• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Dorin Chirtoacă: Nu ar trebui de insistat în privinţa legii antidiscriminare, care în esenţă nu rezolvă mare lucru. Este păcat să fie acum provocată societatea anume în această direcţie

    (interviu) Dorin Chirtoacă: Nu ar trebui de insistat în privinţa legii antidiscriminare, care în esenţă nu rezolvă mare lucru. Este păcat să fie acum provocată societatea anume în această direcţie

    17.04.2012  


    Europa Liberă: Va fi sau nu va fiu adoptată legea antidiscriminare?
     
    Dorin Chirtoacă:
    „Nu am văzut acel proiect de lege. Cunosc doar despre ce este vorba în esenţă. Cert este că avem o societate cu viziuni conservatoare. Este păcat să fie acum provocată societatea anume în această direcţie. Sunt mult mai multe alte probleme de rezolvat. Nu ar trebui insistat acum pe un subiect, care în esenţă nu rezolvă mare lucru.”
     
    Europa Liberă: De ce? Rezolvă. Moldova ar putea să obţină regim fără de vize.
     
    Dorin Chirtoacă:
    „Aici nu sunt de acord nici cu poziţia celor din Uniunea Europeană. Doar fenomenele la care indirect se face referire prin această lege, sau lucrurile la care fac referire oficialii europeni, când vorbesc despre această lege, ele oricum se întâmplă şi în Republica Moldova. Şi toată lumea ştie că am avut manifestări ale minorităţilor nu ştiu care.”
     
    Europa Liberă: Sexuale.
     
    Dorin Chirtoacă:
    „Da, minorităţile sexuale.”
     
    Europa Liberă: PL va vota sau nu această lege?
     
    Dorin Chirtoacă:
    „Dacă lucrurile acestea se întâmplă şi nu avem indicatori că cineva ar fi pentru asta persecutat, maltratat, ş.a.m.d., dacă este vorba despre viaţă privată, de ce nu lăsăm lucrurile să se întâmple în câmpul vieţii private? De ce trebuie lucrurile acestea scoase în public? Dacă ele se întâmplă, înseamnă că societatea până la urmă acceptă acest lucru, se întâmplă, şi ele se întâmplă pe teritoriul Republicii Moldova astăzi, în secolul 21. De ce trebuie neapărat lucrul acesta ridicat la rang de lege? Dacă fiecare îşi caută de viaţa privată acasă, atunci lucrurile sunt rezolvate, depăşite, inclusiv acest lucru poate fi prezentat ca argument pentru Uniunea Europeană. Nu este necesar în prezent societatea să fie aţâţată pe acest subiect. Noi avem prea multe lucruri complicate pe teritoriul Republicii Moldova. Odată este tranziţia nesfârşită, de 20 de ani. A doua oară este sărăcia în care suntem. A treia oară sunt oamenii plecaţi peste hotare, familiile distruse. Asta este mult mai grav decât legea antidiscriminare. După aceia, patru, avem problema transnistreană şi necontrolarea frontierelor, aşa cum trebuie. Plus influenţa din ce în ce mai agresivă, dorită a fi fiind din partea Federaţiei Ruse, cu Rogozin, care ne batjocoreşte, spune că Republica Moldova ar fi o coştereaţă. Adică ce suntem noi aici? Şi noi atunci cum să răspundem?”
     
    Europa Liberă: Până la urmă, deputaţii liberali vor vota legea antidiscriminare sau nu?
     
    Dorin Chirtoacă:
    „Poziţia Partidului Liberal este de a nu accepta această lege şi de a nu permite în general discuţiile în acest subiect, întrucât ele sunt inutile. Ar trebui acest proiect de lege în primul rând cunoscut de opinia publică. Mă îndoiesc că-l cunoaşte bine opinia publică pe larg. Lămurite lucrurile de la nivelul comunităţilor simple din sate, din oraşe, astfel încât la nivelul omului de rând să se înţeleagă despre ce este vorba, dacă într-un fel este afectată viziunea lor despre viaţă, despre moralitate ş.a.m.d. Şi în momentul în care li se demonstrează că o lege, nu neapărat aceasta, dar o lege cu privire la discriminare sau nediscriminare nu afectează pe nimeni şi doar aduce ceva bun, atunci nici cei care fac gălăgie nu vor avea nici un fel de argumente şi nu vor putea obţine nimic. Dar chiar nu este momentul oportun să se insiste pe ceva, care nu schimbă nimic la ora actuală şi doar complică situaţia. Transparenţă, disciplină, creştere economică, investiţii, dezvoltare, perspectivă reală de o viaţă mai bună. Şi atunci vor trece toate legile, şi cele care poate noi astăzi nici nu ni le închipuim că pot fi.”

    Valentina Ursu, www.europalibera.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com