• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Discursul Vicepreşedintelui PL Anatol Petrencu, rostit la mitingul de comemorare a 200 de ani de ocupaţie rusească

    Discursul Vicepreşedintelui PL Anatol Petrencu, rostit la mitingul de comemorare a 200 de ani de ocupaţie rusească

    18.05.2012  

    Astăzi se împlinesc 200 de ani de la semnarea Tratatului de la Bucureşti prin care Imperiul Otoman ceda, iar Imperiul Rus anexa, o jumătate din Principatul Moldovei, teritoriu numit în 1813 Basarabia.

    Toate relele, neîmplinirile, strădaniile de atunci ni se trag. Moldova, intrată împotriva voinţei ei sub stăpânire străină, a fost ruptă din cadrul naţiunii din care făcea parte, a fost exclusă din procesele de modernizare, desfăşurate în Europa Occidentală şi Centrală. Aflate la acelaşi (sau aproape acelaşi) nivel de dezvoltare economică şi socială cu statele vecine, Basarabia ruptă din cadrul Principatului Moldova nu a mai progresat în ritmurile statelor europene. Am rămas în urma acelora cu 100 de ani!

    În Rusia ţaristă, cultura, viaţa spirituală, educaţia moldovenilor au fost anihilate şi ele. Către 1917 gubernia Basarabia era cea mai săracă şi subdezvoltată economic în comparaţie cu alte gubernii ale Imperiului ţarist, iar ştiinţa de carte era sub orice nivel.

    Oponenţii noştri nu încetează să afirme cum că la 1812 Rusia a „eliberat” Basarabia de sub opresiunea musulmanilor. I-am întrebat, câţi moldoveni creştini au fost convertiţi în islam şi câte minarete au fost ridicate în Basarabia. Întrebaţi-i şi Dvs.

    Observaţi, în schimb, care este stilul arhitectural al bisericilor ortodoxe din Basarabia. Este cel rusesc, cu turle în formă de bulbi, asemănătoare cu ceapa. Ce este asta dacă nu o rusificare şi prin impunerea stilului arhitectural rus în pravoslavnica, dar româneasca Basarabie?

    Ar fi multe de spus, dar, rezumativ, vreau să Vă amintesc că în Nota ultimativă din 26 iunie 1940, Guvernul sovietic prezenta Basarabia ca fiind un teritoriul al ei, al Rusiei, şi, respectiv, cerea Guvernului român restituirea acestui teritoriu. În anii primei ocupaţii sovietice (1940-1941), precum şi a celei de-a doua ocupaţii (1944-1991), românii basarabeni au avut doar de suferit de pe urma politicii imperiale sovietice. Ni s-au luat pământurile de la sudul şi nordul Basarabiei, ni s-a impus un mod de viaţă străin sufletului nostru.

    Represiunile şi teroarea bolşevică nu au avut limite sau raţionamente. Astfel, în iunie 1941, din numita RSS Moldovenească, au fost deportaţi 22 648 oameni (Sursa: V. Pasat, Calvarul. Documentarul deportărilor…, p. 126); în iunie 1944 – mai 1945 din RSSM au fost mobilizaţi cu forţa pe Frontul de Est 257 825 bărbaţi; dintre aceştia pe front au murit 40 592 (sursa: Boris Vizer); în anii 1946-1947 sovieticii au provocat o foamete cumplită, care a dus la moartea a peste 200 000 de oameni, în special – bărbaţi şi copii; a fost „un act de genocid faţă de populaţia băştinaşă a RSSM” (B. Vizer); în noaptea de la 5 spre 6 iulie 1949 sovieticii au expulzat din RSSM 11 149 familii care înglobau 35 050 persoane (V. Pasat, p. 272); la 1 aprilie 1951 sovieticii au deportat încă 723 familii care numărau 2 617 persoane. După această suprasaturare de crime, represiunile brutale au încetinit; a fost, însă, aplicată pe larg o altă metodă, mult mai diabolică decât forţa brută – aplicarea psihiatriei în scopurile anihilării opozanţilor politici, practici perpetuate până la venirea lui Mihail Gorbaciov la putere.

    Iată, pe scurt, ce ni s-a întâmplat în cei 200 de ani de dominaţie rusă şi sovietică.

    Partidul Liberal consideră că a fost cazul de a declara ziua de astăzi, 16 mai 2012, zi de doliu naţional. Ar fi fost un excelent prilej pentru a demonstra Occidentului, că Republica Moldova vrea cu adevărat să se rupă de trecutul ei colonial şi că sincer doreşte să devină un stat civilizat european, că ea doreşte să ajungă din urmă celelalte state europene, că vrea să se modernizeze, să se occidentalizeze. Conducerea PL, deputaţii, miniştrii, reprezentanţii PL în organele puterii locale, dar şi Tineretul Liberal au depus eforturi susţinute pentru a convinge conducerea RM de a marca această dată şi au realizat un şir de acţiuni în acest sens.

    Pe data de 14 mai 2012, principalul eveniment politic din Republica Moldova a fost, fără îndoială, pichetarea Ambasadei Federaţiei Ruse de către Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal. Sute de tineri, îmbrăcaţi în tricouri albe cu inscripţia „1812 ocupaţie”, au comemorat 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul ţarist. Tinerii au afişat două bannere cu inscripţia „Rusia – recunoaşte ocupaţia!”, „1812 – 200 de ani de ocupaţie”, iar 19 din ei au ţinut fotografii ce reflectă crimele comise de autorităţile ţariste, dar şi sovietice, faţă de populaţia băştinaşă. Astfel, a fost prezentată fotografia lui Constantin Stere, deportat în Siberia de regimul ţarist, fotografia funeraliilor lui Andrei Hodorogea şi Simion Murafa, asasinaţi de soldaţii ruşi în august 1917. Câteva fotografii au demonstrat crimele comise de trupele speciale ale NKVD de dinamitare şi distrugere a clădirilor din Chişinău şi alte oraşe în perioada lunii iunie 1941, la retragere (tactica „pământului ars”). Mai multe fotografii au prezentat basarabenii în Gulag. Şi astăzi Rusia este prezentă pe teritoriul Republicii Moldova prin forţele militare prezente la Tiraspol, prin muniţiile de la Colbasna, prin numiţii „pacificatori” pe Nistru, prin susţinerea directă a regimului separatist de la Tiraspol.

    Iată de ce, în încheiere, consider că nu trebuie să obosim să cerem retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, aşa cum s-au angajat s-o facă la Stambul în 1999, să-şi retragă muniţiile şi numiţii „pacificatori”.

    Vă mulţumesc pentru atenţie!

    16 mai 2012, Piaţa Marii Adunări Naţionale

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com