• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Ana Guţu contestă la APCE mandatul lui Rogozin şi atitudinea expansionist-militaristă a Rusiei faţă de zonele conflictelor îngheţate

    Ana Guţu contestă la APCE mandatul lui Rogozin şi atitudinea expansionist-militaristă a Rusiei faţă de zonele conflictelor îngheţate

    26.04.2012  

    Perspectiva soluţionării conflictului transnistrean a fost abordată de deputata Ana Guţu, membră a delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la APCE, în cadrul unui discurs rostit astăzi la Strasbourg.

    Deputata s-a referit, în special, la desemnarea, prin decret prezidenţial, a viceprim-ministrului rus Dmitri Rogozin în calitate de reprezentant special al Preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria. „Mandatul lui Rogozin în calitate de ”reprezentant special pentru Transnistria” şi nu ”reprezentant special pentru soluţionarea conflictului îngheţat din Transnistria” ne vorbeşte despre o atitudine absolut neprietenoasă a Federaţiei Ruse faţă de Republica Moldova, Federaţia Rusă recunoscând de facto Transnistria”, a precizat Ana Guţu în cadrul sesiunii de primăvară a APCE.

    Deputata PL a menţionat că numirea de către Federaţia Rusă a reprezentanţilor speciali similari pentru Osetia de Sud şi Abhazia sugerează o atitudine similară a Rusiei faţă de cele 3 regiuni secesioniste. „Am putea aprecia decizia preşedintelui Federaţiei Ruse drept un gest care este ingerinţă în afacerile interne ale Republicii Moldova”, a mai adăugat Ana Guţu.

    În acelaşi context, Ana Guţu s-a referit şi la recenta vizită a lui Dmitri Rogozin în Republica Moldova în calitate de co-preşedinte al Comisiei interguvernamentale pentru afaceri economice din cadrul CSI. Potrivit deputatei, declaraţiile surprinzătoare făcute de diplomatul rus în cadrul acestei vizite vorbesc despre o adevărată dedublare diplomatică. „La Chişinău, aparent, nu a existant nimic excepţional în declaraţiile de complezenţă ale oficialului rus. În timp ce la Tiraspol, Dl Rogozin a declarat că Transnistria este o entitate independentă din punct de vedere economic şi politic, independenţă care s-a afirmat timp de 20 de ani. Ba mai mult, emisarul rus al preşedintelui Federaţiei Ruse a declarat că Rusia deţine exclusivitatea în misiunea de pacificare din zonă. Şi, pentru a culmina duplicitatea sa discursivă, anunţă că oficialii de la Chişinău nu au o claritate în ceea ce priveşte vectorul politic al Republicii Moldova, şi, prin urmare, este prematur să se discute despre soluţionarea conflictului îngheţat din Transnistria. Dl Rogozin ne-a şi dat lecţii cu privire la istoria care trebuie să fie învăţată în şcoli”, a precizat deputata Ana Guţu.
     
    Potrivit deputatei PL, Federaţia Rusă nu doreşte soluţionarea conflictului îngheţat din stânga Nistrului, sfidând suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi continuând să manifeste un comportament imperial.  „Transnistria este o moştenire dureroasă. Şi în loc să-şi manifeste politicile sale expansioniste-militariste, Federaţia Rusă ar face mai bine să se preocupe de propriile sale regiuni cu probleme, precum de Cecenia, unde noţiunea de drepturi ale omului pare a fi o imagine frumoasă din manualele de geopolitică şi nimic mai mult”, a mai precizat Ana Guţu.

    În concluzie, deputata Ana Guţu remarcă faptul că progresul în soluţionarea conflictului transnistrean, care se datorează voinţei politice a autorităţilor din Republica Moldova şi a implicării partenerilor internaţionali, este pereclitat de o serie de acţiuni nu prea corecte din partea unuia dintre actorii principali ai formatului de negocieri 5+2.

    Deputata Ana Guţu, împreună cu o delegaţie parlamentară, participă în perioada 23-27 aprilie 2012 la sesiunea de primăvară a APCE de la Strasbourg.

    Departamentul Comunicare şi Imagine al PL

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com