• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Locuinţe sociale la Ialoveni construite în parteneriat public-privat

    Locuinţe sociale la Ialoveni construite în parteneriat public-privat

    17.04.2012  
    Consiliul raional Ialoveni a demarat consultări cu mai mulţi agenţi economici pentru construcţia de locuinţe sociale pentru tineri specialiști prin parteneriat public privat (PPP). La 10 aprilie a avut o primă ședinţă, la care au fost invitaţi agenţii economici interesaţi și cărora APL le-a prezentat ideea parteneriatului și informaţii despre proiectul care urmează să fie implementat.

    Obiectul parteneriatului este un bloc cu patru etaje și terenul adiacent, aflat în spatele pieţii agro-industriale din Ialoveni. Clădirea respectivă stă de mai bine de 15 ani în paragină. Construcţia blocului a început la sfârșitul anilor 80 și iniţial a fost prevăzut că de apartamente vor beneficia medicii de la Spitalul raional.

    Clădirea, în starea în care se află acum, a fost evaluată la suma de 800 de mii de lei, iar terenul cu suprafaţa de 30 de ari urmează încă să fie evaluat și, de asemenea, să fie efectuat un studiu de fezabilitate al zonei respective.

    În cadrul ședinţei cu agenţii economici au fost expuse două soluţii pentru clădirea, care face obiectul parteneriatului. Prima ar fi ca, blocul, din cauză că se află într-o stare degradată, să fie demolat și pe locul lui să fie construite una sau mai multe clădiri multietajate. A doua soluţie – construcţia actuală să fie consolidată, fiind adăugat un etaj cu mansardă.

    „Este vorba de construcţia unei case sociale. După finisarea ei, CRI va beneficia de suprafaţă locativă, iar agentul economic va putea vinde cum dorește apartamentele care îi vor reveni conform contractului. Vom vedea pe viitor cum va fi ea amplasată, câte etaje va avea.”, a spus președintele raionului Nicolae Andronachi.

    În altă etapă de desfășurate a parteneriatului CRI planifică publicarea în Monitorul oficial a unui anunţ, în care să fie specificate toate condiţiile pentru selectarea partenerului privat, organizarea unui concurs și selectarea celei mai avantajoase oferte.

    Agenţii economici care au venit la discuţia cu administraţia raională au declarat că le pare foarte interesant proiectul. Însă ei doresc să se asigure că respectivul teren și construcţia au toate actele în regulă și nu se află în vreun litigiu. Ei au mai solicitat pachetul de acte pentru a-l studia.

    ***Parteneriatul Public Privat (PPP) are ca obiect reglementarea proiectării, finanţării, construcţiei, operării, reabilitării, dezvoltării, închirierii și transferului oricărei lucrări publice, bun sau serviciu public care se realizează prin aceasta procedura. Prin parteneriatul public privat instituţiile publice (una sau mai multe în asociere) se asociază cu firme private (una sau mai multe organizate intr-un consorţiu) și formează o companie de proiect.

    Veaceslav Aftene, www.ialovenionline.md
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com