcut nimic, nu este aşa. Cetățeanul simplu nu a simțit încă din plin rezultatele activităţii noastre, pentru că mai întâi trebuie să zidești fundamentul. Nu trebuie uitat faptul că avem de schimbat un întreg sistem pe care l-am moștenit din trecut. Trebuie să reformăm justiția, să schimbăm factorul uman, să schimbăm sistemul educațional. Avem de lucru în ceea ce privește descentralizarea în domeniul resurselor umane și financiare.

    Avem de implementat o reformă teritorial-administrativă, care nu este inclusă în programul de guvernare. Ne dăm bine seama că nu va veni Europa să investească într-un stat atât de mic, care este fărâmițat în așa-zise raioane și unde avem funcționari peste funcționari, președinți de raioane cu mașini la scară. Trebuie să ne revedem completamente mentalitatea, dar aceste schimbări sunt imposibil de efectuat peste noapte.

    T: Totuşi, voi insista: consideraţi necesară schimbarea unor miniştri?

    A.G.: La etapa actuală, nu cred că e necesară. Vedeți Dvs., orice shimbare trebuie să fie motivată. De ce să schimbăm miniștrii? Doar de dragul că la anumite funcţii pretind alte persoane? Din câte știu, Guvernul lucrează foarte armonios, inclusiv și viceminiștrii sunt antrenați în activități importante. Nu știu dacă există animozități atât de puternice, pentru că eu nu fac parte din Guvern.

    T: Cum reuşiţi să îmbinaţi rolul de soţie, mamă, politician?

    A.G.: Pomeneam într-un interviu de eseul filosofic a lui Constantin Noica despre lăutărism. Acest eseu aruncă o privire mai mult sau mai puțin critică asupra intelectualilor români în istoria civilizației românești. Acolo, despre Dmitrie Cantemir se spune că este plin de cultură, este scriitor și diplomat, dar, totodată, i-a învățat pe turci muzică. Într-un fel, sunt și eu un lăutar, mai mult sau mai puțin de succes, aici în Republica Moldova. După o carieră lungă în domeniul învățământului superior, m-am implicat în viața politică. Probabil, am făcut-o dintr-un imbold mai mult romantic. Mi-am imaginat că poți schimba o societate foarte rapid și printr-o contribuție modestă a unor sau mai multor intelectuali. Probabil am fost decepționată că lucrurile nu stau așa. În politică nu intelectuali sunt cei care mișcă lucrurile - în politică, în primul rând, interesul mișcă lucrurile într-o direcție sau alta. Dar este bine ca și noi intelectuali să fim parte a acestui proces ca să nu dăm voie ca el să meargă într-o direcţie nedorită de societate.

    T: Ce regrete aveţi?

    A.G.: Nu am regrete. Pentru că, dacă regreți, trebuie să-ți reiai viața. Dar dacă ești realist, îți dai bine seama că o viață nu poate fi rescrisă și atunci fac și eu cum spune Edith Piaf: „Nu regret nimic”.

    T: Unde vă vedeţi peste cinci ani?

    A.G.: E greu de spus. Vreau să-mi fie familia sănătoasă și copiii aranjaţi. Cred că în Republica Moldova, pentru că nu am gânduri de imigrare. Doar dacă, Doamne ferește, nu revin comuniștii înapoi. Atunci, cu siguranță, o să ne alunge de aici.

    T: Să înțeleg că, în cazul în care vin comuniștii la putere, vă faceți bagajele și plecați?

    A.G.: Păi dacă ne vor face dosare la comandă, așa cum erau programate după evenimentele din 7 aprilie 2009, vă dați bine seama….

    T: Vă mulţumim.

    Oxana Mititelu, www.tribuna.md  

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com