• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă refuză să execute decizia CSJ de cedare a insulelor de pe iazul "La Izvor"

    Dorin Chirtoacă refuză să execute decizia CSJ de cedare a insulelor de pe iazul "La Izvor"

    04.05.2012  

    ,,Primăria nu are de gând să execute decizia CSJ prin care o obligă să cedeze două insule de pe iazul La Izvor”, a declarat astăzi Dorin Chirtoacă în cadrul unei vizite de documentare în acest parc. Primarul a spus că juriștii administrației locale au depus o cerere în instanță prin care a solicitat reexaminarea cazului.

    Dorin Chirtoacă nu exclude că în spatele schemei de înstrăinare a insulelor din parcul "La Izvor" ar sta prim-vicepreședintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc. ,,Este un caz extem de grav și în mod cert, oameni simpli nu ar putea obține prin decizie de judecată un teren din gestiunea Primăriei, mai ales insulele unui parc”, a declarat primarul. El a menționat că la ședința din 18 mai, în cadrul căreia va fi reexaminat cazul, vor fi delegați cei mai buni juriști ai Primăriei. ,,Sperăm să oprim aceste ilegalități și să reușim păstrarea insulelor”, a adugat șeful administrației locale.
     
    Recent Primăria municipiului Chișinău a fost obligată prin hotărârea Curții Supreme de Justiție să cedeze două insule de pe iazul „La Izvor” în favoarea proprietarului restaurantului cu același nume, pe motiv că constituie terenul adiacent al localului.
     
    Potrivit primarului, restaurantul a activat în perioada sovietică, iar în anul 2000 a fost reorganizat în întreprindere de stat. În anul 2008, restaurantul a fost vândut de către guvernarea de atunci. De asemenea, a fost vândut și terenul de sub local, în total 40 de ari, o suprafață dublă față de cea a restaurantului.
     
    ,,Cum a avut loc vânzarea, este o problemă suplimentară, dar în mod legal nu putea avea loc această tranzacție, întrucât teritoriul face parte din parc”, a spus Dorin Chirtoacă. Terenul a fost vândut cu 500.000 de lei companiei ,,Ghiocel Dalb”, director fiind Gleb Soroca. În 2008, noul proprietar al restaurantului a solicitat în instanță privatizarea insulelor, unde a obținut câștig de cauză. Investigațiile Primăriei, însă au arătat că insulele nu pot fi considerate terenuri adiacente ale restaurantului, pentru că nu există nicio legătură între acestea și teritoriul restaurantului.
     
    Insulele din parcul la Izvor au o suprafață de aproximativ un hectar, iar potrivit estimărilor primarului Dorin Chirtoacă, ar costa 2 milioane de euro. ,,Cel puțin atât costă un hectar în Chișinău”, a subliniat primarul.
     
    O investigație realizată de ziarul ,,Adevărul” relevă că noul proprietar al restaurantului a devenit firma „Briat & Co", care, în anul 2009, a fost al treilea cel mai mare investitor în Republica Moldova, la categoria majorări de capital. În 2010, SRL „Ghiocel Dalb" împreună cu „Briat & Co" au fuzionat prin absorbţie cu Finpar Invest. Anterior, acţionar la Finpar Invest figura Vera Morozan, sora prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Oficial acesta este acționar doar la firma Prime Management.

    www.arena.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com