• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (poze)Tineretul Liberal a adresat o scrisoare deschisă Preşedintelui rus Vladimir Putin

    (poze)Tineretul Liberal a adresat o scrisoare deschisă Preşedintelui rus Vladimir Putin

    15.05.2012  

    Tineretul Liberal a adresat astăzi o scrisoare deschisă Preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin. Scrisoarea a fost semnată în numele tinerilor liberali din Republica Moldova de către Ion Cebanu, Preşedintele Tineretului Liberal. Ulterior, tinerii liberali au mers la oficiul poştal expediind scrisoarea la Kremlin.

    “Noi, tinerii din Republica Moldova, suntem nevoiţi să constatăm că răul capital, care şi-a pus pecetea tragică pe viaţa şi pe destinul acestui ţinut înstrăinat al Moldovei, a început în acel an fatidic 1812 şi nu a încetat nici până în ziua de astăzi. Noi, moldovenii, nu putem să spunem că suntem un popor cu adevărat liber câtă vreme armata rusă ocupă şi astăzi o parte a teritoriului naţional suveran al Republicii Moldova în partea stângă a Nistrului. Exceptând cei 22 de ani (1918-1940), când Basarabia s-a aflat unită cu România, se poate afirma că armata rusă de ocupaţie se găseşte pe teritoriul Moldovei timp de 178 de ani”, se menţionează în scrisoare, textul căreia a fost făcut public astăzi în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de tinerii liberali la Piatra comemorativă, instalată în faţa Guvernului, în memoria victimelor ocupaţiei sovietice.

    În numele tuturor tinerilor din Republica Moldova se solicită retragerea neîntârziată, totală şi necondiţionată a trupelor ruse şi a muniţiilor staţionate în raioanele din stânga Nistrului ale Republicii Moldova, respectându-se prevederile dreptului internaţional. Mai mult decât atât, tinerii liberali îi cere Preşedintelui rus Putin să demonstreze respect faţă de dreptul cetăţenilor Republicii Moldova de a trăi liber, fără armată de ocupaţie. “Este o necesitate imperioasă ca Dumneavoastră personal, întreaga elită politică a Federaţiei Ruse să se împace, să accepte şi să îmbrăţişeze cu căldură generoasa idee de independenţă şi libertate deplină a românilor moldoveni”, se mai arată în textul scrisorii.

    Tinerii liberali îi mai amintesc Preşedintelui Putin despre faptul că Rusia nu a avut niciun drept de a pune stăpânire pe teritoriul Moldovei aflat între Prut, Nistru, Dunăre şi Marea Neagră, precum şi despre deportările în masă, foametea, provocate artificial de regimul sovietic şi prin care au trecut sute de mii de români basarabeni.

    În finalul scrisorii, tinerii liberali îi sugerează Preşedintelui Rusiei să ţină cont de sfatul înţelept al marelui scriitor rus Alexandr Soljeniţân care afirma că „Moldovei trebuie să i se acorde libertatea ca să-şi decidă singură destinul, ea fiind o ţară românească şi neputându-se integra organic în lumea slavă”. „Credem că este cel mai înţelept sfat pe care putea să-l deie această mare conştiinţă a Rusiei şi pe care, dacă îl veţi urma, va asigura Rusiei pentru secole înainte o prietenie sinceră şi trainică pe malurile Nistrului, liber şi fără trupe militare străine”, se mai spune în scrisoarea adresată de tinerii liberali Preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin.

    Această acţiune face parte din şirul de manifestări organizate de Partidul Liberal în contextul comemorării a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist.

    Departamentul Comunicare şi Imagine al PL  

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com