• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Liberalizarea regimului de vize nu depinde de legea antidiscriminare. Eradicarea corupţiei, reforma Procuraturii, Centrului Anticorupţie şi a poliţiei sunt prioritare pentru integrarea europeană

    Mihai Ghimpu: Liberalizarea regimului de vize nu depinde de legea antidiscriminare. Eradicarea corupţiei, reforma Procuraturii, Centrului Anticorupţie şi a poliţiei sunt prioritare pentru integrarea europeană

    08.05.2012  

    Legea antidiscriminare este o sarcină pe agenda integrării europene, dar nu cea mai importantă! Problema discuţiilor pe marginea acestui subiect, este că atunci când partenerii europeni au propus acest proiect nu s-a discutat în alianţă, ci a decis un singur om, a declarat Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct”.
    Liderul PL a explicat că înţelege, fără această lege nu trecem pragul în Europa, dar au rezerve din mai multe motive. În viziunea PL, cetăţeanul percepe democraţia cu sărăcia şi legea antidiscriminare, pentru că acum trecem printr-o perioadă dificilă şi în timpul comunismului le-a fost mai bine. De aceea, trebuie să lucrăm mai întâi la schimbarea acestei percepţii greşite.
     
    Ghimpu a specificat că societatea din Republica Moldova nu este pregătită pentru adoptarea acestei legi şi necesită multă dezbatere ca fiecare cetăţean să înţeleagă avantajele ei.
     
    În acelaşi timp, liderul PL a ţinut să specifice rolul bisericii. Avem o biserică puternică, datorită legăturilor ei cu biserica ortodoxă rusă şi trebuie să ţinem cont de opinia tuturor.
     
    Vizavi de urgentarea adoptării acestei legi, Mihai Ghimpu a spus că drepturile care le cer sunt garantate prin Constituţie. Iar ce ţine de planul de integrare europeană asumată de Guvernul Filat, nu este cel mai important punct pe agenda guvernării şi liberalizarea regimului de vize nu depinde strict de acest proiect. Corupţia, reforma Procuraturii, Centrului Anticorupţie şi a poliţiei sunt primele priorităţi pentru integrare, a explicat Ghimpu.
     
    Potrivit lui Mihai Ghimpu, acest proiect de lege este o problemă foarte delicată şi fiecare ţară care a aderat la UE s-a confruntat cu ea. El a mai spus că nu se merită să riscăm cu drumul nostru european neadoptând această lege, dar în acest proces trebuie să ţinem cont de toţi. Toţi au aceleaşi drepturi şi libertăţi.
     
    La întrebarea moderatoarei, Elena Robu-Popa, dacă PL va vota Legea Antidiscriminare, Mihai Ghimpu a spus că PL va vota ce e mai bine pentru Republica Moldova, dar nu acceptă sintagma „orientare sexuală”.
     
    Invitatul aceleiaşi emisiuni, expertul în drept Constituţional, Vitalie Catană a explicat că această lege în sine poartă un caracter pozitiv, dar are două aspecte ce trebuie discutate în public. Dreptul de a adopta copii în familii de acelaşi sex şi actele de discriminare faţă de această categorie. Potrivit lui Catană, este prematur pentru Republica Moldova adoptarea Legii Antidiscriminare, dar o normă necesară pentru integrarea europeană.

    www.trm.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com