• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Manifestările organizate de PL pentru a comemora 200 de ani de ocupaţie

    Manifestările organizate de PL pentru a comemora 200 de ani de ocupaţie

    14.05.2012  

    Partidul Liberal organizează un şir de manifestări în contextul comemorării a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus.

    Manifestările au debutat cu o conferinţă ştiinţifică studenţească cu genericul “1812-2012: două sute de ani de frământări”, organizată de Tineretul Liberal pe data de 10 mai. Studenţi şi liceeni de la diferite instituţii de învăţământ din capitală au prezentat comunicări despre ocupația de la 1812. La eveniment a participat şi vicepreşedintele PL Anatol Petrencu, profesor universitar.

    Astăzi, la ora 16.00, Organizaţia de Tineret a PL va picheta Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova în contextul marcării a 200 de ani de la ocupaţia Basarabiei de către Imperiul Rusiei Ţariste.

    Marţi, 15 mai 2012, în cadrul unei conferinţe de presă tinerii liberali vor anunţa despre expedierea unei scrisori deschise adresate Preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin. Ulterior, tinerii liberali vor merge la oficiul poştal pentru a transmite preşedintelui rus această scrisoare, însoţită de fotografii care evocă perioada ocupaţiei.

    Miercuri, 16 mai 2012, în ziua când se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, conducerea PL, deputaţi, miniştri, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, tinerii liberali vor depune flori la Piatra comemorativă, instalată în faţa Guvernului, în memoria victimelor ocupaţiei sovietice. În aceeaşi zi, la ora 12.00, PL va organiza o conferinţă de presă privind semnificaţia istorică a anului 1812 şi consecinţele ocupaţiei. Începând cu ora 20.00, va fi organizat un miting de comemorare în Piaţa Marii Adunări Naţionale, fiind aprinse mii de lumânări în memoria victimelor ocupaţiei.

    “Deoarece condamnarea ocupaţiei din 1812 la nivel de stat a fost respinsă de colegii de guvernare, inclusiv convocarea unei şedinţe speciale a Parlamentului şi declararea zilei de doliu pe data de 16 mai, Partidul Liberal, ca partid de guvernământ, organizează propriile manifestări cu ocazia acestui trist eveniment. Adevărul trebuie cunoscut: ocupaţia trebuie condamnată, iar victimele ocupaţiei şi urmaşii acestora trebuie reabilitaţi în faţa istoriei. Respingerea adevărului de către o parte a românilor moldoveni privind denumirea corectă a limbii şi istoriei, sărăcia şi viaţa noastră în  afara valorilor europene sunt consecinţele ocupaţiei. PL îi aşteaptă miercuri, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pe toţi cetăţenii pentru a condamna ocupaţia şi a aprinde o lumânare în memoria victimelor ocupaţiei. E timpul să ne cunoaştem adevărata istorie! Libertatea se cucereşte, nu se cerşeşte!”, a menţionat deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele PL.

    Departamentul Comunicare şi Imagine al PL  

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com