• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu)Dina Ghimpu: „Ceea ce se a fost declarat nereuşit în 2011, se dovedeşte a fi perfect valabil în 2012!"

    (interviu)Dina Ghimpu: „Ceea ce se a fost declarat nereuşit în 2011, se dovedeşte a fi perfect valabil în 2012!"

    07.05.2012  

    Pe 27 aprilie, guvernul Filat a organizat, ca pentru sine, Ziua Tricolorului.

    Potrivit mai multor lideri de opinie, manifestarea urma să poarte un caracter naţional, la care să participe toată conducerea de vârf şi toţi cetăţenii acestui stat. Astăzi, însă, puţin ştiu că anul trecut, Ministerul Culturii a elaborat un plan de acţiuni de sărbătorire a Zilei Drapelului Republicii Moldova. Însă acesta a fost criticat de Guvern, fiind calificat drept nereuşit. Manifestarea din acest an, la care au participat câţiva deputaţi din primul Parlament, preoţi, miniştri, iar scările Guvernului au fost ocupate de funcţionarii Executivului, a fost o imitare trunchiată a planului de acţiuni elaborat anul trecut de către Ministerul Culturii. În legătură cu aceasta, i-am solicitat un interviu dnei Dina Ghimpu, director general al Direcţiei generale strategii şi politici culturale a MC.

    - Pe 27 aprilie, Guvernul a organizat sărbătorea Zilei Drapelului R. Moldova. A avut vreo contribuţiei şi Ministerului Culturii la această manifestare?

    - Anul acesta, nu ştiu din care motive, ministerul nu a fost implicat deloc… Dar vă pot spune cum şi cât s-a lucrat anul trecut pentru organizarea acestei sărbători. În conformitate cu Legea nr. 217 din 17.09.2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova („Monitorul Oficial”, nr. 231-234 din 26.11.2010) şi în scopul sărbătoririi la 27 aprilie a Zilei Drapelului de Stat, Ministerul Culturii, ca instituţie guvernamentală, abilitată cu organizarea şi desfăşurarea manifestărilor culturale de rang naţional, a prezentat spre examinare şi aprobare proiectul Hotărârii Guvernului „Cu privire la sărbătorirea Zilei Drapelului de Stat”.

    - Aţi lucrat la elaborarea acestui document sau şi la organizarea propriu-zisă a sărbătorii?

    - Dacă vreţi să sugeraţi că s-a făcut totul pe ultima sută de metri, să ştiţi că nu-i aşa. Din contra. S-a lucrat foarte intens şi responsabil timp de vreo 2 luni şi ceva. Aceasta a fost în anul 2011. S-a creat o comisie naţională din 17 persoane la nivelul viceprim-ministrului, dlui M. Moldovanu, viceminiştri/şefi direcţie, din toate domeniile, care s-au întrunit de mai multe ori în şedinţe de lucru pentru a pune la punct toate problemele în vederea elaborării planului de acţiuni.

    - Ce trebuia să conţină acest Plan de acţiuni?

    - Planul trebuia să implice întreaga republică prin diverse activităţi de ordin educativ-patriotic şi artistic. Astfel, în 2011, s-a elaborat un plan amplu de acţiuni, care prevedea lecţii deschise, prezentări de film patriotic, festivaluri, concursuri, mese rotunde, emisiuni televizate/radiofonice, editare de carte, expoziţii, recitaluri artistice etc. La elaborarea planului şi-au adus contribuţia toate ministerele cabinetului de miniştri. S-a elaborat un plan-scenariu, cu desfăşurător pe minute al sărbătorii, s-a discutat cu persoana, care deţine o colecţie importantă de drapele istorice pe care urma să le expunem în Piaţa Marii Adunări Naţionale în ziua ceremoniei, s-au făcut repetiţii nocturne ale gărzii de onoare, care trebuia să oficieze, conform protocolului, ceremonia de arborare a tricolorului de către preşedintele interimar al statului - comandantul suprem al Forţelor Armate. Urmau să fie speech-uri şi depuneri de flori ale oficialităţilor statului şi ambasadorilor acreditaţi la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt etc.

    - Deci, sărbătoarea respectivă anul trecut era concepută ca una de rang naţional! Anul acesta, prim-ministrul V. Filat afirma că sărbătoarea Drapelului este o acţiune strict guvernamentală...

    - N-am auzit această declaraţie, cred însă că însemnele unui STAT nu pot aparţine numai Guvernului, ele sunt ale întregii ţări şi trebuie să fie sărbătorite de întreaga ţară, la cel mai înalt nivel, cu onorurile aduse de către garantul integrităţii şi statalităţii - comandantul suprem al Forţelor Armate.

    - Şi totuşi, de ce nu s-a organizat sărbătorirea Drapelului în 2011?

    - Păi, fiecare a interpretat la nivelul său de informare motivul… dar funcţionarii, care au depus o muncă enormă la organizare, au fost dezolaţi când, drept cauză, li s-a invocat pregătirea insuficientă a manifestării. Dar, oricum, mă bucur, că scenariul la care s-a lucrat anul trecut, cu foarte mici modificări, a fost realizat anul acesta! Uneori se mai întâmplă şi asemenea minuni – ceea ce se a fost declarat nereuşit în 2011, se dovedeşte a fi perfect valabil în 2012!

    - Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim succes!

    Nicolae Roibu, www.timpul.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com